Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

ΕίμαΣτΕ καλά;


Αν η κυβέρνηση τελικά σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ, αυτό θα είναι τιμητικό για αυτήν. Το λέω γιατί θυμάμαι κάτι άλλες αποφάσεις του ΣτΕ που έβγαζαν αντισυνταγματικές κάτι περικοπές στις συντάξεις, οι οποίες αν θυμάμαι καλά, πήγαν άκλαφτες.

Στο μεταξύ αναρωτιέμαι τι νόημα έχει να δηλώνεις σε όλους τους τόνους ότι θα σεβαστείς τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και μόλις βγαίνει απόφαση που δεν είναι αρεστή, να βγάζεις σκάρτο το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επιτέθηκε στο ΣτΕ, δηλώνοντας σχετικά πως «πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο που έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, το PSI, το "μαύρο" στην ΕΡΤ». Δηλαδή πριν βγάλει την απόφαση δεν ήταν το ίδιο δικαστήριο που έκανε όλα αυτά; Ή η κήρυξη του νόμου ως αντισυνταγματικού ήταν η ευκαιρία του να εξιλεωθεί και να ξεχάσουμε τις πομπές του;   

Αυτή η διαχείριση δεν είναι σοβαρή. Εκτός και αν η κ. Γεροβασίλη ήταν κατά την στιγμή των δηλώσεων συγχυσμένη, οπότε- ας μου επιτραπεί να πω ότι εν πολύ κάνει για τη θέση, εκτός και αν ο θεσμικός της ρόλος είναι εκπροσωπεί όχι την Κυβέρνηση αλλά την «θυμωμένη Κυβέρνηση».

Η έννοια της «θυμωμένης κυβέρνησης» θα αποτελεί πραγματική καινοτομία στη λειτουργία του πολιτεύματος, μια που λογικά δεν θα είναι υποχρεωμένη να σέβεται τη διάκριση των εξουσιών και την αυτονομία της δικαστικής λειτουργίας. Το «θυμωμένη κυβέρνηση» είναι όμως μάλλον ο τρόπος που θα εξηγούσε κάποιος σε ένα νήπιο το νόημα μιας αυταρχικής κυβέρνησης- και δεν θα είχε και άδικο. Οπότε ας μην αποτελέσει επιλογή.

Το ενδιαφέρον σημείο είναι αυτό που έλεγα στην αρχή: το αν θα σεβαστεί όντως η Κυβέρνηση την απόφαση. Και ποιος δρόμος υπάρχει για να μην τη σεβαστεί, αφού έχει τόσο εκτεθεί σχετικά;  θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος. Φαντάζομαι ότι ένα «νέο» πλαίσιο αδειοδότησης («προσωρινό» βεβαίως, αφού δεν υπάρχει ΕΣΡ), βάσει του οποίου θα προτιμώνται οι νικητές του κριθέντος ως αντισυνταγματικού διαγωνισμού θα κάνει τη δουλειά μια χαρά. Και με αυτή την «προσωρινότητα» θα πορευτούν. Θέληση να υπάρχει και τρίπλες βρίσκονται πολλές.

Στην κατεύθυνση του ανεκδιήγητου τοποθετώ επίσης και τις δηλώσεις Πολάκη περί του ότι «είμαστε σε πόλεμο». Εικάζω ότι παραμονές ανασχηματισμού γαυγίζει λίγο παραπάνω για να μην εκδιωχθεί.


Ωστόσο πρέπει να αναγνωριστεί στην Κυβέρνηση πως στην παρούσα φάση δεν επηρέασε την ανώτατη δικαιοσύνη υπέρ της. «Δεν τα κατάφερε» θα πουν οι κακοπροαίρετοι. Δεν το πιστεύω. Όχι τόσο για λόγους ηθικής, όσο γιατί δεν μου φαίνεται ότι θα ρίσκαρε να έχει κάποιος προσκείμενος στη Νέα Δημοκρατία δικαστής κάποιο αποδεικτικό μιας τέτοιας απόπειρας.  



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *