Σάββατο 28 Μαΐου 2016

ΕΚΑΣ: Δύο σενάρια για την επιστροφή των αναδρομικών από συνταξιούχους

Δύο σενάρια επεξεργάζονται στην κυβέρνηση για την επιστροφή του ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους, ζήτημα που αποτελεί βασική εκκρεμότητα προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

Η αναδρομική επιστροφή αφορά στο επίδομα του πρώτου εξαμήνου του 2016, γιατί λόγω των νέων εσοδηματικών κριτηρίων περίπου 100.000 χαμηλοσυνταξιούχοι δεν το δικαιούνται πλέον.
Το πρώτο σενάριο προβλέπει επιστροφή που θα γίνει με 12 ή 18 ισόποσες μηνιαίες παρακρατήσεις από τις συντάξεις τους, κάτι που θα προκαλέσει έμμεση μείωση των αποδοχών τους έως 9%.
Το δεύτερο σενάριο -και πιο επικρατέστερο σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας- είναι να επιστραφεί το ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους, αλλά με λογιστικό τρόπο, ώστε να μην βγουν χρήματα από τις τσέπες τους.
Σε αυτή την περίπτωση, το ποσό επιστροφής που αντιστοιχεί σε κάθε χαμηλοσυνταξιούχο, θα συμψηφιστεί με ένα ισόποσο που του αναλογεί από το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με αποτέλεσμα να έχει μηδενική υποχρέωση.
Στο σενάριο αυτό, ωστόσο, υπάρχουν 3 "αγκάθια":
  • Πρώτον, ότι δεν έχει συσταθεί το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ η επιστροφή των αναδρομικών επείγει
  • Δεύτερον, ότι ακόμη και όταν συσταθεί το Ταμείο, θα επιτρέπονται εκταμιεύσεις μόνο εάν η χώρα υπερβαίνει τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα
  • Τρίτον, ότι οι δανειστές θέλουν το "μαξιλάρι" από τον προϋπολογισμό του 2015 να χρησιμεύσει για να καλύψει τα κενά του φετινού προϋπολογισμού.

 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *