Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Κάνει κρύο στην Ελλάδα τον χειμώνα;



Τελικά ναι, αυτό συμβαίνει. Ενίοτε χιονίζει κιόλας σε κάποιες περιοχές. Η διαπίστωση αυτή έγινε με μια χρονική καθυστέρηση, είναι αλήθεια αυτό. Το αποτέλεσμα είναι δραματικό, το πληροφορούμαστε από διεθνή Μέσα συνήθως. Χιλιάδες άνθρωποι κάθε κατάστασης και ηλικίας προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από πολικές θερμοκρασίες, μέσα σε σκηνές και παραπήγματα που ονομάζουν χώρους φιλοξενίας προσφύγων. Αν το υπουργείο γνώριζε νωρίτερα αυτή την παράμετρο, ότι δηλαδή κάνει κρύο τον χειμώνα, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για τους κολασμένους.

Τα πρώτα κρύα, βρήκαν χιλιάδες ανθρώπους χωρίς μια στοιχειώδη θέρμανση. Υπάρχουν μερικές φωτογραφίες στο διαδίκτυο-οι περισσότερες προέρχονται από διεθνή μέσα ενημέρωσης-που μοιάζουν από άλλες εποχές και άλλες χώρες. Παιδιά, ηλικιωμένοι και γενικότερα απροστάτευτοι άνθρωποι να προσπαθούν να ζήσουν (;) κάτω από σκληρές συνθήκες, άγριο κρύο και χιόνι. Σε μια από τις φωτογραφίες αυτές, φαίνεται το γυμνό πόδι μιας κοπέλας, το οποίο πατάει το χιόνι αφήνοντας το αποτύπωμά της. Δεν πρόκειται για μια εικαστική εκδοχή, πρόκειται για μια γυναίκα που δεν έχει παπούτσια και όταν βγαίνει από την σκηνή που ζει πατάει στο χιόνι.

Τα ρεπορτάζ αποκαλύπτουν ότι οι περισσότεροι προσφυγικοί καταυλισμοί, λειτουργούν (;) χωρίς την στοιχειώδη θέρμανση. Οι άνθρωποι βρίσκονται στο έλεος των καιρικών συνθηκών. Στην Βόρεια Ελλάδα κυρίως, το πρόβλημα είναι κάτι περισσότερο από έντονο. Εκτιμάται, ότι από τους 11 χώρους στην Θεσσαλονίκη, το 90% δεν έχουν θέρμανση. Το ίδιο συνέβη και στον καταυλισμό Πέτρας Ολύμπου στην Πιερία, απ' όπου και οι φωτογραφίες που προαναφέρονται. Το χιόνι σκέπασε τα πάντα, τους ανθρώπους, την αξιοπρέπειά τους και μαζί την δική μας «Βοηθήστε τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, δεν υπάρχει ζωή σε σκηνές σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν», έγραψε στο τουίτερ εκπρόσωπος ξένης ανθρωπιστικής οργάνωσης. Στην Μαλακάσα, ανάβουν φωτιές με ό,τι βρουν για να ζεστάνουν ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά. Η κατάσταση είναι παρόμοια σε πολλούς ακόμα χώρους.

Όλα αυτά οφείλονται κατά βάση στην καθυστερημένη διαπίστωση από την πλευρά του υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής ότι τον χειμώνα κάνει κρύο στην Ελλάδα. Μόλις το διαπίστωσε (μόλις χθες και προχθές), έσπευσε να παραγγείλει θερμαντικά σώματα για κάποιους από τους χώρους αυτούς. Άμεση η ανταπόκρισή του!

Υπάρχει και μια δεύτερη διάσταση όμως. Το υπουργείο σχεδόν απαγορεύει την πρόσβαση δημοσιογράφων στους καταυλισμούς, αυτό συμβαίνει εδώ και καιρό. Χθες καταγγέλθηκε ότι απαγορεύτηκε σε τηλεοπτικό συνεργείο να κάνει ρεπορτάζ στον καταυλισμό της Πέτρας. Λίγο καιρό πριν, ανάλογες αναφορές έκαναν και άλλοι δημοσιογράφοι. Μην προβάλετε τις συνθήκες που επικρατούν, μην προβάλετε τα επεισόδια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν, να τις μαθαίνουμε από ξένα Μέσα οι εκπρόσωποι των οποίων συχνά μεταμφιέζονται σε εκπροσώπους ΜΚΟ ή από εκπροσώπους οργανώσεων που βοηθάνε τους πρόσφυγες.

Προσωπικά, δεν μου κάνουν εντύπωση όλα αυτά, ιδιαίτερα ο παχυδερμισμός όχι μόνο των αρμόδιων αλλά και εκείνων που τα προηγούμενα χρόνια όταν κυβερνούσαν οι άλλοι, έδειχναν ευαισθησία για ανάλογα θέματα. Έχω την περιέργεια να δω τις αντιδράσεις της κας Χριστοδουλοπούλου από τα ζεστά γραφεία της Βουλής, όταν διαβάζει τις σχετικές ειδήσεις για τους πρόσφυγες που ξεπαγιάζουν...


      

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *