Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Στην Αθήνα την Τετάρτη ο Σεργκέι Λαβρόφ


Στην Αθήνα αναμένεται να βρεθεί την Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά.

 Στην ατζέντα της συζήτησης των δύο πλευρών είναι η πορεία των διμερών σχέσεων στους τομείς της πολιτικής συνεργασίας, της οικονομίας, της ενέργειας και των επενδύσεων, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Η συνάντηση έρχεται μετά την επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στη Ρωσία τον περασμένο Φεβρουάριο και λίγους μήνες μετά την έλευση του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα, τον Μάιο του 2016.

Πρόκειται για μία επίσκεψη που αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επιβεβαιωθούν οι μακραίωνοι πολιτικοί, οικονομικοί, και πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ελλάδας και μάλιστα μία χρονιά, το 2016, που έχει ανακηρυχθεί ως «Έτος της Ελλάδας στη Ρωσία» και αντίστοιχα ως «Έτος Ρωσίας στην Ελλάδα», κατά τη διάρκεια του οποίου έχουν διοργανωθεί στις δύο χώρες δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα υποδεχθεί τον ρώσο ΥΠΕΞ. Στη συνέχεια, θα έχει συνομιλίες με τον κ. Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον οποίο θα συνυπογράψει το Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας- Ρωσίας για την τριετία 2017-2019.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου και στη συνέχεια θα συμμετάσχουν στο 4ο Ελληνορωσικό Κοινωνικό Forum στο Ζάππειο Μέγαρο και στη συνέχεια θα παραστούν στα εγκαίνια της έκθεσης «Ερμιτάζ. Πύλη στην Ιστορία» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Η επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά.
Το Κυπριακό θα καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της ατζέντας της συνάντησης, με τον Νίκο Κοτζιά να θέλει να αναπτύξει τις θέσεις της Ελλάδας σε σχέση με την ανάγκη κατάργησης των εγγυήσεων και απομάκρυνσης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.


Η Ελλάδα, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, αναμένει από τη Ρωσία, και λόγω της ιδιότητάς της ως Μονίμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να επιβεβαιώσει τη θέση της για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, η οποία θα είναι σύμφωνη με τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα λαμβάνει υπόψη της αποκλειστικά και μόνον τα συμφέροντα των Κυπρίων.

Με τροχοπέδη την παρουσία του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, η κυβέρνηση θέλει να εκπέμψει μήνυμα για την αναγκαιότητα να διατηρούνται ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία, εκτιμώντας ότι θα ήταν αντιπαραγωγικό σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τις διεθνείς πολιτικές ισορροπίες να παγιωθεί μία νέα, ψυχροπολεμικού τύπου, αντιπαράθεση Δύσης- Ρωσίας.

Η Ρωσία αποτελεί εγγενές μέλος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας και δεν πρέπει να αποκλείεται με οιονδήποτε τρόπο από αυτήν, αλλά να προτάσσεται ο διάλογος και να αναπτύσσονται δίαυλοι επικοινωνίας δια μέσου όλων των πιθανών σχημάτων συνεργασίας. Η θέση της Ελλάδας είναι πως αρχή πάνω στη οποία βασίζονται οι διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία είναι ο διάλογος και ο αμοιβαίος σεβασμός.






0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *