Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Οι «κυνηγοί κεφαλών» της Τρόικας: «Συλλάβετε, κατασχέστε, πλειστηριάστε σπίτια!»

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη
Εφόδους σε όλες τις μεγάλες εφορίες της χώρας, κάνει η ομάδα τεχνοκρατών της Τρόικας που εκπροσωπεί το ΔΝΤ και την Κομισιόν, όπου ελέγχουν τα στοιχεία και ψάχνουν φακέλους φορολογουμένων. Πρόκειται για μία σκληρή και αδίστακτη ομάδα, που θυμίζουν περισσότερο «κεφαλοκυνηγούς», αφού εφαρμόζουν τις πιο αυστηρές μεθόδους έναντι των φορολογουμένων, στα χέρια των οποίων έχει περιέλθει ο έλεγχος όλου του φοροεισπρακτικού μηχανισμού της χώρας. Σε βάρος ποιων φορολογουμένων όμως; Σε βάρος των μικρών και των μικρομεσαίων.
Η εντολή που δίνουν προς όλες τις μεγάλες ΔΟΥ είναι «συλλάβετε τους οφειλέτες, κατασχέστε περιουσίες, πλειστηριάστε ακίνητα». Η παρουσία και η δράση των «κυνηγών κεφαλών» της ομάδας αυτής σαφώς και δεν παραπέμπει σε κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα, ούτε αφήνει την παραμικρή ψευδαίσθηση ύπαρξης Κράτους στους πολίτες που συναλλάσσονται με δυσβάστακτους όρους με την εφορία με μοναδικό κριτήριο το «αυγάτισμα» των εσόδων του κράτος, άρα την είσπραξη των τόκων από τους τοκογλύφους.
Η ομάδα των εισπρακτόρων της Τρόικας τυπικά ονομάζεται Αποστολή Τεχνικής Βοήθειας και έχει εγκατασταθεί μόνιμα σε ειδικά γραφεία του υπουργείου Οικονομικών, στον 4ο και 5ο όροφο του κτιρίου στην οδό Καραγιώργη Σερβίας. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εφορμούν στις μεγάλες ΔΟΥ της χώρας, σε Αθήνα και επαρχία, και ελέγχουν τα πάντα. Ζητούν να αυξηθούν οι μηνυτήριες αναφορές κατά οφειλετών, να μη διστάζουν στην εφαρμογή του μέτρου της προσωποκράτησης, να αυξηθούν οι συλλήψεις και για λόγους παραδειγματισμού, να υπάρξει κύμα κατασχέσεων και βεβαίως μία ασταμάτητη ροή πλειστηριασμών. «Μη δείχνετε το παραμικρό έλεος, μόνο έτσι θα επιτευχθούν οι στόχοι», είναι το μήνυμα των ανθρώπων του Τόμσεν προς τις ΔΟΥ.
Για το ζήτημα ήρθαμε σε επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας των εφοριακών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος δήλωσε: «Την ίδια στιγμή που οι πολίτες είναι αντιμέτωποι με ένα βάρβαρο και άδικο φορολογικό σύστημα, ο φορολογικός μηχανισμός είναι αναγκασμένος να υλοποιεί τις εντολές των στελεχών της Τρόικας. Τα στελέχη αυτά περιοδεύουν στις Υπηρεσίες και ασκούν στην ουσία διοίκηση, κλείνοντας όμως τα μάτια στις παθογένειες του φορολογικού μας συστήματος, όπως περίεργες τροπολογίες, κομματισμό κλπ.».
Ενδεικτικό αυτής της ανωμαλίας για δήθεν ανεξάρτητο Κράτος είναι το γεγονός, όπως αναφέρει στο koutipandoras.gr ο κ. Αλεξιάδης, ότι εάν σε μία σύσκεψη με τα μέλη της Τρόικας, ένας εφοριακός διαφωνήσει σε κάποιο κέλευσμα τους, τότε δίνεται εντολή να μην συμμετάσχει ξανά σε σύσκεψη. Εν ολίγοις πρέπει να συμμετέχουν μόνο όσοι εξ αρχής θα λένε ναι σε όλα, όσο παράλογα και αν είναι αυτά που ζητούν, ακόμα και αν αυτά που ζητούν δεν γίνονται όχι μόνο στις χώρες τους, αλλά πουθενά στον πλανήτη.
Για παράδειγμα, ενώ στις χώρες τους υπάρχουν κεντρικοί διωκτικοί μηχανισμοί, εδώ ζητούν το «σπάσιμο» σε διάφορες υπηρεσίες υπό διαφορετικές διοικήσεις, ουσιαστικά δυσκολεύοντας το έργο της δίωξης της φοροδιαφυγής και ειδικά της μεγάλης φοροδιαφυγής. Ενδεικτικά, η Οικονομική Αστυνομία ενώ ήταν σωστή ως έμπνευση, ουσιαστικά πια κυνηγάει μόνο αποδείξεις σε ταβέρνες και ενώ υπήρχε ένας ΣΔΟΕ τώρα με τις ευλογίες της Τρόικας θα υπάρχει το «ΣΔΟΕ Μαυραγάνη» με έδρα τα Ιωάννινα και την Ηγουμενίτσα που θα κυνηγάει την «μεγάλη» φοροδιαφυγή και το «ΣΔΟΕ Θεοχάρη» με έδρα την Πάτρα που θα «κυνηγάει» την μικρή φοροδιαφυγή.
Εκτόξευση της φοροδιαφυγής τα 4 χρόνια της Τρόικας
Αν θέλει κανείς να δει τα αποτελέσματα της ακολουθούμενης πολιτικής και των παρεμβάσεων της Τρόικας δεν έχει παρά να δει τα νούμερα που δεν ψεύδονται και που σύμφωνα με αυτά, προ μνημονίων και Τρόικας η φοροδιαφυγή άγγιζε τα 40 δισ. και μετά από 4 χρόνια διοίκησης Τρόικας ξεπερνά τα 63 δισ.
Η φοροδιαφυγή έχει εκτιναχθεί με την παράλογη αύξηση της έμμεσης φορολογίας και έχει δημιουργήσει και νέα ακμάζοντα πλέον είδη λαθρεμπορίου με τρανό παράδειγμα τα καπνά και το πετρέλαιο. Στην πρώτη περίπτωση έπεσαν οι πωλήσεις τσιγάρων, αυξήθηκαν οι απολύσεις και άκμασε το λαθρεμπόριο καπνού, δημιουργώντας παράλληλα ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην οικονομία του Κράτους και από πλευράς προβλημάτων υγείας που προκάλεσε η κατανάλωση παντελώς ακατάλληλων καπνών. Στα δε καύσιμα αυξήθηκε αντί να μειωθεί το λαθρεμπόριο και δημιούργησε και παράλληλες εστίες λόγω ζήτησης εναλλακτικών μορφών θέρμανσης που αύξησαν δραματικά τα φαινόμενα λαθροϋλοτομίας και τα συναφή προβλήματα με την αιθαλομίχλη.  Με λίγα λόγια η Τρόικα και πιστοί της υπηρέτες αντί να μειώσουν τα κίνητρα του λαθρεμπορίου τα εκτόξευσαν στα ύψη.
Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα εάν έχεις αγοράσει χρυσό αξίας π.χ. 1 εκατ. ευρώ ή έργα τέχνης ανάλογης αξίας δεν πληρώνεις ούτε ένα ευρώ φόρο και εάν έχεις ένα δυάρι στη Νίκαια που καλύπτει τις βασικές ανάγκες στέγασης το πληρώνεις για παλάτι. Το άλλο ενδεικτικό ζήτημα του διαχωρισμού μικρών, μικρομεσαίων και πλουσίων και η προστασία των τελευταίων, προκύπτει από τις εκατοντάδες φωτογραφικές διατάξεις που κατεβάζει κάθε τόσο η κυβέρνηση στη Βουλή για να προστατέψει εταιρείες και επιχειρηματίες που χρωστούν στο Δημόσιο. Τρανταχτό παράδειγμα άλλωστε η παραχώρηση του «φιλέτου» του Δημοσίου ΟΠΑΠ σε επιχειρηματία-φίλο της κυβέρνησης, που χρωστά όμως στο Δημόσιο…
Αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που κάθε δευτερόλεπτο που περνά σε αυτή τη χώρα δίνονται εντολές κατασχέσεων για χρέη από 500 ευρώ και πάνω από τις εφορίες όλης της χώρας και για μεγάλα χρέη γίνονται ρυθμίσεις-ανέκδοτα ή περνάνε διατάξεις που απαλλάσσουν τους μεγαλοφοροφυγάδες από διώξεις. Αυτή η πρακτική πάντοτε δυστυχώς υπήρχε σε αυτή τη χώρα, η διαφορά είναι ότι η Task Force και η Τρόικα δήθεν ανέλαβαν να μας κάνουν κράτος και ουσιαστικά όχι μόνο συνέχισαν να κυνηγάνε τους μικρούς και μικρομεσαίους αλλά αδιαφόρησαν πλήρως για τους μεγάλους και βοήθησαν το σάπιο εγχώριο πολιτικό σύστημα να διατηρήσει τα φέουδα και τις συναλλαγές με αυτή την Ολιγαρχία.
Επιβάλλουν φόρο κατοχής κτημάτων
Παράλληλα με την ένταση των ποινικών διώξεων κατά οφειλετών του Δημοσίου, απαιτούν και έναν ειδικό φόρο κατοχής για κτήματα που ανήκουν σε μη επαγγελματίες αγρότες, δεν καλλιεργούνται ή δεν νοικιάζονται και πέρασε στο τελευταίο νομοσχέδιο για την φορολογηση των ακινήτων, ώστε να αναγκαστούν οι ιδιοκτήτες να τα πουλήσουν είτε σε αυτούς που θα θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν είτε σε εταιρείες που θα ξαμοληθούν για να υφαρπάξουν και την τελευταία σπιθαμή γης αυτού του τόπου κάτι που ήδη συμβαίνει και με τα ακίνητα. Η λογική δηλαδή που επιστρατεύεται είναι ακόμα και η ύπαρξη μίας στοιχειώδους περιουσίας για στέγαση να γίνει τόσο ασύμφορη που στο τέλος να περάσει σε άλλα χέρια ...να συγκεντρωθεί σε συγκεκριμένα χέρια.
 http://www.koutipandoras.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *