Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Ημερομηνία-κλειδί η 19η Μαρτίου


«Αν μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου δεν προκηρυχθούν εκλογές, τότε μην τις περιμένετε σύντομα. Μόνον αν προκηρυχθούν μέχρι τότε, μπορούν οι εκλογές να γίνουν με λίστα την Κυριακή 19 Μαρτίου».

Η φράση ανήκει σε έναν εκ των παλαιοτέρων βουλευτών και δεν αναδεικνύεται τυχαία. Η Κυριακή 19 Μαρτίου χαρακτηρίζεται ως ημερομηνία-ορόσημο για τις εξελίξεις, καθώς τη συγκεκριμένη ημέρα παρέρχεται το 18μηνο από τις τελευταίες εκλογές. Επομένως, μετά την εν λόγω ημερομηνία, οι εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα πρέπει να διεξαχθούν υποχρεωτικώς με σταυρό προτίμησης (σ.σ. πολλοί συνταγματολόγοι πιστεύουν ότι το 18μηνο έχει παρέλθει ήδη από τον προηγούμενο Ιούνιο, μετρώντας ως αφετηρία τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, αλλά την άποψή τους δεν υιοθέτησε στην αλλαγή του εκλογικού νόμου το Μαξίμου).

Το ενδεχόμενο οι εκλογές να γίνουν με σταυρό και όχι με λίστα ο κ. Τσίπρας προφανώς το σταθμίζει σοβαρά. Από τη μια πλευρά, ξέρει ότι ο σταυρός θα τον διευκόλυνε, διότι θα εξανάγκαζε τους βουλευτές του να κυνηγήσουν ψήφους, περιορίζοντας έτσι το ρεύμα της αποχής εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ που καταγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις. Από την άλλη, ωστόσο, ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι ο σταυρός θα διευκόλυνε ίσως ακόμη περισσότερο τον Κυρ. Μητσοτάκη. Και τούτο διότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα μπορούσε να προχωρήσει σε πλήρη ανανέωση των ψηφοδελτίων του και δεν θα είχε καν την υποχρέωση να «βολέψει» σε εκλόγιμες θέσεις όλους τους υφιστάμενους βουλευτές του, πολλούς από τους οποίους είναι κοινό μυστικό ότι θα ήθελε να τους αντικαταστήσει με νεότερους και εν πολλοίς άγνωστους πολιτευτές.

Η ίδια ημερομηνία, όμως, αναδεικνύεται και για έναν επιπλέον λόγο. Επηρεάζει καθοριστικά τις διεργασίες που γίνονται στον ενδιάμεσο χώρο της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ. Αν οι εκλογές γίνουν μέχρι τις 19 Μαρτίου, είναι προφανές πως κανένα νέο σχήμα δεν θα προλάβει να δημιουργηθεί και το πιθανότερο είναι στις κάλπες να δοκιμαστούν εκ νέου τόσο το Ποτάμι όσο και η σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που διεργασίες στον χώρο μοιάζουν πλέον παγωμένες, έχοντας δώσει τη θέση τους σε κινήσεις τακτικής. Εχει, λοιπόν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι το τελευταίο διάστημα, στα γραφεία των δημοσιογράφων φθάνουν ολοένα και λιγότερες ανακοινώσεις με την υπογραφή «ΠΑΣΟΚ». Οι περισσότερες δηλώσεις της κ. Γεννηματά φέρουν τη σφραγίδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καθώς στη Χαρ. Τρικούπη έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι το brand «ΠΑΣΟΚ» έχει πεθάνει και γι’ αυτό κρυφίως αφήνουν τον «πράσινο ήλιο» να δύσει.

Η επιλογή αυτή γίνεται και για έναν ακόμη λόγο. Η κεντρική εισήγηση του συντονιστικού οργάνου της ΔΗΣΥ, που προετοιμάζει το συνέδριό της εντός του 2017, είναι αυτό να ονομαστεί «1ο συνέδριο της νέας Προοδευτικής Παράταξης» (και όχι Συμπαράταξης). Με απλά λόγια, αυτό που προτείνεται στην κ. Γεννηματά είναι να κάνει το βήμα της διάλυσης του ΠΑΣΟΚ και να απευθύνει ανοικτή πρόσκληση στους πολιτικούς και τις κινήσεις του χώρου, υπονοώντας (χωρίς να το λέει ευθέως στην σχετική πρόσκληση) «όσοι πιστοί προσέλθετε, καθώς, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, είμαστε ο μόνος αξιόπιστος πυλώνας υποδοχής των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ».

Τις κινήσεις αυτές εννοείται ότι τις παρακολουθούν ο Στ. Θεοδωράκης και οι πρώην υπουργοί κ. κ. Αννα Διαμαντοπούλου, Γ. Ραγκούσης και Γ. Φλωρίδης, που είναι σε επαφή για τη δημιουργία του περιβόητου νέου μεταρρυθμιστικού κόμματος. Ολοι βέβαια δυσπιστούν ως προς την ουσιαστική διάλυση του ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ότι η κ. Γεννηματά απλώς επιδιώκει να ελέγξει πλήρως το συνέδριο της ΔΗΣΥ για να επανεκλεγεί πρόεδρος της «νέας» παράταξης.

Ο κ. Θεοδωράκης, ωστόσο, δεν φέρεται διατεθειμένος να διαλύσει το Ποτάμι για χάρη της εισόδου στον χώρο «του» των τριών προαναφερθέντων πολιτικών. Αντιθέτως, θα προτιμούσε –αν και δεν το ομολογεί– οι τρεις πολιτικοί να συγκροτήσουν μόνοι τους ένα ανεξάρτητο σχήμα και να συνδιαμορφώσουν εκ των υστέρων με το Ποτάμι ένα νέο κόμμα, αφού μετρηθούν οι δυνάμεις όλων στις δημοσκοπήσεις.


Ολα τούτα, ωστόσο, θέλουν χρόνο και γι’ αυτό οι προαναφερθέντες μάλλον ξορκίζουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, καθώς γνωρίζουν ότι δημοσκοπικό φαβορί επί του παρόντος για να κερδίσει τον χώρο είναι η κ. Γεννηματά. Κάτι που προφανώς σταθμίζει και ο κ. Τσίπρας, ο οποίος για επίσης προφανείς λόγους δεν θα ήθελε να δημιουργηθεί ένα πραγματικά νέο κόμμα, αλλά να παραμείνει το ΠΑΣΟΚ ως το μόνο αποκούμπι της Ν.Δ.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *