Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Τρύφων Αλεξιάδης : Λίστα Λαγκάρντ: Για 2.062 ονόματα έγιναν μόλις 136 έλεγχοι


Μόλις 136 έλεγχοι έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολο των 2062 υποθέσεων που αφορούν στη λίστα Λαγκάρντ από το 2012 έως το 2015, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στις προγραμματικές δηλώσεις ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2012 όχι δεν ολοκληρώθηκε αλλά ούτε καν ξεκίνησε ούτε ένας έλεγχος για κάποια από τις υποθέσεις. Το 2013 ξεκίνησε έλεγχος για 258 και ολοκληρώθηκε μόνο για τις 3! Ενώ το 2014 από τις 143 υποθέσεις ελέγχθηκαν σύνολο 95. Εντός του 2015 ολοκληρώθηκε ο έλεγχος για 38 από τις 80 υποθέσεις που ερευνώνται. 
Ο σχετικός πίνακας που κατέθεσε ο Τρύφων Αλεξιάδης στη Βουλή 
Ο Τρύφων Αλεξιάδης, μιλωντας στη Βουλή σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση παραγραφής υποθέσεων φοροδιαφυγής στο τέλος του έτους. «Οι λίστες της ντροπής», σημείωσε, όπως η λίστα Λαγκάρντ, η οποία παρελήφθη το 2010 και παραγράφεται στις 31-12-2015, θα ελεγχθεί πλήρως μέσα στο 2016. Μέχρι σήμερα, έχει ξεκινήσει ο έλεγχος σε 481 υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ αλλά έχει ολοκληρωθεί σε μόλις 136 από τις 2.062 που περιλαμβάνονται. «Δεν θα αφήσουμε να παραγραφεί στο τέλος του έτους» σημείωσε προαναγγέλλοντας σχετική νομοθετική διάταξη μέσα στον επόμενο ένα με ενάμιση μήνα.
Ως προτεραιότητα της κυβέρνησης έθεσε την υλοποίηση ελέγχων για υποθέσεις στις οποίες έχουν εκδοθεί φύλλα ελέγχου προσώπων και επιχειρήσεων που σχετίζονται με την πολιτική και τα ΜΜΕ. Θα ολοκληρωθούν τους επόμενους πέντε μήνες, είπε διαμηνύοντας με νόημα ότι θα μπει «τέλος στην ασυλία και τις ειδικές μεταχειρίσεις». Προανήγγειλε παράλληλα αντιγραφή του γερμανικού μοντέλου για τους φορολογικούς ελέγχους. 
Αντίστοιχη επέκταση της δυνατότητας ελέγχου των υποθέσεων που παραγράφονται στο τέλος του έτους, σχεδιάζεται για το σύνολο των μεγάλων υποθέσεων ενώ παράλληλα τίθεται σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο ελέγχων τραπεζικών ομίλων, προμηθευτών του δημοσίου και ΜΜΕ. «Στοχεύουμε στη μεγάλη φοροδιαφυγή και αντιγράφουμε ελεγκτικά πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών» σημείωσε ο υπουργός αναφέροντας χαρακτηριστικά πως πρότυπό του είναι η Γερμανία όπου ξημερώματα εκατοντάδες ελεγκτές μπήκαν σε επιχείρηση για έλεγχο. «Τέτοιες σκηνές θα δούμε στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά. 
Τέλος ο Τρύφων Αλεξιάδης προανήγγειλε νομοσχέδιο, με το οποίο όπως είπε, θα δίνεται μια τελευταία ευκαιρία σε όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό να τα αποκαλύψουν, πριν ενεργοποιηθεί το περιουσιολόγιο.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *