Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Έδρα και ενέδρα Του Θανάση Καρτερού

Για ποιο λόγο ένας βουλευτής, υποψήφιος σε μια κρίσιμη περιφέρεια ή μια μεγάλη πόλη, επιλέγει να δίνει τη μάχη του διατηρώντας τη βουλευτική του έδρα; Η εύλογη απάντηση είναι διότι έχει σκοπό, αν και εφόσον δεν εκλεγεί, να επιστρέψει στο Κοινοβούλιο. Και η λιγότερο εύλογη, αλλά όχι εντελώς απίθανη, είναι ότι το ίδιο έχει σκοπό να κάνει ακόμα κι αν εκλεγεί. Και το ένα και το άλλο τα έχουμε δει εξάλλου να συμβαίνουν.
Σε κάθε περίπτωση, η έδρα αποτελεί ενέδρα για τον συγκεκριμένο υποψήφιο. Και αλεξιπτωτιστή θα τον χαρακτηρίσουν και ως ηττοπαθή θα τον στολίσουν, αλλά και για μειωμένο ενδιαφέρον για την περιφέρεια και τον δήμο που διεκδικεί θα τον επικρίνουν. Αν, κύριε -ή κυρία-, θέλεις να βοηθήσεις την περιφέρεια ή τον δήμο, δείξε μας μια στοιχειώδη αφοσίωση και μην κρατάς πισινή - αυτό θα του πουν. Και δεν είναι εύκολο να τους αντικρούσει.
Το θέμα δεν είναι αν ξύπνησε με πολλή καθυστέρηση και πολλή υστεροβουλία η στριμωγμένη Δεξιά του Σαμαρά και κουνάει το δάχτυλο. Ούτε αν η επιλογή είναι νόμιμη και ηθική - είναι. Από εκλογική και πολιτική άποψη όμως δεν μετράει και θετικά. Και γιατί αποδυναμώνει το λόγο και την παράσταση νίκης του υποψηφίου. Αλλά και γιατί, μιλώντας για αριστερούς υποψήφιους, δεν καθρεφτίζει, όπως και να το κάνουμε, εκείνη την άλλη αντίληψη για την πολιτική και τη στράτευση, που η Αριστερά επικαλείται.
Από την άλλη, δεν είναι τόσο παραγωγικό να υποστηρίζει κανείς ότι το πράγμα θα λυθεί με το ασυμβίβαστο που επιβάλλει ο νόμος. Όποιος δηλαδή εκλεγεί θα πρέπει να διαλέξει - την έδρα ή την Αυτοδιοίκηση. Διότι έτσι πλανάται πάνω από τους πολίτες η υποψία ότι μπορεί να ψηφίσουν τον Χι, αλλά να τους προκύψει ο Ψι, γιατί ο Χι επέλεξε να τους ευχαριστήσει μετά τις εκλογές για την εμπιστοσύνη τους και να επιστρέψει στη Βουλή.
Μπερδεμένα πράγματα, ε; Καλό θα ήταν να τα ξεμπερδέψουν οι ίδιοι οι υποψήφιοι, τουλάχιστον στα πολύ κρίσιμα μέτωπα. Να εξηγήσουν εγκαίρως γιατί κάνουν ό,τι κάνουν και τι θα κάνουν αν οι ψηφοφόροι κάνουν ό,τι τους ζητούν να κάνουν. Γιατί, αν μη τι άλλο, οι καλοί προεκλογικοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς εκλογικούς φίλους...
http://www.avgi.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *