Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Wikileaks: Νέα emails για τις αμερικανικές πιέσεις για την αποφυγή του Grexit

Νέα emails για το «παρασκήνιο» των ζυμώσεων στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους δανειστές το καλοκαίρι του 2015 έδωσαν στη δημοσιότητα τα Wikileaks.


Τα ηλεκτρονικά μηνύματα ανταλλάχθηκαν μεταξύ του επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον Tζον Ποντέστα, του Ελληνοαμερικανού πολιτικού των Δημοκρατιών Φιλ Αγγελίδη και του Τζέφρι Ζάιντς- οικονομικού σύμβουλου του Μπαράκ Ομπάμα.

Σε ένα email, με ημερομηνία 9 Φεβρουαρίου, ο Αγγελίδης λέει στον Ποντέστα ότι έχει επαφές με τον Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, τον καθηγητή του πανεπιστημίου του Τέξας που βρισκόταν στην Αθήνα και συνεργαζόταν με τον Γιάνη Βαρουφάκη για την επεξεργασία ενός «σχεδίου Β».

Στο ίδιο email εκφράζει την «ευγνωμοσύνη του» για τα καλά λόγια του Αμερικανού προέδρου πριν από μερικές ημέρες. «Τα σχόλιά του ήταν σημαντικά» γράφει.
Εκφράζει δε, την «ανησυχία του» για ταχείες εξελίξεις με οικονομικές, στρατηγικές και ανθρωπιστικές συνέπειες για όλους.

H επικοινωνία με μεταξύ του Φιλ Αγγελίδη και του Τζον Ποντέστα συνεχίζεται στις 9 Απριλίου 2015, σε email με θέμα «δείπνο με το Βαρουφάκη». Ο Αγγελίδης εμφανίζεται να προσκαλεί τον Ποντέστα σε δείπνο που έχει διοργανώσει με προσκεκλημένους τους Γκαλμπρέιθ, τον  Γιάνη Βαρουφάκη, τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Άγγελο Τσακόπουλο και τη σύζυγό του.

Τα email που διέρρευσαν, όμως, δεν αποσαφηνίζουν εάν το δείπνο αυτό πραγματοποιήθηκε τελικά και κάθισαν στο τραπέζι.

Οι δύο άντρες ανταλλάσουν email και στις 8 Ιουλίου. Σε αυτό, ο Φίλ Αγγελίδης αναφέρει ότι η παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου ήταν σημαντική και υπογραμμίζει ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Ελλάδας, τότε «είναι σημαντικό να υπάρχει ένα Plan Β για να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα –για παράδειγμα ανθρωπιστική βοήθεια, προσπάθειες να υπάρξει κάποιο επίπεδο σταθεροποίησης για μια νέα δραχμή κλπ».

«Πιθανώς να μαζέψουμε μια ομάδα σημαντικών Ελληνοαμερικανών (καθώς και μη Ελληνοαμερικανών οικονομικών και εθνικών ηγετών ασφαλείας) για να υποστηρίξουν τις υπηρεσιακές προσπάθειες εάν απαιτηθεί το Plan B. Θα ήθελα λίγο feedback σε αυτό το σημείο –Θα σου τηλεφωνήσω αύριο ή την Πέμπτη. Ελπίζω ότι θα υπάρξει αξιόπιστη συμφωνία αλλά για πάν ενδεχόμενο…». Μάλιστα, προσέθεσε ότι θα ήταν ευπρόσδεκτη και μια παρέμβαση της Χίλαρι Κλίντον. 

Ο Τζον Ποντέστα επικοινώνησε στις 8 Ιουλίου 2015 –τρεις ημέρες μετά το δημοψήφισμα- και με τον οικονομικό σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα.

Στο email, ο Τζέφρι Ζάιντς κάνει ένα briefing στον Ποντέστα για τις επαφές του με τον Αγγελίδη αλλά και τον επίσης Δημοκρατικό Μάικλ Δουκάκη.

«Ο Αγγελίδης δεν είναι κοντά με τον Τσίπρα, αλλά είπε ότι ο Τσίπρας τον συναντήθηκε με αυτόν και άλλους διακεκριμένους Ελληνοαμερικανούς κατά τη διάρκεια ταξιδιού στις ΗΠΑ όταν ήταν επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έχουν μια περιοδική επαφή έκτοτε. Αλλά μιλάει με τον Γκαλμπρέιθ, συμφοιτητή του στο πανεπιστήμιο που ξέρει εδώ και 40 χρόνια, σήμερα για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε εκείνος να βοηθήσει να ενδυναμώσουμε το Plan A –ένα μήνυμα προς τον Τσίπρα» αναφέρει το email, και παράλληλα τονίζει ότι ο κ. Τσίπρας «έχει τις δικές του πολιτικές επιταγές στη χώρα του» αλλά το ίδιο ισχύει και για την Άνγκελα Μέρκελ. «Πρέπει να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο μεταρρυθμιστικό σχέδιο. Ο Αγκελίδης είπε ότι σε περίπτωση εξόδου, θέλει να βοηθήσει να προσφέρθηκε να κινητοποιήσει την Ελληνοαμερικανική κοινότητα για να συνδράμει».

Ο Τζέφρι Ζάιντς αναφέρει παράλληλα ότι και ο Δουκάκης προθυμοποιήθηκε να κινητοποιήσει την Ελληνοαμερικανική κοινότητα για «οποιοδήποτε λόγο». «Δεν ξέρει κανέναν που να έχει στενές σχέσεις με τον Τσίπρα. Εδωσα έμφαση στο γεγονός ότι θέλουμε να εστιάσουμε στο Plan A της συμφνωνίας και για αυτόν να ψάξει στα δίκτυά του και να σκεφτεί ποιος θα μπορούσε να μετακινήσει τον Τσίπρα. Μακροπρόθεσμα, σκέφτηκε να δανείσουμε την αμερικανική τεχνογνωσία για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ξεπεράσει τον σκεπτικισμό για τη δυνατότητα εφαρμογής μεταρρυθμίσεων (πχ πρώην εφοριακούς για να τους βοηθήσουν να μαζέψουν φόρους). Συμφωνήσαμε να παραμείνουμε σε επαφή».

Την περασμένη εβδομάδα, τα Wikileaks είχαν διαρρεύσει επικοινωνία μεταξύ του Ποντέστα και του Μπιλ Κλίντον. Σε εκείνα τα email, ο Ποντέστα εμφανίζεται να ζητάει από τον πρώην Πρόεδρο να επικοινωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα για να ενισχυθεί το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ε.Ε. Λίγες ώρες μετά από τη διαρροή, κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο Μπιλ Κλίντον ήρθε σε επαφή με τον κ. Τσίπρα πριν από το δημοψήφισμα ενώ μετά υπήρξε επικοινωνία μόνο με τον πρόεδρο Ομπάμα.




0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *