Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Σύγκρουση για την εμπλοκή στην συμφωνία COSCO - ΟΛΠ

Έντονη αντιπαράθεση - η οποία αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα στη Βουλή - ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, μετά την επιστολή - βόμβα της COSCO, στην οποία κατήγγειλε μονομερή ανατροπή της σύμβασης για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

Έντονη αντιπαράθεση - η οποία αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα στη Βουλή - ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, μετά την επιστολή - βόμβα της COSCO, στην οποία κατήγγειλε μονομερή ανατροπή της σύμβασης για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, βάζοντας στο στόχαστρο τον Θοδωρή Δρίτσα. 

«Θα απαντήσω θεσμικά, μέσω της προβλεπόμενης κοινοβουλευτικής διαδικασίας», διεμήνυσε ο υπουργός Ναυτιλίας και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο επίμαχο νομοσχέδιο. 

Στην επιστολή της προς τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα, η COSCO αναφέρει ότι το κείμενο της σύμβασης που κατατέθηκε στη Βουλή με την μορφή του κατεπείγοντος είναι διαφορετικό από αυτό που υπέγραψε η κινεζική εταιρεία στις 8 Απριλίου. Η πλευρά της Cosco καταγράφει επτά μεγάλες μονομερείς αλλαγές, μεταξύ των οποίων τη δυνατότητα να αλλάζει τον κανονισμό προσωπικού, ενώ φέρεται αποφασισμένη - εφόσον δεν γίνουν οι πρέπουσες αλλαγές - να κάνει πίσω στη συμφωνία. 

Μάλιστα, οι Κινέζοι στην επιστολή τους ζητούν να ενημερωθεί άμεσα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας - ο οποίος το Σάββατο θα επισκεφτεί το Πεκίνο - ότι ο υπουργός Ναυτιλίας, κατά την διαδικασία κύρωσης της σύμβασης στη Βουλή ανέτρεψε μονομερώς βασικά σημεία από τα συμφωνηθέντα. 

«Η επιστολή θα ληφθεί υπ’ όψιν» 

Ο Θοδωρής Δρίτσας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αλλαγές στο νομοσχέδιο και συνέστησε «ψυχραιμία». «Δεν μπορεί με μία επιστολή να αναστατώνεται το σύμπαν και να τίθενται ερωτήματα εάν απειλείται το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα και εάν θα συνεχίσουμε την διαδικασία», ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας. 

«Όντως υπάρχουν διαφορές, στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας που έχει η κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Δρίτσας και χαρακτήρισε «ανούσιες» τις αναφορές που στοχοποιούν τον ίδιο. «Η επιστολή θα ληφθεί υπ’ όψιν. Η κυβέρνηση θα δει τις αντιρρήσεις και θα προβληματιστεί για πιθανές βελτιώσεις», κατέληξε. 

Για επιστολή - κόλαφο κάνει λόγο η ΝΔ 

«Για ακόμη μία φορά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ακολουθεί τον ολισθηρό δρόμο του “άλλα λέμε, άλλα συμφωνούμε, άλλα ψηφίζουμε”», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και χαρακτηρίζει την επιστολή της COSCO προς το ΤΑΙΠΕΔ «κόλαφο». «Η επιστολή κόλαφος της COSCO δείχνει σε όλο της το μεγαλείο την πλήρη αναξιοπιστία της κυβέρνησης. Η σταθερή αυτή πολιτική αναξιοπιστίας διώχνει και θα συνεχίσει να διώχνει επενδύσεις, την ώρα που η ελληνική οικονομία τις έχει ζωτική ανάγκη», τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση. 

Έντονη ήταν η αντίδραση και του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος επιτέθηκε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter στην κυβέρνηση. «Όταν έχεις κάνει μία γραπτή συμφωνία με κάποιον και πας μονομερώς και αλλάζεις τους όρους, πως λέγεσαι;» αναρωτήθηκε αρχικά και στη συνέχεια, σε δεύτερο tweet, έγραψε: «Α! Και για όσους δεν το ξέρουν, η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ αποτελεί μέρος της Αξιολογήσεως η ολοκλήρωση της οποίας εκκρεμεί…». 


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *