Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

«Βόμβα» Wikileaks «καίει» Tσίπρα: Οι ΗΠΑ τον πίεζαν συστηματικά για το «Μνημόνιο 3»


«Φωτιά» άναψαν οι νέες αποκαλύψεις του ιστοτόπου Wikileaks, που διέρρευσε εμπιστευτικά email του Ελληνοαμερικανού επικεφαλής της καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον, Τζον Ποντέστα, από τον Ιούλιο του 2015, λίγο προτού ο Αλέξης Τσίπρας υπογράψει με τους δανειστές το ταπεινωτικό «Μνημόνιο 3», με τους Αμερικανούς να «πρεσάρουν» διαρκώς τον Έλληνα πρωθυπουργό να εφαρμόσει με κάθε τρόπο τις μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τη νέα «διαρροή» των Wikileaks, στις 8 Ιουλίου 2015 ο Ποντέστα έλαβε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον σύμβουλο Οικονομικών του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, τον Τζέφρι Ζίεντς, ακριβώς τρεις ημέρες μετά το κίβδηλο δημοψήφισμα στην Ελλάδα.

Σε αυτό ο Ζίεντς περιγράφει τις πιέσεις που ασκούσε η Ουάσιγκτον στον κ. Τσίπρα, μέσω δυο επιφανών Ελληνοαμερικανών, του Φιλ Αγγελίδη και του Μάικλ Δουκάκι, να κάνει ό,τι μπορεί για να πάει στο «Μνημόνιο 3».

Στο συγκεκριμένο email αναφέρονται αναλυτικότερα τα εξής:
«Ο Αγγελίδης δεν είναι πολύ κοντά στον Τσίπρα αλλά τόνισε ότι ο Τσίπρας τον επισκέφτηκε, όπως κι άλλους επιφανείς Ελληνοαμερικανούς κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στις ΗΠΑ όταν ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης και κράτησαν επαφή από τότε. Θα μιλήσει απόψε με τον Jamie Galbraith, συμφοιτητή του στο κολέγιο που τον ξέρει σχεδόν 40 χρόνια, για το πως θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του Plan A μας, διαμηνύοντας στον Τσίπρα κυρίως, πως ενώ ο Τσίπρας έχει τις πολιτικές του επιταγές στο εσωτερικό το ίδιο ισχύει και για τη Μέρκελ και πρέπει να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Ο Αγγελίδης είπε σε περίπτωση εξόδου (σ.σ. Grexit εννοεί), πως θέλει να βοηθήσει και προσφέρθηκε να κινητοποιήσει την ελληνοαμερικανική κοινότητα να παράσχει βοήθεια.

Ο Δουκάκης προσφέρθηκε να κινητοποιήσει την ελληνοαμερικανική κοινότητα ό,τι κι αν προκύψει. Σημείωσε ότι δεν γνωρίζει κανέναν που να έχει ισχυρούς δεσμούς απευθείας με τον Τσίπρα. Τόνισα ότι εστιάζουμε σε ένα Plan A για να επιτευχθεί μια συμφωνία και από την πλευρά του να ψάξει βαθιά στα δίκτυά του και να σκεφτεί οποιονδήποτε που θα μπορούσε να βοηθήσει να κινητοποιηθεί ο Τσίπρας. Μακροπρόθεσμα, σκέφτηκε, να δανείσει η Αμερική εμπειρία στην Ελλάδα για να ξεπεράσει τον σκεπτικισμό σχετικά με την ικανότητα να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις (π.χ. πρώην εφοριακοί να τους βοηθήσουν να συλλέξουν φόρους). Συμφωνήσαμε να μείνουμε σε επαφή».

Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο email δημοσιεύεται στον απόηχο προγενέστερης εμπιστευτικής αλληλογραφίας του Ποντέστα, διά της οποίας φανερωνόταν ο παρεμβατικός ρόλος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, στο ελληνικό ζήτημα και δη στις πιέσεις προς τον Τσίπρα, ώστε να εφαρμόσει νέο πρόγραμμα στην Ελλάδα.

Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι ο Φιλ Αγγελίδης υπήρξε πρώην «υπουργός Οικονομικών» της Καλιφόρνια και υποψήφιος κυβερνήτης της συγκεκριμένης πολιτείας, ενώ ο Μάικλ Δουκάκις υπήρξε υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, με αντίπαλο τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο.





       

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *