Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

Πρώην υπουργός, γιος πολιτικού και "αρχηγός"(;) κόμματος στη λίστα Μπόργιανς!

Mεταξύ των 475 προσώπων υπάρχουν πολιτικοί, επιχειρηματίες, τραπεζίτες και πολλές επώνυμες προσωπικότητες της Αθήνας 


Λίστα με «βαριά» ονόματα, που προκαλούν πολιτικό και οικονομικό σεισμό, έχει φτάσει στα χέρια των ελληνικών εισαγγελικών Αρχών μέσω Γερμανίας και ειδικότερα του γνωστού «δρόμου», του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς. Αυτή τη φορά, οι καταθέσεις που αποκαλύπτονται και αφορούν 475 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες βρίσκονται στο Λουξεμβούργο, και συγκεκριμένα στην τράπεζα BCEE (Banque et Caisse d’ Epargne et de l’ Etat) του Μεγάλου Δουκάτου, και έχουν γίνει σχετικά πρόσφατα, το 2010, και εν μέσω Μνημονίου.Στη λίστα αυτή εντοπίζεται εγγονός παραδοσιακού ηγέτη της δημοκρατικής παράταξης και γιος πολιτικού, ο οποίος δηλώνει ανεπάγγελτος, αλλά έχει ταυτοποιηθεί ότι πρόκειται γι’ αυτόν, αφού η διεύθυνση που έχει δηλώσει δεν αφήνει αμφιβολίες στους εισαγγελικούς λειτουργούς για την ταυτότητά του.

Η λίστα περιέχει μόνο επώνυμα, διευθύνσεις και αριθμούς λογαριασμών, όχι όμως και το ύψος των καταθέσεων, στοιχεία που στοχοποιούν ιδιαίτερα τους δικαιούχους που εμφανίζονται στη συγκεκριμένη τράπεζα του Λουξεμβούργου.Ακόμα, πρώην υπουργός με ιδιαίτερη ρητορική ικανότητα βρίσκεται για πρώτη φορά σε τέτοιου είδους κατάλογο δικαιούχων-καταθετών, που ελέγχεται για φοροδιαφυγή, αφού από τον πρώτο έλεγχο οι καταθέτες δεν φαίνεται να έχουν δηλώσει στα εισοδήματά τους συγκεκριμένα ποσά, ενώ στα «πόθεν έσχες» τους δεν εντοπίζεται να έχουν δηλωθεί λογαριασμοί του εξωτερικού.Αλλο όνομα συμπίπτει με αρχηγό πολιτικού κόμματος που βρίσκεται σήμερα στη Βουλή, όμως δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί, ενώ δηλώνεται περιέργως ως διεύθυνση υποκατάστημα ιδιωτικής τράπεζας. Τώρα, οι εισαγγελείς έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να διαπιστώσουν αν το εν λόγω πρόσωπο είχε ποτέ οποιαδήποτε σχέση με τη συγκεκριμένη τράπεζα.Δεν λείπουν όμως και τα πρόσωπα που έχουν πρωταγωνιστήσει σε σκάνδαλα εκατομμυρίων ευρώ - δύο από αυτά μάλιστα έχουν προφυλακιστεί για υποθέσεις τη δεκαετία του 2000 αλλά και του 2010. Ενα από αυτά είναι τραπεζίτης, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για κατάχρηση δημοσίου χρήματος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και από το 2013 ερευνάται από την Αρχή κατά του Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος πού ακριβώς έχει κρύψει τα εκατομμύρια, τα οποία βεβαίως δεν έχουν εντοπιστεί σε ελληνικές τράπεζες.

 Ο ίδιος φαίνεται να είχε και όμιλο επενδύσεων και τραπεζικών συναλλαγών στο Λουξεμβούργο. Στη λίστα περιλαμβάνεται και το όνομα γνωστού ομίλου που επίσης εμπλέκεται σε υπό διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη σκάνδαλα και δεν έχει μόνο τραπεζικές δραστηριότητες, αλλά και συμμετοχές σε διάφορους άλλους κλάδους της οικονομίας.  Δύο ακόμα ονόματα παραπέμπουν σε κατηγορουμένους του σκανδάλου της Siemens - ο ένας μάλιστα είναι κατηγορούμενος και στις δύο δίκες της μεγάλης υπόθεσης, ενώ πρόσφατα έγινε έφοδος στην οικία του στην Εκάλη από τους οικονομικούς εισαγγελείς. Το άλλο πρόσωπο κατηγορείται επίσης για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και ο λογαριασμός του στην Ελβετία εμφανίζεται να συνδέεται με δωροδοκία πρώην υπουργού, ο οποίος επίσης δικάζεται.


ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
Δεν λείπει φυσικά και ο κατασκευαστικός τομέας, αφού εταιρεία με έδρα την Κύπρο αντιμετωπίζει ήδη κατηγορίες κακουργηματικές, αλλά έχει κριθεί από τα ελληνικά δικαστήρια ότι η υπόθεση για τον συγκεκριμένο Ελληνα επιχειρηματία πρέπει να δικαστεί από την ελληνική Δικαιοσύνη.Διερεύνησησε 3 στάδια

Η λίστα με τους καταθέτες λογαριασμών το 2010 είναι αυτή που δημοσιοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τη διαπλοκή. Το σημαντικό, όπως λένε οι δικαστές που την παρέλαβαν, είναι ότι η χρονιά κατά την οποία καταγράφονται οι καταθέσεις, λόγω μη παραγραφής, επιτρέπει στις ελληνικές δικαστικές Αρχές να εξετάσουν αν εντοπίζονται ποινικές ευθύνες.Η μέθοδος που θα ακολουθηθεί από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών -ασχολείται και το επιτελείο του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Τρύφωνα Αλεξιάδη- έχει τρία στάδια:Πρώτο:

Θα γίνει διασταύρωση με τις άλλες λίστες καταθετών του εξωτερικού, οι οποίες βρίσκονται στα χέρια των ελληνικών δικαστικών Αρχών.Δεύτερο: Θα διασταυρωθούν τα εισοδήματα των συγκεκριμένων καταθετών, όπως έχουν δηλωθεί τα προηγούμενα χρόνια στην Εφορία, σε σχέση με τα εκατομμύρια ευρώ που φαίνεται να έχουν βρεθεί στη συγκεκριμένη τράπεζα.Τρίτο: Τα συμπεράσματα θα διαβιβαστούν στην Οικονομική Εισαγγελία, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν ευθύνες των δικαιούχων-καταθετών, που βεβαίως αφορούν τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.Η συγκεκριμένη λίστα έφτασε στη χώρα μας στις αρχές Οκτωβρίου μετά από ενέργειες του γ.γ. για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Γιώργου Βασιλειάδη, η ομάδα του οποίου βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον υπουργό Οικονομικών Ν. Βάλτερ-Μπόργιανς.

 Οι συνεργάτες του επεξεργάζονται λίστες σε 57 τράπεζες της Ελβετίας, της Αυστρίας, του Λιχτενστάιν και του Λουξεμβούργου. Η λίστα ήρθε κρυπτογραφημένη, μέσω ηλεκτρονικής οδού, με πρώτο παραλήπτη τη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, και παραδόθηκε αμέσως στο γραφείο των οικονομικών εισαγγελέων. Σύμφωνα με δηλώσεις των κυρίων Βασιλειάδη και Αλεξιάδη, στόχος των Ελλήνων εισαγγελέων αλλά και αξιωματούχων είναι να υπάρξουν αποτελέσματα από τους ελέγχους σε περίπου 45 ημέρες.Αν τελικά διαπιστωθεί ότι η πλειονότητα των καταθετών δεν έχει δηλώσει στην Εφορία τα χρήματα που έχουν κατατεθεί, έγκυρες δικαστικές πηγές δεν αποκλείουν την είσπραξη εκατομμυρίων ευρώ, αφού οι πιθανοί φοροφυγάδες θα σπεύσουν να κάνουν ρυθμίσεις για να αποφύγουν τον ποινικό έλεγχο των οικονομικών εισαγγελέων.


Και σε αυτήν την περίπτωση το δόγμα της ελληνικής Δικαιοσύνης, αλλά και των ελληνικών ελεγκτικών Αρχών είναι: «Πληρώστε για να σωθείτε», φράση που είναι αποτελεσματική από τη διερεύνηση των φοροφυγάδων στις προηγούμενες λίστες, από τις οποίες έχουν εισπραχθεί τουλάχιστον 900 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα σε όλες τις λίστες που έχουν φτάσει στις ελληνικές ελεγκτικές Αρχές βρίσκεται πλέον μια «σούπερ» λίστα, όπως την ονομάζουν, με 1.270.000 ΑΦΜ. 0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου