Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Μοντέλο Deutsche Bank -με 500 καταστήματα σε όλη τη Γερμανία- και στην Ελλάδα; Ξεκινάει εθελουσία η Εθνική


Nέο «μαχαίρι» στις θέσεις εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων αναμένεται την επόμενη διετία. Οι εργασίες που κάνουν οι τράπεζες είναι περιορισμένες και πλην της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, το πεδίο δραστηριότητας θα μείνει μικρό. Υπό αυτές τις συνθήκες, όπως τονίζει στο mononews τραπεζίτης, από τις περίπου 45 χιλιάδες θέσεις εργασίας, ο κλάδος χρειάζεται περί τις 25 με 30 χιλιάδες και παρότι η μείωση δεν θα είναι τόσο ραγδαία άμεσα, ο ρυθμός της θα ενταθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η Deutsche Bank έχει 500 υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα. Βέβαια, το κάθε ένα από τα 16 κρατίδια της χώρας έχει τη δικιά του τράπεζα προκειμένου να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι της περιοχής. Αν θεωρήσουμε ότι θα ακολουθηθεί μοντέλο Deutsche Bank και στην Ελλάδα, τότε οι εγχώριες τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα υποκαταστήματα τους κατά περίπου 30%.

Η συρρίκνωση του τραπεζικού κλάδου

Ήδη, στο διάστημα 2009-2015 ο κλάδος συρρικνώθηκε κατά 18 χιλιάδες άτομα και έπεται συνέχεια, από τη στιγμή που δεν διαφαίνεται για τα επόμενα αρκετά χρόνια κάποια ανάκαμψη. Επί του παρόντος, οι τράπεζες «τρέχουν» προγράμματα εθελούσιας με μάλλον ευνοϊκούς όρους αλλά όχι μεγάλη επιτυχία αφού στοχεύουν σε πενηντάρηδες που βλέπουν αβέβαιο εργασιακό μέλλον αν βγουν εκτός αγοράς.

Σε επόμενο στάδιο, η μείωση του προσωπικού θα είναι πιο στοχευμένη και σε πιο μεγάλη έκταση όμως, επισημαίνουν τραπεζίτες, θυμίζοντας ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 25% τα τελευταία επτά χρόνια και η οικονομία παραμένει σε ύφεση.

Η Εθνική είναι στην τελική ευθεία για την έναρξη του προγράμματος εθελούσιας, το οποίο εγκρίθηκε από το ΤΧΣ και αναμένεται να ανακοινωθεί ίσως και εντός της εβδομάδας. Το πρόγραμμα είναι ανοικτού τύπου και περιλαμβάνει τόσο την επιλογή της αποχώρησης με καταβολή αποζημίωσης ως 200 χιλ. ευρώ, όσο και τη δυνατότητα διετούς-τριετούς αδείας, το λεγόμενο sabbatical, με καταβολή μισθών, με την περάτωση της οποίας ο εργαζόμενος αποχωρεί από την τράπεζα. Στόχος του προγράμματος είναι η αποχώρηση ως 1.000 εργαζομένων από τις εγχώριες δραστηριότητες του ομίλου.

Το στόχο των 700 εργαζομένων πέτυχε η Eurobank, δίνοντας αποζημιώσεις που ξεκινούν από 28 μισθούς (για ηλικίες μέχρι 39 ετών) και ως 45 μισθούς (για άνω των 50 ετών), όπως επίσης δυνατότητα διετούς ή τριετούς sabbatical και αποζημίωση τεσσάρων μισθών που καταβάλλονται με τη λήξη της άδειας.

Aτύπως η τράπεζα αφήνει ακόμη ανοικτό το πρόγραμμα αν και έχει πετύχει το στόχο, όπως και η Τράπεζα Πειραιώς που είχε συμμετοχή 1.000 ατόμων με στόχο τα 1.500 άτομα. Η Πειραιώς έχει δεσμευτεί στις ευρωπαϊκές αρχές για τη μείωση του προσωπικού της κατά 2.500 άτομα μέχρι το τέλος του 2017 και πλέον μετά την οικειοθελή αποχώρηση περίπου 1.000 εργαζομένων η υποχρέωση περιορίζεται σε 1.500.

  

Ανάλογο πρόγραμμα θα υλοποιήσει και η Alpha Bank με στόχο την αποχώρηση μέχρι και 500 εργαζομένων, αν και η υποχρέωση που έχει η τράπεζα είναι για πολύ λιγότερα άτομα με βάση τα αναθεωρημένα σχέδια αναδιάρθρωσης που συμφώνησαν οι τράπεζες με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.   





0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *