Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Ψαλίδι από ΕΛΣΤΑΤ στο πρωτογενές πλεόνασμα 2015


Στο 0,2% του ΑΕΠ, με βάση τους κανόνες του προγράμματος, «προσγειώνει» το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 η στατιστική αρχή. Παραμένει πάνω από τον στόχο (έλλειμμα 0,25%). Στα 311,7 δισ. ευρώ το χρέος. Κόστος 7,17 δισ. για τις τράπεζες.
Ηχηρή διόρθωση στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2015, ακυρώνοντας μισή μονάδα από το πρωτογενές πλεόνασμα, συνιστούν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στο πλαίσιο της δεύτερης κοινοποίησης της λεγόμενης Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (EDP).

Μετά από περίπου ένα εικοσαήμερο αλληλογραφίας ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat, τα νέα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το 2015 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα (σύμφωνα με το ESA 2010) ύψους 3,9% του ΑΕΠ, όταν το μέγεθος που είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο αφορούσε σε έλλειμμα 3,4% του ΑΕΠ.

Προκειμένου να προκύψει το πρωτογενές πλεόνασμα κατά πρόγραμμα, θα πρέπει να αφαιρεθεί η επίπτωση των κεφαλαίων στήριξης των τραπεζών, μέγεθος το οποίο ανάμεσα στις δύο κοινοποιήσεις παραμένει αμετάβλητο στο 4,1% του ΑΕΠ. Αφαιρώντας τις δαπάνες στήριξης των τραπεζών, το πρωτογενές πλεόνασμα κατά πρόγραμμα περιορίζεται από το 0,7% του ΑΕΠ που είχε ανακοινωθεί στις 21 Απριλίου, σε 0,2% του ΑΕΠ.

Το μέγεθος αυτό παραμένει σημαντικά υψηλότερο από τον στόχο του Μνημονίου (έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ). Είναι, παράλληλα, πολύ καλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ, οι οποίες εν συνεχεία πρόσφατα προσαρμόστηκαν στις εκτιμήσεις της Eurostat (+0,7% του ΑΕΠ).

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η δραστική συμπίεση του πρωτογενούς πλεονάσματος αναμένεται να έχει πολιτικές παρενέργειες στην κυβέρνηση, ακυρώνοντας ενδεχομένως μέρος της διαπραγματευτικής της ισχύος, η οποία πατούσε και στο εντυπωσιακά θετικό πρώτο αποτέλεσμα για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015.

Επισήμως, οι αναθεωρήσεις στο έλλειμμα των ετών 2013 (υπάρχει και εκεί προσαρμογή) και 2015 οφείλονται σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ «σε μεθοδολογικές αλλαγές στην ταξινόμηση κάποιων ειδικών συναλλαγών καθώς και στην επίδραση της αναθεώρησης του ΑΕΠ».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ άλλων η Eurostat το τελευταίο διάστημα είχε εγείρει σοβαρές επιφυλάξεις αναφορικά με πλεόνασμα της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε καταγραφεί σε λογαριασμούς θησαυροφυλακίου του ΓΛΚ.

Εντέλει, το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2015, σύμφωνα με το ESA 2010, εκτιμάται στα 13,2 δισ. ευρώ (7,5% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος), ενώ το ακαθάριστο ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης σε ονομαστικές τιμές στο τέλος του 2015 εκτιμάται στα 311,7 δισ. ευρώ (177,4% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος).

Επισήμως το υπουργείο Οικονομικών δεν σχολιάζει τις ανακοινώσεις αν και ορισμένα στελέχη δεν κρύβουν ότι το μέγεθος της προσαρμογής προκαλεί εντύπωση.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου υποστήριξε πάντως ότι η διαφορά στο πλεόνασμα του 2015 δεν δημιουργεί προβλήματα ούτε στον Προϋπολογισμό του 2016, ούτε στη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο, η οποία ξεκινά το πρωί της Παρασκευής.


Την ίδια ώρα, παρατηρητές των εξελίξεων σημειώνουν ότι μετά από την οριστικοποίηση των στοιχείων για το 2015, το πρωτογενές πλεόνασμα της περσινής χρονιάς είναι τελικά μικρότερο από αυτό του 2014, το οποίο είχε διαμορφωθεί στο 0,4% του ΑΕΠ. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι αν συνυπολογιστεί ο θετικός αντίκτυπος (περίπου 200 εκατ. ευρώ) από την πρόσθεση το 2015 κι άλλων Φορέων στο σχετικό κατάλογο της Γενικής Κυβέρνησης και ειδικά του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, τότε κυριολεκτικά το περσινό πλεόνασμα μηδενίζεται.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *