Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Κίεβο: Το σημείο τήξης

Η Ουκρανία, με ό,τι σημαίνει γεωπολιτικά, όποια λύση κι αν δοθεί στο σημερινό τραγικό αδιέξοδο θα αποτελέσει υπόδειγμα και αποφασιστικό ίσως καταλύτη για τις πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη τις επόμενες δεκαετίες. Του Θέμη Δημητρακόπουλου
Το Κίεβο –η γεμάτη πτώματα κατ’ ευφημισμόν Πλατεία Ανεξαρτησίας– είναι απ' ό,τι φαίνεται το Σημείο Τήξης της όποιας ευρωπαϊκής βεβαιότητας έχει απομείνει.
 
Ακροδεξιοί «ευρωπαϊστές» αντάμα με φιλελεύθερα κοινωνικά στοιχεία μάχονται απέναντι στη ρωσόφιλη κυβέρνηση παλαιάς κοπής του Γιανουκόβιτς για τη νομή της εξουσίας σε μια βαθιά διαιρεμένη – και διεφθαρμένη πολιτικά – χώρα.
 
Η ηγετική ελίτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά κατώτερη των περιστάσεων και ανήμπορη να προβλέψει και να προλάβει εξελίξεις που προοιωνίζονται ένα ζοφερό και άκρως ολισθηρό, για ολόκληρη την ήπειρο, μέλλον.
 
Παθητικοί θεατές, οι πολίτες της ΕΕ παρακολουθούμε άπραγοι να εκτυλίσσεται στις οθόνες της εικονικής μας πραγματικότητας το αιματοβαμμένο πρελούδιο της νέας εποχής που προαναγγέλλουν οι κραυγές των νοσταλγών νέος εφιαλτικού ολοκληρωτισμού όσο και οι οπαδοί μιας αυταρχικής, αντιδημοκρατικής διακυβέρνησης παλαιού καθεστώτος.
 
Στο μεταξύ, το μόνιμο ειρηνικό αίτημα της κοινωνίας για περισσότερη, δικαιότερη και ουσιαστική δημοκρατία συνθλίβεται βάναυσα και σκοτεινιάζει επικίνδυνα μες στους καπνούς της κάθε Πλατείας Μεϊντάν.
 
* Ο Θέμης Δημητρακόπουλος είναι συγγραφέας



http://tvxs.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *