Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Ένα ψέμα και μια αλήθεια...



«Ο Λαός μας έδωσε με πλατιά εμπιστοσύνη εντολή τετραετίας και θα την εξαντλήσουμε μέχρι κεραίας», είπε ο Τσίπρας το Σαββατόβραδο στη Βουλή. Η φράση περιέχει ένα απόλυτο ψέμα που περικλείεται στις λέξεις «πλατιά εμπιστοσύνη». Δεν συνέβη ποτέ αυτό. Είπε όμως και μια αλήθεια, ότι θα εξαντλήσει την τετραετία μέχρι κεραίας. Αυτό θα κάνει, όσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να διευρύνεται η διαφορά από τη Ν.Δ., τόσο θα ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες για πρόωρες εκλογές.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε ένα ποσοστό 35,46% επί των ψηφιστάντων. Επί των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων το ποσοστό αυτό κατεβαίνει στο 20,6%, το ένα πέμπτο δηλαδή όσων είχαν δικαίωμα ψήφου. Ακόμα και αν προσθέσουμε το ποσοστό του συγκυβερνήτη (3.69% επί των ψηφισάντων, 2,09% επί των εγγεγραμμένων) το ποσοστό εκείνο των πολιτών που επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μικρό. Και σίγουρα απέχει θεαματικά από αυτό που ο Τσίπρας χαρακτήρισε «πλατιά εμπιστοσύνη».

Στον υπολογισμό αυτό, υπάρχουν δυο επιπλέον παράμετροι. Ό,τι τις περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων τουλάχιστον χρόνων, τις κερδίζουν κόμματα με μειοψηφικά ποσοστά, ωστόσο αυτό δεν δίνει το δικαίωμα σε κάποιον να μιλάει για πλατιά εμπιστοσύνη. Η δεύτερη συνδέεται με το διακύβευμα των τελευταίων εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ τις κέρδισε με υποσχέσεις για παράλληλα προγράμματα και ισοδύναμα μέτρα που θα λειτουργούσαν εναλλακτικά ως προς τις επιπτώσεις του μνημονίου. Ποτέ δεν συνέβη αυτό, αντίθετα αποφασίστηκαν και εφαρμόζονται επιπλέον μέτρα τα οποία δεν γνώριζαν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015. Αυτό σημαίνει αντικειμενικά, ότι τα εκείνα μειοψηφικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν μειωθεί κι άλλο.

Η αλήθεια του Τσίπρα συνδέεται με την εξάντληση της τετραετίας. H χθεσινή δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας (Marc) δείχνει πως η διαφορά Ν.Δ. με ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στο 15, 4%. Οι καμπύλες των δημοσκοπήσεων, αποτελούν το μοναδικό κριτήριο για την κυβέρνηση σε ότι αφορά τον χρόνο των εκλογών. Όλες οι υπόλοιπες (νέα μέτρα κλπ), αποτελούν λεπτομέρειες. Θα ικανοποιήσουν όποιες νέες απαιτήσεις των δανειστών και με το παραπάνω αρκεί να παραμείνουν στην εξουσία.

Οι απειλές (;) Τσακαλώτου στο Eurogroup, ότι αν πιεστεί η κυβέρνηση να πάρει νέα μέτρα θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές, αντιμετωπίστηκε μάλλον με αδιαφορία από τους άλλους υπουργούς («αν νομίζετε ότι δεν αντέχετε, τότε να πάτε»). Οι δανειστές μάλλον δεν θεωρούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως απειλή και επιπλέον γνωρίζουν αυτό που γνωρίζουμε και εμείς. Πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει ενδοιασμούς για να αθετεί ό,τι υπόσχεται αρκεί να διατηρείται στην εξουσία. Γνωρίζουν πως η εξουσία αποτελεί αυτοσκοπό.


Το ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές πριν την ώρα τους, είναι απίθανο επειδή ακριβώς η κυβέρνηση θα τις χάσει. Ο, τι και αν συμβεί. Ροκανίζοντας τον χρόνο, όχι απλά παρατείνει την θέση της στην εξουσία (με όλα τα σχετικά οφέλη), αλλά θεωρεί πως ενδεχομένως κάποια στιγμή στο μέλλον θα λειτουργήσει το νέο αφήγημα Τσακαλώτου που έχει το όνομα True story. Το οποίο ωστόσο θα έχει την τύχη του success story του Σαμαρά. Απλά, ελπίζουν πως με κινήσεις σαν κι αυτή της μικρής εφάπαξ ενίσχυσης κάποιων χαμηλοσυνταξούχων, ενδέχεται να βελτιωθεί το κλίμα... 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *