Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Süddeutsche Zeitung: Οχι, όχι και πάλι όχι του Σόιμπλε στη συζήτηση για το χρέος


Πριν καν η Ανγκελα Μέρκελ συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της Συνόδου της ΕΕ, το Βερολίνο είχε ήδη δώσει την απάντησή του στο αίτημα για ελάφρυνση χρέους, γράφει η Süddeutsche Zeitung.

«Οχι, όχι και πάλι όχι», είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας, που αντικατοπτρίζει την πάγια θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αρνείται να γίνει κάθε συζήτηση για το ελληνικό χρέος.
Από το βράδυ της Πέμπτης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε διαμηνύσει δημόσια στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι δεν θεωρεί απαραίτητη τη συζήτηση για το χρέος, σημειώνει το δημοσίευμα. «Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Ολοι τώρα προσποιούνται ότι θα είναι καλύτερα αν υπάρξει ελάφρυνση, αλλά δεν θα είναι», είχε πει ο Σόιμπλε.

Αναφέροντας ότι στη συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα συζητήθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η περαιτέρω υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, η εφημερίδα αναφέρει ότι επισήμως Βερολίνο και Αθήνα διαψεύδουν ότι συνδέονται τα ζητήματα του χρέους και των προσφύγων, αλλά συμπληρώνει, πρακτικά αυτά τα δύο προβλήματα συνδέονται.


«Για να λειτουργήσει η συμφωνία για το προσφυγικό, η Γερμανία χρειάζεται την Ελλάδα. Αυτό δίνει στην ελληνική κυβέρνηση τη δυνατότητα να διατυπώνει απαιτήσεις. Τις επόμενες εβδομάδες η διαμάχη αυτή αναμένεται να ενταθεί. Το ΔΝΤ προτίθεται να αποφασίσει το Δεκέμβριο εάν θα συμμετάσχει στην χρηματοδοτική βοήθεια. Το Ταμείο θέτει μεταξύ άλλων ως προϋπόθεση την ελάφρυνση του χρέους. Ο Σόιμπλε απορρίπτει και αυτή την απαίτηση», καταλήγει το δημοσίευμα.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *