Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Τα Χριστούγεννα των δημοσκοπήσεων...


γράφει η Παναγιώτα Μπλέτα*
Η δυστοκία για την εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας ΠτΔ, κάνει ορατό πλέον το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Οι συμμαχίες της κυβέρνησης δεν αποδίδουν καρπούς και ενεργοποιείται το Plan B. Η παράγκα της παραπολιτικής στήνει στρατηγεία, έξω από τα γραφεία, όποιου βουλευτή θεωρείται προσβάσιμος, προκειμένου να αποσπασθεί η ψήφος του για την εκλογή προέδρου, με όποιο τρόπο και όποιο κόστος. 
Και επειδή αυτό το σχέδιο έχει υψηλό ρίσκο, τα παρατράγουδα από την εφαρμογή του φθάνουν με ταχύτητα κεραυνού σε όλο τον κόσμο. Κι ακόμη είμαστε στην πρώτη ψηφοφορία… Η Κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει όλο και περισσότερο χρόνο, με σκοπό να πετύχει το σχέδιο της, υιοθετώντας ακόμη και την εναλλακτική αλλαγής υποψηφίου, πριν από την τρίτη ψηφοφορία.Κάποιος έγραψε κάτι πολύ πετυχημένο στο διαδίκτυο και θα μου επιτρέψετε να το μεταφέρω αυτούσιο : «Στην τρίτη ψηφοφορία ας προταθεί η σωστή μούμια,η μούμια της Αμφιπολης…». Έτσι για να κάνουμε και λίγο χιούμορ…Έτσι λοιπόν, οι πρόωρες εκλογές θα έρθουν σαν αποτέλεσμα μακρόσυρτων , επώδυνων και επικίνδυνων για τη Δημοκρατία διαβουλεύσεων. Και εγώ αναρωτιέμαι, όταν οι κίνδυνοι που απειλούν την κοινωνική ειρήνη της χώρας πληθαίνουν, δεν θα έπρεπε σύσσωμες οι πολιτικές δυνάμεις να καταφύγουν, με ομαλότητα σε εκλογές, προκειμένου να εκφραστεί με σαφήνεια η λαική βούληση… 
Γιατί η Δημοκρατία εφευρέθηκε για να χρησιμοποιείται από το λαό, όταν απειλούνται τα κεκτημένα του και όχι από τους πολιτικούς.  Και αυτό αφορά Εθνικές και Ευρωπαικές Κυβερνήσεις. Για αυτό και μπροστά στην οργανωμένη εφαρμογή του σχεδίου κατάργησης της εθνικής ταυτότητας των ευρωπαικών λαών, αντιδρούν οι λαοί στην πλειοψηφία τους, ανεξάρτητα από κομματικές περιχαρακώσεις.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά φτάσαμε τα φετινά Χριστούγεννα να είναι τα Χριστούγεννα των Δημοσκοπήσεων …
Στο σενάριο λοιπόν των πρόωρων εκλογών, σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις που διεξάχθηκαν τον τελευταίο καιρό, ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πρώτο κόμμα, ενώ έπεται η ΝΔ, με ψαλίδα διαφοράς μεταξύ των δημοσκοπήσεων, που κυμαίνεται από 2,8 σε 6,1 ποσοστιαίες μονάδες, διαφορά αρκετή, ώστε να μην δικαιολογεί τα όρια του στατιστικού λάθους.
Άρα κάποιο από τα δύο όρια, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω είναι «εκούσιο λάθος»…
Τρίτο κόμμα στις περισσότερες δημοσκοπήσεις βγαίνουν οι αναποφάσιστοι, ενώ φαίνεται να έπονται Χρυσή Αυγή, ΠΟΤΑΜΙ, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ, που έρχονται στήθος με στήθος. Τελευταίοι στους δευτεραγωνιστές καταλήγουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που φαίνεται να έχουν χάσει σημαντικό κομμάτι της δύναμης τους, ενώ το ΛΑΟΣ και η ΔΗΜΑΡ δεν φαίνεται να καταφέρνουν να μπουν στη βουλή.
Συμπεριλαμβάνοντας τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, μπορούμε να προβλέψουμε, ότι το ΠΑΣΟΚ θα χάσει σημαντικό μέρος της δύναμης του και ενδεχομένως να κινδυνεύσει, με την κάθοδο Παπανδρέου με άλλο κόμμα στις εκλογές.
Αποκωδικοποιώντας την αναποφάσιστη ψήφο, η οποία φαίνεται εξαιρετικά διογκωμένη και σύνθετη και μας παραπέμπει σε τρομοκρατημένα εκλογικά στρώματα, καθώς και σε οργισμένους ψηφοφόρους, οι οποίοι σχεδιάζουν στρατηγικά να διαφοροποιήσουν την εκλογική κατάσταση την τελευταία στιγμή, θα δούμε να προσανατολίζεται μεγάλο μέρος της προς τον ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας τις προυποθέσεις για αυτοδυναμία, καθώς επίσης και προς τη Χρυσή Αυγή που φαίνεται να κινείται για τρίτο κόμμα. Αξίζει να σημειωθεί πως η πλειοψηφία της αδιευκρίνιστης ψήφου δεν ανήκει παραδοσιακά στον χώρο της αριστεράς, αλλά είναι έτοιμη να πειραματισθεί με προσεγγίσεις φιλοπατριωτικού χαρακτήρα, που εκφράζουν καινούργια αριστερά ή εθνικιστικά κόμματα. Τα χαρακτηριστικά αυτά καταγράφηκαν εξάλλου και στις Ευρωεκλογές του 2014 και όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ενισχυμένο επίσης θα βγει και το ποτάμι, που θα περισυλλέξει στους κόλπους του όλα τα απολιτίκ στρώματα, που ενώ επιμένουν σε αλλαγή των πολιτικών πραγμάτων, διακατέχονται από το σύνδρομο της ισορροπίας, καθώς και της αριστεροφοβίας.
Τέλος, η ΝΔ κινδυνεύει, μετά από ενδεχόμενη ήττα της στις κοινοβουλευτικές εκλογές, να παρουσιάσει τα ίδια φαινόμενα αποσύνθεσης του ΠΑΣΟΚ και έτσι να κλείσει και ιστορικά ένας πολιτικός κύκλος διακυβέρνησης από κόμματα και ψηφοφόρους προσδιορισμένους από την πολιτικής τους προέλευση και όχι από την πραγματική πολιτική τους τοποθέτηση.
ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΛΟΙΠΟΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ…
*  Η Παναγιώτα είναι συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Λακωνία ενώ μεγάλωσε στο Χαλάνδρι. Σπούδασε στη Νέα Υόρκη: ΜΒΑ - Μεταπτυχιακός τίτλος στη Διοίκηση και Οργάνωση Επιχειρήσεων, New York Institute of Technology BSc Marketing-Management - Πτυχίο στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων και Marketing, City University of New York
Δραστηριοποιήθηκε έντονα στο χώρο της Τοπικής αυτοδιοίκησης όπου και διακρίθηκε:...



















































































 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *