Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Δείτε την εντυπωσιακή εφαρμογή για την αρχαία Φαλάσαρνα (βίντεο)


Η Φαλάσαρνα ήταν ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Κρήτης, με κύρια περίοδο ακμής τον 4ο και 3ο αι. π.Χ. και η προέλευση του ονόματος της αποδίδεται στη νύμφη και τοπική ηρωίδα Φαλασάρνη.

Η αρχαία Φαλάσαρνα έχει ανασκαφεί και οι ανασκαφές έφεραν στο φως αρκετά τείχη και κτίρια. Η γεωγραφική μετατόπιση της Κρήτης στο σημείο αυτό (υπερύψωση) έχει μετατρέψει το αρχαίο λιμάνι σε χερσαίο έδαφος.

Η Φαλάσαρνα ήταν μια σημαντική εμπορική και ναυτική δύναμη κατά τη διάρκεια των Ελληνιστικών Χρόνων, ενώ αποτελούσε το λιμάνι της Πολυρρήνιας.

Ένας ενδιαφέρων θρόνος σκαλισμένος σε βράχους υπάρχει στο πέρασμα στην είσοδο της αρχαίας Φαλάσαρνας.

Την εικονική αναπαράσταση της Αρχαίας Φαλάσαρνας παρουσίασε στο 1ο Συνέδριο για την Κίσαμο η αρχαιολόγος εναλίων αρχαιοτήτων Ελπίδα Χατζηδάκη.

Η μέθοδος επινοήθηκε από τον καθηγητή Gunnar Liestol του Πανεπιστημίου του Όσλο της Νορβηγίας, και παρέχει την δυνατότητα άμεσης οπτικής αντίληψης της περιοχής.

Μέσα από μια οθόνη smart phone ή tablet ο θεατής στρέφεται και κινείται ενώ οι εικόνες στην οθόνη στρέφονται και κινούνται μαζί του, έτσι ώστε να αντιστοιχούν τόσο στην θέση του όσο και στο οπτικό πεδίο του.

Η εικόνα που προβάλλεται παρουσιάζει την ακριβή αναπαράσταση των αρχαίων κτηρίων και αποτελεί ψηφιακό επίτευγμα, που πριν από 30 χρόνια ανήκε αποκλειστικά στην σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.


Δείτε την εντυπωσιακή εφαρμογή που αναπαριστά το πώς ήταν το λιμάνι.   






Πηγή

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *