Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Μάχη με τις επισφαλείς απαιτήσεις δίνει η ΔΕΗ



Φρένο στα ληξιπρόθεσμα χρέη πασχίζει να βάλει η ΔΕΗ, που φαίνεται να επιτυγχάνει κάποιες πρώτες «νίκες» στο μέτωπο αυτό, όπως αναμένεται να αποτυπωθεί και στα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοινώνει σήμερα.

Σε αυτή τη συνεχή μάχη της επιχείρησης με τις επισφάλειες, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι σημερινές ανακοινώσεις της ΔΕΗ θα καταγράψουν μια σημαντική, διψήφια, μείωση του ποσοστού προβλέψεων για τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς, συγκριτικά με το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Σκιαγραφώντας αυτήν ακριβώς την εικόνα, η Axia, προβλέπει στη χθεσινή της ανάλυση, ότι οι προβλέψεις της ΔΕΗ για τις επισφαλείς απαιτήσεις των πελατών της κατά το τρίτο τρίμηνο, θα είναι 65% χαμηλότερες συγκριτικά με το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Εκτιμά ότι θα διαμορφωθούν γύρω στα 130,9 εκατ. ευρώ έναντι 374 εκατ. ευρώ το περυσινό τρίμηνο, οπότε και οι προβλέψεις της ΔΕΗ είχαν πιάσει "ταβάνι", έχοντας διαμορφωθεί στα υψηλότερα ιστορικά επίπεδα για την επιχείρηση.

Δικαιολογεί μάλιστα η Axia την εκτίμησή της, επικαλούμενη την ανταπόκριση που έδειξαν τους τελευταίους μήνες όλοι εκείνοι οι εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες, οι οποίοι έσπευσαν να διακανονίσουν τα χρέη τους σε 36 δόσεις, επιτρέποντας στην επιχείρηση να χαμηλώσει τις προβλέψεις της για επισφαλείς απαιτήσεις.

Σημειωτόν ότι μιλώντας πρόσφατα στο Reuters ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης είχε προβλέψει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουν ενταχθεί πάνω από 600.000 καταναλωτές στο πρόγραμμα τριετούς αποπληρωμής των οφειλών τους.

Μένει φυσικά τα παραπάνω να επαληθευτούν και από τα σημερινά αποτελέσματα. Αν αυτό συμβεί, τότε θα μιλάμε για μια σημαντική αποκλιμάκωση των προβλέψεων της επιχείρησης, που από 690,7 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2015, αναμένεται να διαμορφωθούν φέτος σε 472,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 32% χαμηλότερα.

Κάτω ο τζίρος, πάνω τα κέρδη

Το τίμημα φυσικά της μάχης ενάντια στα φέσια, αλλά και της προσπάθειας να εμποδίσει "διαρροές" πελατών στον ανταγωνισμό, η ΔΕΗ το πληρώνει σε τζίρο. Ακριβώς επειδή παρέχει έκπτωση 15% στους συνεπείς της πελάτες, προκειμένου να περιορίσει τόσο τα ανεξόφλητα, όσο και τη διαρροή καταναλωτών προς τους ιδιώτες παρόχους, τα φετινά της έσοδα αναμένεται να καταγράψουν σχεδόν διψήφια πτώση. Εν προκειμένω, οι αναλυτές αναμένουν τζίρο εννεαμήνου στα 4,02 δισ. έναντι 4,45 δισ. ευρώ πέρυσι, δηλαδή μια μείωση της τάξης του 9,6%.

Στον αντίποδα, καλά θα είναι τα νέα από το μέτωπο των κερδών. Στην Axia αναμένουν αύξηση 2,1% στα λειτουργικά κέρδη, που από 773,4 εκατ. θα διαμορφωθούν σε 789,8 εκατ. ευρώ φέτος. Και αυτό, αφενός λόγω της αποκλιμάκωσης των προβλέψεων για επισφάλειες, αφετέρου λόγω του χαμηλότερου κόστους παραγωγής ως φυσικό επακόλουθο των μειωμένων τιμών στα καύσιμα. Στις δαπάνες για υγρά καύσιμα αναμένεται 27% μείωση (352 εκατ. αντί για 483,6 εκατ. ευρώ πέρυσι), ενώ κατά 11,8% χαμηλότερα θα είναι και τα κόστη φυσικού αερίου (184 εκατ. από 208,5 εκατ. ευρώ). Κάτω, κατά 4,2% θα είναι και η δαπάνη για αγορές ενέργειας, που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 931 εκατ. από 971,7 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Σκέψεις για νέες εκπτώσεις

Αλλά εννοείται ότι ο μεγάλος "βραχνάς" για τη ΔΕΗ είναι η μάχη με τα ληξιπρόθεσμα, και το κατά πόσο θα μπορέσει να φρενάρει την αύξηση των επισφαλών απαιτήσεων, όχι συγκυριακά, αλλά σε μόνιμη βάση.

Αν και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν τελικά ενταχθεί στη ρύθμιση των 36 δόσεων περίπου 600.000 οφειλέτες διακανονίζοντας χρέη ύψους 1 δισ. ευρώ, τα ληξιπρόθεσμα συνεχίζουν να βρίσκονται στα επίπεδα των 2 δισ. ευρώ. Δηλαδή μπορεί να έχει μειωθεί η τάση της ανεξέλεγκτης μεγέθυνσης στα φέσια, το πρόβλημα όμως παραμένει τεράστιο.

Έχουν επομένως πέσει στο τραπέζι διάφορες ιδέες που πιθανώς να ανακοινωθούν ως το τέλος του έτους, όπως η διαμόρφωση κλιμακωτών ποσοστών εκπτώσεων για όσους δεν ξεπερνούν σε οφειλές 1.000 ευρώ. Στον αντίποδα, σε εκείνους που παραμένουν συνεπείς, μια ιδέα είναι να τους χορηγηθεί πέραν της έκπτωσης του 15% που ισχύει σήμερα, και νέα μείωση της τάξης του 6% με 10%. Βέβαια η λογική και νέων εκπτώσεων εγκυμονεί τον κίνδυνο, εκεί που πάει η ΔΕΗ να συμμαζέψει την κατάσταση, να δει τη ρευστότητά της να μειώνεται περαιτέρω, αφού προκειμένου να συγκρατήσει το πελατολόγιο της, θα δει τα έσοδά της να συρρικνώνονται κι άλλο. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι όσοι χρωστούν σήμερα στη ΔΕΗ ποσά έως 1.000 ευρώ, ανέρχονται σε… ένα εκατομμύριο.  

    

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *