Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

«Πόλεμος» μέσα, αδιέξοδα έξω και στο βάθος του δρόμου σενάρια εκλογών


Σκηνικό «πολέμου» με την αντιπολίτευση, τη δικαστική εξουσία και όλους όσοι έρχονται σε αντιπαράθεση με το νόμο Παππά ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, στήνει η κυβέρνηση. Η επιλογή δεν είναι διόλου τυχαία, καθώς τα σύννεφα στον ορίζοντα ήδη έχουν αρχίζουν να μαζεύονται.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαμηνύει ότι απαιτούνται νέες περικοπές όχι επικουρικών, αλλά κύριων συντάξεων, καθώς το Ασφαλιστικό "δεν βγαίνει". Επιπλέον αφήνει να εννοηθεί ότι για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα θα χρειαστεί νέα συμφωνία με την Ελλάδα, δηλαδή νέο Μνημόνιο -το 4ο- κάτι που κάνει το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου να "λούζεται σε κρύο ιδρώτα".

Την ίδια στιγμή το θέμα του χρέους που αποτελεί σημαία για την κυβέρνηση δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα για τους δανειστές. Χαρακτηριστική η δήλωση Ρέγκλινγκ ότι στο θέμα του χρέους συντάσσεται με τον Σόιμπλε. Ετσι το πιθανότερο είναι πως στο τελευταίο για το 2016 Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν θα υπάρξει κάποια απόφαση, παρά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι το θέμα της διευθέτησης του χρέους πρέπει να έχει λυθεί έως το τέλος του έτους. Με αυτά τα δεδομένα το μόνο "χαρτί" που μπορεί να συσπειρώσει ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να είναι το θέμα της λεγόμενης διαπλοκής και των καναλιών, που θα επιστρατευθεί στην περίπτωση διαφυγής από την οικονομική μέγγενη μέσω εκλογών.

Οι χειρισμοί για το ΕΣΡ

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται από την ερχόμενη Δευτέρα, στην Διάσκεψη των Προέδρων όπου θα θέσει το ζήτημα της συγκρότησης του ΕΣΡ.

Ήδη το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση μετάφεραν την συνεδρίαση της Διάσκεψη των Προέδρων πριν από την ολομέλεια της Βουλής στην οποία θα συζητηθεί η νομοθετική ρύθμιση για τα κανάλια που θα καταθέσει ο Ν. Παππάς μετά από την απόφαση του ΣτΕ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να πετάξει τον ...«μουντζούρη» της μη συγκρότησης του ΕΣΡ στην ΝΔ η οποία έχει κάνει γνωστό ότι πρώτα θα ψηφιστεί ο νέο νόμος που θα επιστρέφει τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ και μετά θα συμμετέχει στην συγκρότηση της ανεξάρτητης αρχής.

Χαρακτηριστικό των προθέσεων του Μ. Μαξίμου είναι ότι αρχικά ανακοίνωσε πως θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση στην βουλή για τα κανάλια και μετά θα συγκληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων για το ΕΣΡ. Κατόπιν συσκέψεων γίνεται η αλλαγή στην ώρα συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων και δημοσιοποιείται ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού στην οποία καλείται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκης να λάβει θέση για την συγκρότηση της Ανεξάρτητης Αρχής.

Η απόφαση που έχει ληφθεί σε υψηλό πολιτικό επίπεδο στην κυβέρνηση μετά την απόφαση του ΣτΕ που αιφνιδίασε το Μαξίμου είναι να παίξει τα ρέστα του το κυβερνών κόμμα ανοίγοντας μέτωπα με την Δικαιοσύνη, την αντιπολίτευση και τα ιδιωτικά συμφέροντα επιδιώκοντας να ταυτίσει την στρατηγική των τριών παραγόντων για την πρόκληση πολιτικής αναταραχής και εκλογών.

Βολές κατά πάντων

Μετά την απόφαση του ΣτΕ που γκρεμίζει τον βασικό πυρήνα του νόμου Παππά κρίνοντας αντισυνταγματική την μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας για τον διαγωνισμό των καναλιών, η κυβέρνηση αντιδρά σαν... πληγωμένο λιοντάρι σε αιχμαλωσία αφού βάλει κατά πάντων που διαφωνούν με τις θέσεις της.

Αρχικά στο στόχαστρο της κυβέρνησης τέθηκαν οι δικαστικοί για τους οποίους η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι έχουν νομιμοποιήσει τα Μνημόνια ενώ ο γ.γ. Ενημέρωσης κ. Κρέτσος σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών σημειώνει ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ και των δικαστηρίων είναι δεσμευτικές, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αξίζουν τον σεβασμό των πολιτών. «Μπορεί κάποιοι δικαστές του ΣτΕ να είναι υπεράνω χρημάτων, αλλά αυτό ενδεχομένως να συνιστά αλαζονεία και ύβρι στο 30% των πολιτών της χώρας που βιώνει συνθήκες φτώχειας και οικονομικής ασφυξίας» προσθέτει στο ίδιο πλαίσιο.

Η διαπραγμάτευση και η λίστα Μπόργιανς

Στην πραγματικότητα η υπόθεση των καναλιών και η απόφαση του ΣτΕ αποτέλεσε μία αφορμή για την κυβέρνηση να ξεδιπλώσει την στρατηγική της. Στην χτεσινοβραδινή σύσκεψη της πολιτικής γραμματείας για την οποία δεν έγιναν επίσημες ανακοινώσεις, συζητήθηκαν – σύμφωνα με πληροφορίες- τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στο θέμα των αδειών των τηλεοπτικών καναλιών. Όπως πληροφορείται το TheTOC.gr στο τραπέζι της συζήτησης «έπεσαν» και άλλα δύο σημαντικά θέματα: η πορεία των διαπραγματεύσεων και η λίστα Μπόργιανς.

Στην κυβέρνηση διαπιστώνουν ότι δανειστές κρατούν σκληρή στάση απέναντι στην ελληνική πλευρά χωρίς να αφήνουν περιθώρια υποχωρήσεων. Οι δηλώσεις Ρέγκλινγκ ότι ταυτίζεται με τον Β. Σόιμπλε για το χρέος και η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα δεν έχει ως στόχο την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε. αποτελούν ηχηρά μηνύματα προς την Αθήνα και ακυρώνουν το αφήγημα της άμεσης διευθέτησης του χρέους.

Η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του Νόμου Παππά που ουσιαστικά ακυρώνει την στρατηγική της κυβέρνησης για τους τηλεοπτικούς σταθμούς και από την άλλη η σκληρή στάση των δανειστών που θέτουν ξανά το θέμα των περικοπών στις κύριες συντάξεις, στριμώχνει στον τοίχο την κυβέρνηση που αναζητά πολιτικό διέξοδο στην σύγκρουση με τα οικονομικά συμφέροντα. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι στην σκληρή αντιπαράθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα αξιοποιηθούν όλα τα όπλα πχ οι λίστες των μεγαλοκαταθετών στο εξωτερικό όπως η λίστα Μπόργιανς, στην οποία συζητείται ότι περιλαμβάνονται μεγάλα πολιτικά ονόματα από την αντιπολίτευση που έχουν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό μετά το 2010.






0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *