Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Δεν θα το ξανακάνω...



Η επιστολή Τσακαλώτου έχει ένα πρόβλημα. Ουσιαστικά εκφράζει την κυβερνητική μεταμέλεια για το φιλοδώρημα στους συνταξιούχους με την προσθήκη μιας έμμεσης συγνώμης προς τους δανειστές και μιας διαβεβαίωσης ότι δεν θα επαναληφθεί. Ο υπουργός, είχε κάθε λόγο να κρύβει για πέντε μέρες το περιεχόμενο της επιστολής. Με αυτήν άδειαζε τον πρωθυπουργό που δήλωνε με στόμφο πως «δεν θα μας πουν αυτοί (οι δανειστές) τι θα τα κάνουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα». Τελικά, αυτοί θα μας πουν τι θα τα κάνουμε, παραδέχεται ο Τσακαλώτος.

Οι χειρισμοί δείχνουν ένα ερασιτεχνισμό ο οποίος επειδή επαναλαμβάνεται, δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση. Ο Τσακαλώτος πίστευε άραγε πως η επιστολή δεν θα δημοσιοποιείτο; Μάλλον ναι, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι τελικά δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο αφού πρώτα όμως την είχε κάνει γνωστή μια ειδησεογραφική ιστοσελίδα (του Βήματος). Ο Τσίπρας εκτέθηκε, αλλά αυτό είναι το ένα κρατούμενο. Το δεύτερο είναι πως γκρεμίστηκε και το νέο κυβερνητικό αφήγημα περί του κακού Σόιμπλε και των καλών υπόλοιπων δανειστών. Αποδείχτηκε πως όλοι λένε το ίδιο. Και ο Μοσκοβισί και ο Σόιμπλε και οι υπόλοιποι.

Το περιεχόμενο της επιστολής, παραπέμπει σε μια από τις παραδοσιακές μεθόδους τιμωρίας που ακολουθούσαν οι παλαιοί δάσκαλοι. Να βάζουν τα απείθαρχα παιδιά να επαναλαμβάνουν πολλές φορές την φράση «δεν θα το ξανακάνω». Το έγραφαν στα μικρά μπλε τετράδια ή στον μαυροπίνακα. Η και στα δυο μαζί. Οι δανειστές το ζήτησαν να συμβεί μια φορά γιατί αυτή αρκεί. Η επιστολή πήρε ευρεία δημοσιότητα και οι απαιτήσεις τους-όπως αποδεικνύεται από το περιεχόμενό της-είχαν μια τιμωρητική διάσταση. Δεν θα επαναληφθεί αν δεν μας ρωτήσετε, είπαν. Μάλιστα, απάντησε η κυβέρνηση.

Σε κάποιες άλλες, όχι μακρινές και ανέμελες για τον ΣΥΡΙΖΑ εποχές, μια τέτοιου περιεχομένου επιστολή θα χαρακτηριζόταν ως «ρεσιτάλ υποταγής» (ορολογία ΣΥΡΙΖΑ) ή ως «σκύψιμο στα τέσσερα» (ορολογία Καμμένου). Τα κόμματα της αντιπολίτευσης χρησιμοποίησαν τώρα πιο ήπιους όρους, αλλά υπήρξαν πολλοί χρήστες του διαδικτύου που απάντησαν στην κυβέρνηση με την δική της παλαιότερη ορολογία. Λογικό. Όταν η ρητορική που χρησιμοποιείς για να κτίσεις το προφίλ σου και να προσελκύσεις ψήφους κινείται όχι απλά από την υπερβολή αλλά και από την παραπλάνηση και μάλιστα με αγοραίους όρους, κάποια στιγμή αυτή θα γίνει μπούμερανγκ.

Το Μαξίμου (και τα δημοσιογραφικά του παρακολουθήματα) είπαν πως με την επιστολή Τσακαλώτου δεν υπάρχει καμία νέα δέσμευση. Το βασικό επιχείρημα είναι πως ο κόφτης (στον οποίο αναφέρεται ο Τσακαλώτος), υπήρχε έτσι κι αλλιώς στις παλαιότερες δεσμεύσεις προς τους δανειστές. Τίποτα πιο αναληθές. Ο κόφτης (τον οποίο αποδέχτηκε τον Μάιο η σημερινή κυβέρνηση) αφορά σε περικοπές πιστώσεων του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης. Δεν προσδιορίζει αυστηρά περικοπές από τις συντάξεις, όπως δεσμεύεται με την τωρινή επιστολή του ο Τσακαλώτος.


Τις ημέρες των Χριστουγέννων, βρέθηκα μ' έναν συνταξιούχο που δικαιούται αυτό το έκτακτο βοήθημα. Του κόπηκε το ΕΚΑΣ και του δόθηκε το βοήθημα. Όπως μου έλεγε, το βοήθημα αντιστοιχεί σε τρία ΕΚΑΣ αυτά που θα έπαιρνε τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Από τον Απρίλιο, δεν θα υπάρχει ούτε ΕΚΑΣ, ούτε βοήθημα. Ο Τσίπρας, ο Τσακαλώτος και όλοι αυτοί θα πρέπει να βρουν τι θ' απαντήσουν σ αυτούς τους ανθρώπους. Στους υπόλοιπους μπορούν να λένε ο,τι νομίζουν πιστεύοντας ότι κάποιους θα πείσουν. Στους οικονομικά αδύνατους συνταξιούχους αναρωτιέμαι τι θα σκαρφιστούν να πουν...  

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *