Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Σειρά μέτρων για αγρότες και κτηνοτρόφους ανακοίνωσε ο Αποστόλου


Σειρά μέτρων για την ανακούφιση, ιδιαίτερα των πληγέντων από τις καταστροφικές βροχοπτώσεις της περασμένης Τρίτης, αγροτών της κεντρικής και δυτικής Λέσβου, ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξής του, αργά, σήμερα Παρασκευή, το απόγευμα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη.

Ως «βραχυπρόθεσμα και άμεσα ανακουφιστικά μέτρα» ο κ. Αποστόλου ανακοίνωσε «τις πληρωμές μέσα από το κονδύλι που αφορούσε τον γαλακτοκομικό τομέα, 1, 65 εκατ. ευρώ, το 85% του οποίου θα έρθει στη Λέσβο και θα κατανεμηθεί στους κτηνοτρόφους». «Γύρω στα τρία εκατομμύρια ευρώ», σημείωσε, «άμεσα πληρώνονται και αφορούν εκκρεμότητες βιολογικής γεωργίας 2012-2013, μέχρι τέλος της χρονιάς θα πληρωθεί και το 2014».

Όπως τόνισε ο υπουργός, πρόκειται για χρήματα «που ουσιαστικά θα κατευθυνθούν στις συγκεκριμένες περιοχές, δεδομένου ότι στο μεγάλο μέρος αφορούν την κτηνοτροφία της περιοχής. Επίσης, μέχρι περίπου τις 20 Δεκεμβρίου, θα πληρωθεί ένα μεγάλο κομμάτι της εξισωτικής αποζημίωσης για τη Λέσβο και ιδιαίτερα επειδή με τις διορθωτικές κινήσεις που κάναμε έχουμε και αύξηση της ενίσχυσης που αφορά τις ορεινές περιοχές, αλλά και ταυτόχρονα, επειδή οι ορεινές περιοχές δεν είναι μόνο κτηνοτροφία αλλά είναι και η ελαιοκαλλιέργεια, στη συγκεκριμένη περίπτωση τα ποσά θα είναι πάρα πολύ σημαντικά. Ενδέχεται να ξεπεράσουν στο σύνολό τους τα 10 με 12 εκατομμύρια ευρώ».

Μακροπρόθεσμα, κατά τον κ. Αποστόλου, «μπαίνουν ζητήματα που έχουν σχέση με την αναθεώρηση της ΚΑΠ, ιδιαίτερα στο κομμάτι της νησιωτικότητας. Έχουμε καταθέσει πρόταση» τόνισε, «και θα γίνει αποδεκτή, να αυξήσουμε από τα 24 εκατ. ευρώ το σχετικό πρόγραμμα, να το πάμε στα 40 εκατ. ευρώ. Έχουμε ήδη προκηρύξει το μέτρο που αφορά τους νέους αγρότες, που για την περιοχή υπολογίζουμε γύρω στα 11 εκατ. να δοθούν σε νέους αγρότες που θέλουν να μπουν στο επάγγελμα, δίνοντας στον καθένα από 17 μέχρι 22 χιλιάδες ευρώ, για πρώτη εγκατάσταση. Προκηρύσσουμε το μέτρο που αφορά τη μεταποίηση. Πρόκειται για έργα υποδομών, ιδιαίτερα σε κλάδους τυροκομεία, ελαιοτριβεία, που θα είναι πάρα πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα για την αναδιοργάνωση, ανασυγκρότηση του χώρου. Αυτά που λέω τώρα είναι μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2017» τόνισε ο κ. Αποστόλου.

Ο κ. Αποστόλου, από νωρίς το πρωί, σήμερα, περιόδευσε στις πληγείσες από τις βροχοπτώσεις περιοχές και συζήτησε με αγρότες, κτηνοτρόφους και φορείς των περιοχών αυτών. «Μέσα από αυτή τη συζήτηση και τις δεσμεύσεις που οι ίδιοι αναλάβαμε, πιστεύουμε ότι πολύ γρήγορα θα επουλωθούν οι πληγές και όχι απλά θα αποκατασταθούν τα όποια προβλήματα που έχουν προκύψει, αλλά κυρίως θα μας δοθεί η δυνατότητα, χρησιμοποιώντας ως βασικό εργαλείο το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, να βάλουμε τον αγροτικό χώρο της Λέσβου σε μια νέα πορεία, σε μια πορεία που ουσιαστικά θα απαντήσει στο μεγάλο ερώτημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της ανάπτυξης της χώρας μας» είπε ο κ. Αποστόλου.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο συνοδεύονταν από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Φάνη Κουρεμπέ. Συμμετείχε δε και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με τη συμμετοχή της γενικής γραμματέως της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνας Καλογήρου, του δημάρχου Σπύρου Γαληνού, των βουλευτών Γιώργου Πάλλη του ΣΥΡΙΖΑ, Χαράλαμπου Αθανασίου της Νέας Δημοκρατίας και Σταύρου Τάσσου του ΚΚΕ, αλλά και πολλών εκπροσώπων γεωργοκτηνοτροφικών σωματείων. Όπως υποστήριξε ο κ. Αποστόλου, «υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις, έχουμε τους πόρους και ιδιαίτερα θα δώσουμε βάρος στη νησιωτικότητα, που σημαίνει ότι όχι μόνο οι άμεσες πληρωμές θα ανακουφίσουν τον αγροτικό χώρο, αλλά θα μας δώσουν και τη δυνατότητα για την αυριανή ημέρα».

Τέλος, σχετικά με τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις τις οποίες ο κ. Αποστόλου χαρακτήρισε «συγκλονιστικές», ανακοινώθηκε ότι «ο ΕΛΓΑ θα καταγράψει και θα αποζημιώσει ζημιές στην παραγωγή». Όσον αφορά τις ζημιές στις υποδομές και σε υλικό κεφάλαιο, αυτές «θα καταγραφούν και θα μπουν στη διαδικασία των ΠΣΕΑ».




  

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *