Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Ρεκόρ κατασχέσεων για 150.000 φορολογούμενους το 2016

  
Η χρονιά των κατασχέσεων μπορεί να χαρακτηριστεί το 2016 καθώς ξεπεράστηκε κάθε προηγούμενο. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στο τέλος του έτους υπολογίζεται ότι θα φθάσουν τους 150.000 οι φορολογούμενοι για τους οποίους έχουν ληφθεί από τη φορολογική διοίκηση αναγκαστικά μέτρα είσπραξης με κατασχέσεις ακινήτων και τραπεζικών λογαριασμών.

Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, όπου και υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία οι εφορίες είχαν προχωρήσει σε κατασχέσεις κινητών και ακινήτων για οφειλές που δεν κατάφεραν να πληρώσουν το 2016 περισσότεροι από 108.000 φορολογούμενοι.

Συνολικά, οι οφειλέτες του δημοσίου στους οποίους έχουν γίνει κατασχέσεις (και πριν από το 2016) ανέρχονται στους 804.000 από 695.000 που ήταν στο τέλος του 2015.

Η υπερφορολόγηση έχει οδηγήσει εκατομμύρια φορολογούμενους να μην μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, κάτι που όχι μόνο διαπιστώνεται από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αλλά και από τις εκθέσεις ελεγκτικών οίκων, ακόμα και από την έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής.

Το χειρότερο είναι ότι το προσεχές διάστημα η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων σκοπεύει να προχωρήσει σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων 1,6 εκατομμυρίων φορολογούμενων που χρωστούν στην εφορία περισσότερα από 500 ευρώ.

Και όπως όλα δείχνουν, χρόνο με το χρόνο το μέγεθος αυτό θα αυξάνεται καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει τέλος στους φόρους που επιβάλλονται και θα επιβληθούν μέχρι και το 2018. Σημειώνεται ότι ήδη με το τρίτο μνημόνιο έχουν ψηφιστεί μέτρα μέχρι και το 2018 όχι μόνο στο σκέλος των φόρων αλλά και περικοπές συντάξεων και επικουρικών.

Μάλιστα στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει ότι τα επόμενα δύο χρόνια υπολογίζουν ότι ο αριθμός των οφειλετών θα αυξηθεί κατά 10% φθάνοντας τους 4,8 εκατομμύρια, δηλαδή περισσότεροι από τους μισούς φορολογούμενους θα χρωστούν στην εφορία.

Υποστηρίζουν δε, ότι τα λεφτά που υπήρχαν στα στρώματα έχουν χρησιμοποιηθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους. Μάλιστα αναφέρουν ότι από τον Αύγουστο και μετά χρησιμοποιήθηκαν περίπου 5 δισ. ευρώ που βρίσκονταν εκτός τραπεζικού συστήματος καθώς και σε θυρίδες για την πληρωμή των φόρων (εισοδήματος και ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων), κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν σε τέτοια έκταση.

Το 2017 είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθεί η ίδια εικόνα δεδομένου ότι έχουν περιορισθεί σημαντικά τα χρήματα, κάτι που φαίνεται και από την πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης.


Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει συρρικνωθεί και αν υπολογιστούν οι νέοι φόροι και οι μειώσεις συντάξεων που έρχονται το 2017 ύψους περίπου 2,6 δις. ευρώ γίνεται αντιληπτό ότι το νέο έτος θα είναι πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση που πρέπει να επιτύχει τους στόχους του προϋπολογισμού αλλά και για τα νοικοκυριά.   


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *