Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Κυρώσεις ΗΠΑ εναντίον Ρωσίας - Απελαύνονται 35 ρώσοι διπλωμάτες


Τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ως απάντηση στην ανάμιξη της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές και την νίκη του Donald Trump, ανακοίνωσε η κυβέρνηση Obama.

Σύμφωνα με το NBC, οι κυρώσεις περιλαμβάνουν την απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών από την Ουάσιγκτον και το Σαν Φρανσίσκο.

Οι Ρώσοι διπλωματικοί αξιωματούχοι έχουν χρονικό περιθώριο 72 ωρών για να αποχωρήσουν από το αμερικανικό έδαφος.

Παράλληλα, οι αμερικανικές αρχές έκλεισαν δυο ρωσικά συγκροτήματα κατοικιών στη Νέα Υόρκη και στο Μέριλαντ, τα οποία χρησιμοποιούνται από τους Ρώσους ως κέντρα πληροφοριών.

"Οι ενέργειες αυτές ακολουθούν επαναλαμβανόμενες ιδιωτικές και δημόσιες προειδοποιήσεις που έχουμε πραγματοποιήσει προς τη ρωσική κυβέρνηση και είναι μια απαραίτητη και κατάλληλη απάντηση στις προσπάθειές της να πλήξει τα συμφέροντα των ΗΠΑ παραβιάζοντας καθιερωμένους διεθνείς κανόνες συμπεριφοράς", δήλωσε ο πρόεδρος Obama σε ανακοίνωσή του.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από τη Μόσχα, ωστόσο τις προηγούμενες μέρες η Ρωσία είχε σχολιάσει τις κατηγορίες περί hacking ως "παραπληροφόρηση" και "ψέματα" και δεσμεύθηκε να απαντήσει σε οποιεσδήποτε κυρώσεις.

O νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump πρότεινε χθες Τετάρτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία πρέπει να «ξεκουραστούν» από τη διαμάχη που έχει προκύψει με το χακάρισμα των υπολογιστών του Δημοκρατικού Κόμματος. «Οφείλουμε να προχωρήσουμε με τη ζωή μας», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά την άποψη των αναλυτών στην Ουάσιγκτον, το περιβάλλον έντασης που διαμορφώνεται στις αμερικανορωσικές σχέσεις λίγες εβδομάδες πριν την επίσημη ανάληψη της προεδρικής εξουσίας από την εκλεγμένο πρόεδρο Donald Trump ενισχύει το κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Μόσχας και καθιστά ακόμη δυσκολότερη την μελλοντική επαναπροσέγγιση για τον καθορισμό του διμερούς πλαισίου σχέσεων.

Ρωσία: Οι κυρώσεις πλήττουν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία σήμερα από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα αποτελούν τον «επιθανάτιο ρόγχο πολιτικών πτωμάτων», υποστήριξε ο Κονσταντίν Καζάτσεφ, πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) της Ρωσίας, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

«Η απερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει λόγο, ούτε πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να προχωρά σε τόσο δραστικά και καταστροφικά βήματα στις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία», έκρινε ο Καζάτσεφ. «Οφείλω να ζητήσω συγγνώμη για τη σκληρή έκφραση που θα χρησιμοποιήσω αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το περιγράψω παρά ως τον επιθανάτιο ρόγχο (...) πολιτικών πτωμάτων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι ο νέος γύρος κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στη Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεί μια εξέλιξη η οποία πλήττει τις διμερείς σχέσεις.

Ο πρόεδρος Πούτιν, πρόσθεσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, θα δώσει εντολή να επιβληθούν «προσήκοντα» αντίποινα στις αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν την απέλαση 35 διπλωματών που η Ουάσινγκτον θεωρεί κατάσκοπους και κήρυξε ανεπιθύμητους.

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο Πεσκόφ είπε ότι η Μόσχα αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα που μπορούν να έχουν τέτοιου είδους μέτρα καθώς η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ παραδίδει την εξουσία σε τρεις εβδομάδες.


Πέραν των απελάσεων η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι κλείνουν δύο ρωσικά κτιριακά συγκροτήματα στη Νέα Υόρκη και στο Μέριλαντ. 



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *