Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Μεγάλες καταστροφές σε Πειραιά και Δυτικά Προάστια (Βίντεο)

Απίστευτες εικόνες καταστροφής στη Νίκαια, στο Περιστέρι, το Ίλιον αλλά και σε άλλες περιοχές του Πειραιά και των Δυτικών Προαστίων. Τα ορμητικά νερά παρέσυραν αυτοκίνητα, τα οποία βρέθηκαν το ένα πάνω από το άλλο, όπως στη Νίκαια, ενώ στην Ανθούπολη τα ορμητικά νερά γκρέμισαν ακόμη και τοίχο πολυκατοικίας. Η πυροσβεστική έχει δεχτεί περισσότερες από 500 κλήσεις για απάντληση υδάτων σε όλη την Αττική, ενώ σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Σημαντικές ζημιές καταγράφονται σε σπίτια και σε καταστήματα με τους ιδιοκτήτες να κάνουν λόγο για ζημιές δεκάδων χιλιάδων ευρώ και τους κατοίκους να κατηγορούν τους υπεύθυνους για τα βουλωμένα φρεάτια και τα έργα που δεν έγιναν ποτέ. Στο Ίλιον πλημμύρισε πάρκινγκ σούπερ μάρκετ και οι πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο για απάντληση των υδάτων. Αν και υπήρξαν ανησυχίες τελικά αποδείχθηκε πως στο πάρκινγκ υπήρχαν μόνο αυτοκίνητα και όχι κάποιος εγκλωβισμένος. 
Τα μεγαλύτερα προβλήματα καταγράφονται σε περιοχές του Πειραιά και των Δυτικών Προαστίων (Πειραιάς, Κερατσίνι, Πέραμα, Αγία Βαρβάρα, Πετρούπολη, Νίκαια, Χαϊδάρι και Καλλιθέα). Δρόμοι πλημμύρισαν δημιουργώντας σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα. Σε πολλές περιπτώσεις, χρειάστηκε να μετακινηθούν δέντρα ή ογκώδη αντικείμενα που είχαν πέσει σε δρόμους μπλοκάροντας την κυκλοφορία. Στη Θηβών οδηγοί εγκλωβίστηκαν από συγκέντρωση υδάτων και χρειάστηκαν τη βοήθεια της Πυροσβεστικής. Τις τελευταίες ώρες τα προβλήματα επικεντρώνονται σε Περιστέρι,  Πετρούπολη,  Ίλιον και Μενίδι. Στην οδό Κύπρου στο Μενίδι, η Πυροσβεστική χρειάστηκε να απεγκλωβίσει τρία άτομα μέσα από ένα αυτοκίνητο. 
Όπως ανακοινώθηκε ο Αντώνης Σαμαράς επιστρέφει από τις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, για να προεδρεύσει σε σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες και αρμόδιους φορείς στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας στο Χαλάνδρι για τις πλημμύρες. Κατά τη σύσκεψη θα εκτιμηθεί η κατάσταση και θα τεθούν προτεραιότητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Σημειώνεται πως ο Δήμος Ιλίου με τη συμβολή της Περιφέρειας Αττικής θα προσφέρει δωρεάν διανομή σε ξενοδοχεία στους δημότες, οι οικίες των οποίων υπέστησαν καταστροφές και δεν έχουν που να διαμείνουν. 
Η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το Σάββατο, ωστόσο το κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να απομακρυνθεί σταδιακά από την Αττική και να μεταφερθεί βορειοανατολικά και οι βροχοπτώσεις θα εξασθενίσουν το βράδυ της Παρασκευής. Στο επίκεντρο των έντονων φαινομένων θα είναι το βράδυ τα νησιά του ανατολικού και βορειοανατολικού Αιγαίου, η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη. Παράλληλα πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα βόρεια ορεινά και κατά τόπους σε ημιορεινές περιοχές. Τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης στο Ανατολικό Αιγαίο, ενώ βροχές και καταιγίδες μικρότερης έντασης θα σημειωθούν κατά τόπους στα ανατολικά και νότια. Από τις πρωινές έως και τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου τα ισχυρότερα φαινόμενα θα περιοριστούν σταδιακά στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο με περαιτέρω εξασθένηση στη συνέχεια.
«Ένα μεγάλο "ευχαριστώ" στους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Τροχαίας καθώς και στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες της Περιφέρειας και σε όσους αγωνίζονται τούτες τις ώρες στους δήμους που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία» δήλωσε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, και πρόσθεσε: «Δεν είναι ώρα για φθηνές κριτικές. Οι πολίτες, που δοκιμάζονται για πολλοστή φορά, γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει εν έτει 2014 η αντιπλημμυρική προστασία να παραμένει ζητούμενο. Χθες, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, είχαμε την τραγική διορατικότητα να αυξήσουμε το κονδύλι για τα αντιπλημμυρικά έργα. Αυτή τη στιγμή όλοι οι αντιπεριφερειάρχες και οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας βρισκόμαστε επί ποδός, προκειμένου να βοηθήσουμε τους πολίτες που είδαν να χάνονται οι περιουσίες τους».


Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου για τις πλημμύρες:

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *