Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

«Ναι» στις απειλές... «ναι» στις απολύσεις

γράφει η Διαλεκτή Αγγελή
Στις δεκάδες καταγγελίες εργαζομένων για απειλές από τους εργοδότες σχετικά με χρεοκοπία και απολύσεις σε περίπτωση που δεν επικρατήσει το «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, έρχονται να προστεθούν οι καταγγελίες της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας για «πογκρόμ απολύσεων» εκπαιδευτικών σε μεγάλα ιδιωτικά σχολεία.
Η Ομοσπονδία συνδέει άμεσα τις απολύσεις με το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και άλλες διατάξεις», η δημόσια διαβούλευση του οποίου έκλεισε προχθές. Το εν λόγω νομοσχέδιο, στο άρθρο 48 με τίτλο «Θέματα Ιδιωτικών Σχολείων, Φροντιστηρίων και Κέντρων Ξένων Γλωσσών», αναφέρει ότι καταργείται η παράγραφος Ζ του άρθρου 1ου του κεφαλαίου Α του ν. 4254/2014 (α΄ 85), η οποία όριζε ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί υπόκεινται στο υπουργείο Εργασίας.
Θυμίζουμε ότι με εκείνη τη διάταξη καταργούνταν η εποπτεία του υπουργείου Παιδείας, με αποτέλεσμα να έχουν απελευθερωθεί εντελώς οι απολύσεις στην ιδιωτική εκπαίδευση, ακόμη και εν μέσω σχολικής χρονιάς ή εξεταστικής περιόδου.
«Μετά από 13 χρόνια εργασίας στο ίδιο σχολείο, στις 23 Ιουνίου, μετά τη συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων, μου ανακοινώθηκε από τον λυκειάρχη -και όχι από τον σχολάρχη- η καταγγελία της σύμβασής μου με τη δικαιολογία ότι δεν έβαλα διαγώνισμα β’ τετραμήνου στην Α’ Λυκείου. Δεν με βαραίνει κανένα πειθαρχικό παράπτωμα. Η απόλυσή μου βασίζεται σε επουσιώδεις και αστείους λόγους» μας λέει ο Παύλος Βαρδάκας, απολυμένος χημικός από τα «Εκπαιδευτήρια Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος», ενώ μας πληροφόρησε ότι προχώρησε και σε καταγγελία στην ΟΙΕΛΕ.
Σε σχετική ανακοίνωση η ΟΙΕΛΕ κατονομάζει τη «Νέα Γενιά Ζηρίδη», το «Πρότυπο Βάρης», τα «Εκπαιδευτήρια Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος», τη «Λακωνική Σχολή» και την «Ελληνογερμανική Αγωγή Παναγέα-Σάββα» ως τα σχολεία που «πρωταγωνιστούν στη σκούπα των απολύσεων».

Στοχοποίηση

«Οι απολύσεις γίνονται δόλια και εκδικητικά και κυρίως στοχοποιούν δύο κατηγορίες εργαζομένων», μας λέει ο γενικός γραμματέας της ΟΙΕΛΕ, Γιώργος Χριστόπουλος. «Στοχοποιούν εργαζομένους με κοινωνική δραστηριότητα, όπως η συμμετοχή σε ψηφοδέλτια και απεργιακές κινητοποιήσεις, και εργαζομένους με πάνω από 10 χρόνια προϋπηρεσίας. Οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύονται τον νόμο Αρβανιτόπουλου που τους δίνει τη δυνατότητα να μη στέλνουν τα στοιχεία στο υπουργείο Παιδείας με αποτέλεσμα να μην έχουμε ακριβή εικόνα».
Ο Γ. Χριστόπουλος εκτιμά ότι μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο οι απολύσεις αναμένεται να πενταπλασιαστούν, παραλληλίζοντας την κατάσταση με το 1989, όταν εν μια νυκτί απολύθηκαν 850 εκπαιδευτικοί.
Επικοινωνήσαμε τόσο τηλεφωνικά όσο και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τα «Εκπαιδευτήρια Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος» ζητώντας τη θέση του σχολείου σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ, χωρίς να λάβουμε κάποια απάντηση.
Το Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ ζητά από το υπουργείο Παιδείας να λάβει όλα τα μέτρα που προβλέπει η νομοθεσία προκειμένου να επιστρέψουν στα σχολεία τους όσοι εκπαιδευτικοί απολύθηκαν και έχουν δικαιωθεί είτε με δικαστικές είτε με διοικητικές αποφάσεις και τους οποίους οι σχολάρχες αρνούνται να επανατοποθετήσουν στις θέσεις τους.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *