Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Επτά λόγοι που δεν οδηγούν στις κάλπες…



Θα γίνουν πάλι εκλογές ; Το ερώτημα επανήλθε εντονότερα – εντός και εκτός συνόρων – μετά την κυβερνητική απόφαση για εφάπαξ ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ετοιμάζονται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενώ και αρκετοί διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν πως ο Τσίπρας ετοιμάζεται για μια νέα ρήξη και πρόωρη εκλογική αναμέτρηση. Νομίζω πως οι πιθανότητες να πάμε σύντομα στις κάλπες, είναι ελάχιστες έως μηδενικές. Και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη πληροφόρηση για ένα τέτοιο συμπέρασμα. Απλή λογική χρειάζεται που θα βασίζεται στον τρόπο λειτουργίας και τα χαρακτηριστικά με τα οποία κινείται και πολιτεύεται ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί δεν θα γίνουν εκλογές λοιπόν:

1) Κανένας (ιδιαίτερα ένας φιλόδοξος και λάτρης της εξουσίας) πρωθυπουργός δεν οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές αν δεν έχει κάποιες σοβαρές πιθανότητες να τις κερδίσει. Αυτές οι πιθανότητες στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο και κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες, δεν υπάρχουν για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι απλά λίγες, δεν υπάρχουν καν.

2) Ένας πρωθυπουργός οδηγεί τη χώρα στις κάλπες με τις συντριπτικά περισσότερες πιθανότητες να ηττηθεί, μόνο εάν έχει αποφασίσει συνειδητά να χάσει. Μια τέτοια περίπτωση αποτέλεσε ο Κ. Καραμανλής το 2009, είχε ήδη κυβερνήσει για πέντε χρόνια, έβλεπε το πρόβλημα (δημόσιο χρέος) που ερχόταν ως ένα τεράστιο ζήτημα που αδυνατούσε να διαχειριστεί και  προτίμησε την απόδραση. Ο Τσίπρας δεν έχει χορτάσει την εξουσία.

3) Το ενδεχόμενο να επιλέξει ο Τσίπρας μια αξιοπρεπή ήττα ώστε να παραμείνει στην αξιωματική αντιπολίτευση με την σημερινή στελεχιακή και εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ και να διεκδικήσει πάλι σε μια επόμενη εκλογική αναμέτρηση την εξουσία, δεν υπάρχει. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί εκλογικά, το κόμμα θα κινδυνεύσει άμεσα με διάλυση. Δεν αποτελεί ένα συμπαγές κόμμα αλλά ένα συνονθύλευμα διαφορετικής προέλευσης στελεχών και ψηφοφόρων με μοναδικό σήμερα συνεκτικό κρίκο την ίδια την εξουσία.

4) Πρόωρες εκλογές με τις μεγαλύτερες πιθανότητες αυτές να χαθούν, δεν τις θέλει όχι μόνο ο Τσίπρας, αλλά ούτε τα στελέχη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Το ενδεχόμενο να χάσουν τα προνόμια που αποφέρει η σημερινή τους ιδιότητα και τα οποία μπορούν να διατηρήσουν για τρία ακόμα χρόνια είναι κάτι υπολογίσιμο. Και ακόμα πιο υπολογίσιμες είναι οι ελάχιστες πιθανότητες να επανέλθουν στα βουλευτικά έδρανα μετά τις εκλογές. Τουλάχιστον για την πλειονότητα των σημερινών βουλευτών.

5) Μπορεί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ν αρνηθεί να ψηφίσει νέα μέτρα (με περίοδο εφαρμογής μετά το 2018) ή αυτό θ αποτελέσει μια νέα κόκκινη γραμμή ; Η πραγματικότητα έχει δείξει πως κόκκινες γραμμές δεν υπάρχουν. Προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία, είναι ικανοί να ψηφίσουν τα πάντα. Όπως την παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας σ’ ένα υπερταμείο για 99 χρόνια την οποία είχαν αρνηθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Άλλωστε, η απαξίωσή τους από τα κοινωνικά στρώματα που τους στήριξαν, είναι δεδομένη έχει συμβεί ήδη, έχουν ήδη βραχεί δηλαδή και δεν θα τους ενοχλήσει ιδιαίτερα μια επιπλέον μπόρα.

6) Και γιατί ο Τσίπρας προχώρησε στις δυο προεκλογικού χαρακτήρα κινήσεις (βοήθημα στους συνταξιούχους, μειωμένος ΦΠΑ σε κάποια νησιά) ; Για να περιορίσει την ραγδαία κυβερνητική φθορά και παράλληλα να ενισχύσει το πλαστό αφήγημα που θα οριοθετεί τις (επικοινωνιακά αναγκαίες) διαφορές του από την Ν.Δ.. Αυτό που περικλείεται στο σύνθημα «με μας ή με τους δανειστές ;».  Στο επόμενο διάστημα θα επιχειρήσει και άλλες τέτοιες κινήσεις στην προσπάθεια του να βελτιώσει την εικόνα του κόμματός του. Αν αυτό μελλοντικά συμβεί (προσωπικά το θεωρώ απίθανο) θα χαράξει ίσως μια νέα στρατηγική για τις εκλογές.


7) Ο περιορισμός της κυβερνητικής φθοράς, αποτελεί τον μοναδικό λόγο για τον οποίο ο Τσίπρας δημιουργεί προεκλογικό κλίμα ; Υπάρχει ένας λόγος επιπλέον. Πιστεύει ότι μπορεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο ν αποτελέσει μοχλό πίεσης στους Ευρωπαίους δανειστές ιδιαίτερα εν όψει εκλογικών αναμετρήσεων σε Γαλλία και Γερμανία. Αν και η πραγματικότητα έχει δείξει πως οι δανειστές ελάχιστα ασχολούνται μ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο (ιδιαίτερα όταν γνωρίζουν πως ο επόμενος νικητής θα είναι η Ν.Δ., ένα κόμμα που δεν θα προκαλέσει ρήξεις), στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το χαρτί των εκλογών αποτελεί ένα χαρτί πίεσης. Έχουν πέσει έξω σε πολλές εκτιμήσεις, γιατί όχι και σ αυτή ; 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *