Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ ζητά η Παγκόσμια Τράπεζα

Το θέμα έκλεισε στην προηγούμενη αξιολόγηση, λέει η κυβέρνηση



Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στη ζώνη των 5.000 ευρώ επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, όχι το ΔΝΤ, αλλά η Παγκόσμια Τράπεζα, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των προνομιακών επιδομάτων.

Με στόχο την εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ από τις συνολικές δαπάνες για προνομοιακή πολιτική και την καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης εντός του 2017, η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει ξαφνικά και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Την ίδια στιγμή διαπιστώνει αδυναμία παρέμβασης στις αμιγώς προνομοιακές παροχές, καθώς παραδέχεται ότι οι κοινωνικές δαπάνες που το 2014 ήταν μόλις στο 2,1% του ΑΕΠ, έναντι μέσου ευρωπαϊκού όρου 4%, αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω, λόγω της περικοπής του ΕΚΑΣ και της λήξης των προγραμμάτων για την αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η πρόταση, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, απορίφθηκε από την ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, με την ίδια απάντηση που δόθηκε και στοΔΝΤ όταν αναφέρθηκε στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία: το αφορολόγητο έκλεισε με την προηγούμενη αξιολόγηση και δεν συζητείται. Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν πως δεν μπορεί μια τόσο σημαντική αναδιάαρθρωση όπως αυτή της πρόνοιας να στηρίζεται στη λογική της αναδιανομής από τους χαμηλόμισθους στους πλέον φτωχούς.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *