Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Ποια κόμματα στηρίζουν την πρόταση της ΝΔ για Εξεταστική


Υπέρ της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα ερευνήσει τα αίτια που οδήγησαν στο τρίτο μνημόνιο τάχθηκαν οι εισηγητές από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής ξεκαθάρισαν ότι θα δηλώσουν «παρών», κατά τάχθηκαν ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος επανέφερε το αίτημα του κόμματός του για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει την περίοδο από το 2002 έως σήμερα, διευκρινίζοντας ότι το κόμμα του υπερψηφίζει την πρόταση της ΝΔ.
Παράλληλα, χαρακτήρισε ως την καλύτερη περίοδο το διάστημα 2002 - 2004, μίλησε για δημοσιονομικό εκτροχιασμό το διάστημα 2004 - 2008, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι με τους διαπραγματευτικούς χειρισμούς της χρέωσε δύο χρόνια καινούργια βάρη στους έλληνες πολίτες και οδήγησε τη χώρα δύο χρόνια πίσω στην οικονομική κατάσταση που ήταν η χώρα το 2014.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης και επέρριψε ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και στις προηγούμενες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές.
«Το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο της χώρας είναι απόρροια της ίδιας πολιτικής που εφαρμόζουν υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Ξεκίνησε με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και αυτή η πολιτική συνεχίζεται και με το ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «παρών».
«Είμαστε υπέρ της πρότασης, για να χυθεί άπλετο φως και να εντοπιστούν και να καταλογιστούν οι ευθύνες που οδήγησαν τη χώρα σε ένα τρίτο χειρότερο μνημόνιο» δήλωσε ο εισηγητής του Ποταμιού, Ιάσων Φωτήλας, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι υπόλογη απέναντι στον ελληνικό λαό. «Τώρα είναι η ώρα των εξηγήσεων γι' αυτά που προκαλέσατε στον ελληνικό λαό και εξακολουθείτε να προκαλείτε με την διχαστική σας πολιτική. Ποτέ δεν είναι αργά να ζητήσετε συγγνώμη» είπε ο κ. Φωτήλας και πρόσθεσε ότι «έπρεπε να καταλήξετε σε μια έντιμη συμφωνία και να τα αλλάξουμε όλα προς όφελος των πολιτών».
Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για ανακρίβειες και τόνισε ότι ζητούν Εξεταστική οι ίδιοι οι υπεύθυνοι για τον οικονομικό πνιγμό της χώρας. «Αν έπρεπε να συσταθεί μια Εξεταστική Επιτροπή, θα έπρεπε να ήταν μια Εξεταστική που θα διερευνήσει το PSI, ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που έχoυν συντελεστεί στην Ελλάδα» ανέφερε.
«Η Ελλάδα το Δεκέμβριο του 2014 ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Από τις 31/12/2014 οι ζημιές ήταν 25 δισ. ευρώ. Γι' αυτή την απαξίωση των 30,2 δισ. ευρώ αξίας των μετοχών των τραπεζών από τη διακυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου ποιος θα πληρώσει;» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καμμένος.
Μίλησε ακόμα και για μια «Εξεταστική που θα έπρεπε ίσως να συσταθεί, ώστε να ερευνήσει τις ευθύνες ορισμένων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το «Plan Z» για την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Κώστας Αϊβατίδης, δήλωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «παρών», καταλογίζοντας ευθύνες σε όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα. Ταυτόχρονα, ζήτησε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει από την περίοδο που μπήκε η χώρα στο ευρώ έως σήμερα, ώστε όπως είπε, «να συμπεριληφθούν όλα τα σκάνδαλα και κανένα πολιτικό πρόσωπο να μην τύχει ασυλίας».
Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, μίλησε για ευθύνες όχι μόνο της σημερινής κυβέρνησης, που έφερε όπως είπε πράγματι ένα χειρότερο μνημόνιο στη χώρα, αλλά και των προηγούμενων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που υπέγραψαν τα δύο προηγούμενα μνημόνια.
Παράλληλα επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι προσπαθεί να εισάγει ένα νέο είδους λαϊκισμού με την πρότασή της, τονίζοντας, για πολιτικές ευθύνες μιλάμε σε μια Εξεταστική Επιτροπή και αυτές είναι γνωστό σε ποιους καταλογίζονται.
«Γιατί ζητάει η ΝΔ Εξεταστική για το τρίτο μνημόνιο; Μήπως τα δύο προηγούμενα που υπέγραψε μαζί με το ΠΑΣΟΚ ήταν έξυπνα, παραγωγικά και ωφέλιμα για τη χώρα;»,συμπλήρωσε.
Η συζήτηση συνεχίζεται με ομιλίες βουλευτών. Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα θα ξεκινήσουν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Αυτή τη φορά θα κλείσει τη συζήτηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης και όχι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.




0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *