Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Για να πάρουν τα όνειρα σάρκα και οστά


Του Πάνου ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΥ*
  •  
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τους πολίτες που ήταν πάντα στον χώρο του πολιτισμού, απέναντι από εργοδότες, υπουργούς, άδικους νόμους και αντεργατικές διατάξεις. Τους καλλιτέχνες που πάλεψαν με την τέχνη τους για μια καλύτερη και πιο δίκαια κοινωνία. Που ασκούν την τέχνη τους με προσωπικό κόστος και δεν απήλαυσαν ποτέ προνόμια. Που αμείφθηκαν παρ' αξίαν και ποτέ ή σπανίως κατ' αξίαν

Με το βλέμμα στραμμένο στην 25η του Ιανουαρίου είναι και οι άνθρωποι που διακονούν τον πολιτισμό. Όσοι έχουν κάνει την τέχνη τους τρόπο και μέσον ζωής, όσοι ασχολούνται ερασιτεχνικά με αυτήν και, τέλος, όσοι την απολαμβάνουν ως θεατές, αναγνώστες και φιλότεχνοι.
Δεν περιμένουν να αλλάξει απλώς το εργασιακό τοπίο για τους ασχολούμενους επαγγελματικά με το θέατρο, τη ζωγραφική ή τη μουσική. Δεν περιμένουν απλώς να δοθούν κάποια κονδύλια παραπάνω για τις αρχαιολογικές ανασκαφές, τον κινηματογράφο ή το βιβλίο. Περιμένουν να ενθαρρυνθούν η τέχνη και ο πολιτισμός ώστε να επηρεάσουν την ίδια τη ζωή και την ανάπτυξη αυτού του τόπου.
Γιατί ναι, είναι αλήθεια πως η τέχνη κάνει καλύτερους τους ανθρώπους. Η καλλιέργειά της συντείνει ώστε η κοινωνία να συνεννοείται καλύτερα. Οποιοσδήποτε επαγγελματίας που μετέχει στην απόλαυση μιας θεατρικής παράστασης, ή την ανάγνωση ενός βιβλίου, εμπλουτίζεται και αποκτά ποιοτικά χαρακτηριστικά και όσον αφορά το αποτέλεσμα της δικής του εργασίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τους πολίτες που ήταν πάντα στον χώρο του πολιτισμού, απέναντι από εργοδότες, υπουργούς, άδικους νόμους και αντεργατικές διατάξεις. Τους καλλιτέχνες που πάλεψαν με την τέχνη τους για μια καλύτερη και πιο δίκαια κοινωνία. Που ασκούν την τέχνη τους με προσωπικό κόστος και δεν απήλαυσαν ποτέ προνόμια. Που αμείφθηκαν παρ' αξίαν και ποτέ ή σπανίως κατ' αξίαν. Η πείρα και η θέληση αυτών των «απέναντι», που όμως είναι σε ευθεία συνεννόηση με τις ανάγκες του λαού, ζητούν την αποκατάσταση των αδικιών.
Έτσι ώστε να έχουμε ένα θέατρο που τις παραστάσεις που απολαμβάνει το κοινό θα τις κάνουν αξιοπρεπείς ηθοποιοί και όχι σκλάβοι στη γαλέρα με αμοιβή επτά ευρώ για κάθε παράσταση. Ώστε να μπορεί κάποιος ζωγράφος να πάρει κάποτε σύνταξη, πράγμα αδιανόητο για τα σημερινά δεδομένα. Ώστε να υπάρχει προστασία για το βιβλίο και τον συγγραφέα.
Έχει αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας πως ο Πολιτισμός είναι δημόσιο αγαθό. Ναι, έτσι είναι! Αυτή η τοποθέτηση εξέφρασε δημιουργούς και κοινό. Ευχόμαστε και καλούμε τον ελληνικό λαό στις εκλογές αυτές να αναδείξει με την εντολή του το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.
Για την Τέχνη και τον Πολιτισμό, θα είναι η μεγάλη ώρα της αξιοπρέπειας. Η ώρα όπου θα αρχίσουν να υλοποιούνται αγωνίες, ανάγκες και οράματα δεκαετιών. Όπου το κάθε τι που ευεργετεί την κοινωνία θα γίνει κοινό κτήμα και θα είναι στη διάθεση του καθενός. Όλοι περιμένουν μια πολιτική που δεν θα ρυθμίσει απλώς τα εργασιακά εντός του πολιτιστικού πεδίου, αλλά θα ενθαρρύνει τη δημιουργία ενός μεγάλου πολιτιστικού κινήματος, που θα προσφέρει χρώμα και ευχαρίστηση, γνώση και απόλαυση σε όλον τον ελληνικό λαό.
Μέχρι τότε, όμως, έχουμε οκτώ ημέρες αγώνα. Μέχρι την Κυριακή, στις επτά το απόγευμα, που θα κλείσουν οι κάλπες. Αν το αποτέλεσμα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για όλα αυτά που αναφέραμε, ξεκινάμε από τις 26 Ιανουαρίου, την άλλη, μεγάλη μάχη για την υλοποίηση των δεσμεύσεων. Για να πάρουν και για τον χώρο του πολιτισμού σάρκα και οστά τα οράματα, τα όνειρα γενεών και γενεών!

* Ο Πάνος Σκουρολιάκος είναι υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής





0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *