Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

ΣτΕ: Συνταγματικό και νόμιμο το λουκέτο στην ΕΡΤ

Με οριακή πλειοψηφία η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε συνταγματικό και νόμιμο το κλείσιμο της ΕΡΤ και των θυγατρικών εταιρειών της. Στην απόφασή του το ΣτΕ υποστηρίζει πως το λουκέτο ήταν μικρής διάρκειας, καθώς σε σύντομο σχετικά διάστημα λειτούργησε νέος κρατικός τηλεοπτικός φορές. «Η απόφαση συγκρούεται με την κοινή λογική», δηλώνει στο Τvxs.gr o Νίκος Μιχαλίτσης, πρώην τεχνικός διευθυντής της ΕΡΤ. 
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχε προσφύγει η Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας – Τηλεόραση (ΠΟΣΠΕΡΤ) και ο πρόεδρος της Παναγιώτης Καλφαγιάννης ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία. 
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο η Ολομέλεια αποφάνθηκε πως το άρθρο 15 του Συντάγματος το οποίο αναφέρεται στην λειτουργία της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης δεν επιβάλλει την υποχρέωση στην Πολιτεία να δημιουργήσει κρατική τηλεόραση. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την αρχική απόφαση που επέβαλε την άμεση επαναλειτουργία της ραδιοτηλεόρασης βάσει του  άρθρου 15. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ολομέλεια αποφάνθηκε πως το κλείσιμο το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν μικρής διάρκειας, αφού σε μικρό σχετικά διάστημα λειτούργησε νέος κρατικός τηλεοπτικός φορέας και κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα νομιμότητας.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ στην προσφυγή της ανέφερε πως η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ προσκρούει στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Κοινωνικών Δικαιωμάτων που προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και στα άρθρα 15 και 25 του Συντάγματος.

«Κατά τη γνώμη μου είναι μια απόφαση που δεν ερμηνεύει ορθά τις διατάξεις του άρθρου 15 του Συντάγματος και τη συνταγματική αρχή της συνέχειας της δημόσιας υπηρεσίας», σχολίασε στο Tvxs.gr ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Κατρούγκαλος
«Η απόφαση συγκρούεται με την κοινή λογική», τονίζει στο Tvxs.gr o Νίκος Μιχαλίτσης, πρώην τεχνικός διευθυντής της ΕΡΤ. «To ΣτΕ υποστηρίζει πως ήταν μικρή η χρονική διάρκεια μέχρι τη δημιουργία του μορφώματος της ΔΤ. Το Σύνταγμα στο άρθρο 15 αναφέει πως οι ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες αποτελούν δημόσια υπηρεσία και ως εκ τούτου είναι μια υπηρεσία καθολική και αδιάληπτη», σημειώνει και συνεχίζει:

«Η ερμηνεία του Συντάγματος, όπως την έχουν δώσει και στο παρελθόν πολλοί συνταγματολόγοι μεταξύ αυτών και της ΝΔ, είναι πως ως δημόσια υπηρεσία η δημόσια τηλεόραση πρέπει να είναι καθολική και αδιάλειπτη. Πέρα από το «μαύρο» της πρώτης φάσης, η ραδιοτηλεοπτική υπηρεσία δεν είναι καθολική ούτε σήμερα. Σε περιοχές στη παραμεθόριο οι συχνότητες έχουν καταληφθεί από ραδιοτηλεοπτικά σήματα όμορων χωρών με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην βλέπουν το πρόγραμμα της ΔΤ. Αδιάλειπτη επίσης δεν ήταν με κανέναν τρόπο. Καθολική και αδιάλειπτη δημόσια ραδιοτηλεοπτική υπηρεσία δεν έχεις ούτε με το «μαύρο»  ούτε με τη δημιουργία ενός υποκατάστατου της ΥΕΝΕΔ, ενός κυβερνητικού μορφώματος».

Παράλληλα ο Νίκος Μιχαλίτσης επισημαίνει πως σε εξέλιξη βρίσκεται και η εξέταση των αγωγών για το ζήτημα των μαζικών απολύσεων. «Η διαδικασία συνεχίζεται και περιμένουμε τα αποτελέσματα για τα οποία είμαστε σίγουροι πως θα είναι υπέρ μας. Η μαζική απόλυση χωρίς καμία προειδοποίηση, χωρίς αποζημιώσεις, όπως συνέβη στην ΕΡΤ, αποτελεί τη μεγαλύτερη παραβίαση του εργατικού δικαίου πανευρωπαϊκά». 


http://tvxs.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *