Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

ΔΝΤ: Νέα μέτρα αν παραμείνει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%



Τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι ο στόχος του ελληνικού προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα πρέπει να συνοδεύεται από πρόσθετα μέτρα λιτότητας, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Gerry Rice, κατά τη σημερινή προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.

Παράλληλα εξέφρασε τις αμφιβολίες του ΔΝΤ για το κατά πόσο θα είναι επαρκή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της Δευτέρας.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Rice δήλωσε ότι "το Ταμείο καλωσορίζει τα μέτρα, είναι ένα βήμα προς τα μπροστά, αλλά πιθανώς να μην είναι επαρκή για την ανάκτηση της βιωσιμότητας του (ελληνικού) χρέους μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα".

Αναφορικά με τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, τόνισε ότι το Ταμείο τάσσεται υπέρ ενός στόχου της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, καθώς είναι κατάλληλος για την Ελλάδα και πως μπορεί να επιτευχθεί με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους.

"Το ΔΝΤ δεν ζητά επιπλέον λιτότητα" είπε χαρακτηριστικά.  "Στηρίζουμε ένα πρόγραμμα με στόχο 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτός είναι ο επιθυμητός στόχος μας" ωστόσο "αν οι Ευρωπαίοι και η Ελλάδα αποφασίσουν να προχωρήσουν με ένα υψηλότερο πλεόνασμα μπορούμε να το στηρίξουμε εφόσον υποστηριχθεί από διαρθρωτικά μέτρα. Ως ΔΝΤ πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι υπάρχουν τα μέτρα για το 3,5%".

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, "έχουμε καταστήσει σαφές και δημοσίως ότι η προτίμησή μας είναι το 1,5% (…) και πως θέλουμε να δούμε μία ελάφρυνση χρέους. Δεν θα πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για τη θέση του ΔΝΤ.  Σύμφωνα με τον ίδιο ο στόχος αυτός για το πρωτογενές πλεόνασμα, είναι ρεαλιστικός και περιλαμβάνει λιγότερη λιτότητα για τον ελληνικό λαό.
Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δήλωσε ότι οι συζητήσεις είναι συνεχείς και πως το Ταμείο χρειάζεται αξιόπιστες προβλέψεις.

Ερωτηθείς για τις διαφωνίες που υπάρχουν με το ευρωπαϊκό σκέλος των Θεσμών, ο κ. Rice τις χαρακτήρισε φυσιολογικές και όπως είπε κρίνοντας από άλλα προγράμματα χρηματοδότησης στα οποία συμμετέχει το Ταμείο μαζί με άλλους οργανισμούς, "εν τέλει καταλήγουμε σε συμφωνία".

Ακόμη επανέλαβε ότι η δέσμευση του ΔΝΤ στις συζητήσεις είναι πλήρης και πως επιθυμεί μία συμφωνία "το συντομότερο δυνατό", ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες στους κόλπους του Ταμείου, όπως είπε "μιλάμε με μία φωνή" και συμπλήρωσε ότι το ΔΝΤ δεν έχει κάποια προθεσμία (για την επίτευξη συμφωνίας), όπως είπε "θέλουμε αξιόπιστα μέτρα πολιτικής και ελάφρυνση χρέους".

Τέλος, αναφορικά με την ανάλυση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δήλωσε ότι αναμένεται να δημοσιευθεί την προσεχή περίοδο και πως η ακριβής στιγμή εξαρτάται από το πρόγραμμα του διοικητικού συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Γ. Χουλιαράκης, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο ανέφερε ότι το Ταμείο "απαιτεί" μέτρα αξίας 2,5% του ΑΕΠ (4,5 δισ. ευρώ περίπου) για το 2018 στο σενάριο των πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ.

Και ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε σήμερα εκ νέου σαφές ότι το ΔΝΤ δεν πιέζει εξίσου τους θεσμούς της ΕΕ όσο πιέζει την Ελλάδα. Επισήμανε ότι "δεν ήταν εμφανής ο διμέτωπος αγώνας του ΔΝΤ στο Eurogroup, υπήρχε μέτωπο μόνο με μια πλευρά".

Ο ΥΠΟΙΚ μιλώντας σήμερα στη Βουλή αναφέρθηκε επίσης στη συμβιβαστική λύση που έχει προτείνει για πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, ενώ χθες σύμφωνα με πληροφορίες μιλώντας στα πολιτικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ έκανε σαφές ότι δεν είναι αποδεκτά νέα μέτρα αλλά και πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ για 10ετία.

Ο πρόεδρος του Eurogroup την προηγούμενη Δευτέρα αποσαφήνισε ότι δεν μπορεί να ανοίξει τώρα κουβέντα για μείωση των πλεονασμάτων και ότι αυτή θα γίνει το 2018. Και πρόσθεσε ότι η απόφαση του Eurogroup είναι ο στόχος αυτός να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα δηλαδή για 3 ή 5 ή 10 έτη... 



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *