Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

Η «καλή ελληνική ψυχή» αφήνει το λαθρεμπόριο να αλωνίζει



Άστρον λαμπρόν τους οδηγεί:

Είναι η αδούλωτη ελληνική ψυχή, καλοσυνάτη από καταβολής, ενάντια στην κακή ψυχή όσων έχουν το θράσος  να απαιτούν να τηρούμε όσα έχουμε υπογράψει. Δεν ξέρουν οι κακόψυχοι (αυτοί που δεν μπορούν να κυβερνήσουν τις οικονομικά ανθηρές χώρες τους – τυχαία άλλωστε η ανθηρότητά τους) ότι η ελληνική ψυχή μας είναι υπεράνω υποτακτικών συμφωνιών, κανονισμών, προγραμματισμών, και νόμων. Γι αυτό άλλωστε όλα αυτά τα ξεπερνάμε ως μηδενικής αξίας, δυσχερείς και παρωχημένες, διαδικασίες. 

Τυχαία η επιλογή του θέματος σήμερα, μας την ανέσυρε το Facebook, καθώς πέρυσι, παραμονή Χριστουγέννων, γράφαμε εδώ: «Με πρωτοβουλίες και εξελίξεις που θα είναι καταιγιστικές, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θέτει, ως προμετωπίδα, το κυνήγι της διαφθοράς, είτε πρόκειται για μαύρο χρήμα, (όπως συνάγεται από την συνάντηση Καλογήρου - Φαλτσιανί, και τις κινήσεις λογαριασμών που ενεχείρισε ο δεύτερος στον πρώτο), είτε για το νόμο που θα καταπολεμήσει το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων, είτε για την υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί τον Φεβρουάριο και θα καθορίσει τις προδιαγραφές , που θα πρέπει να έχει το σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών –εκροών και το σύστημα εντοπισμού θέσης GPS, στα πλωτά μέσα μεταφοράς καυσίμων για να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο».

Αυτά πέρυσι παραμονή Χριστουγέννων και τα… ευκλεή αποτελέσματα αναζητούνται ακόμη.  Δέκα μήνες αργότερα, στις 13 Οκτωβρίου του 2016 ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών κατήγγειλε ότι ακόμη εκκρεμεί η έκδοση ΚΥΑ για τον καθορισμό των προδιαγραφών, της διαδικασίας και των λεπτομερειών για την υλοποίηση του συστήματος GPS σε βυτιοφόρα.  

Ενάμισι μήνα μετά, στις 29 Νοεμβρίου το ρεπορτάζ μετέδιδε: Στις καλένδες τα GPS για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου την αγορά καυσίμων. Με σχετική διάταξη του υπουργείου Οικονομίας καταργείται η υπουργική απόφαση του 2012 που καθιστούσε  υποχρεωτική την εγκατάσταση του και προβλέπει την έκδοση νέας απόφασης που θα έχει νέες προδιαγραφές και προϋποθέσεις.

Σώπα! Και γιατί αυτή η νέα απόφαση, 11 μήνες μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, δεν ήταν έτοιμη, ώστε με την – επονείδιστη – κατάργηση της προηγούμενης, να κατατεθεί ταυτοχρόνως η νέα; Μα προφανώς γιατί δεν πρόκειται  να μπουν GPS στα βυτιοφόρα ή σε πλωτά μέσα και να περιοριστεί η λαθρεμπορία. Η αδούλωτη ελληνική ψυχή δεν  ανέχεται τέτοιες αστυνομεύσεις.

Και βέβαια δεν επρόκειτο για κανά έργο …φαραωνικού μεγέθους που ήταν δύσκολο στην υλοποίησή του από τις ανίκανες, ελληνική κυβέρνηση και ελληνική διοίκηση.

Πολιτική βούληση χρειαζόταν ώστε να αρχίσει η πάταξη του λαθρεμπορίου που τόσο στοιχίζει σε επίπεδο εσόδων στο ελληνικό κράτος.

Όμως όσο ρωμαλέες και αποφασιστικές ήταν οι διακηρύξεις του πρωθυπουργού , άλλο τόσο ανύπαρκτη στάθηκε η υλοποίησή τους. Και φυσικά είναι λογικό να αναδύεται το ερώτημα: Οφείλεται στην κυβερνητική η κρατική ανικανότητα;  Η παρενέβησαν επιχειρηματίες οι οποίοι είχαν υπερκέρδη από το λαθρεμπόριο καυσίμων;

Δεν έχουμε αποδείξεις αλλά οι γνώστες της καλής αδούλωτης ελληνικής ψυχής τείνουν να πιστεύουν το δεύτερο.  

Άλλωστε πριν καταργηθεί η διάταξη του 2012, στις 18 Οκτώβρη, η ειδησεογραφία μας ενημέρωνε : Μειώθηκαν οι έλεγχοι για το λαθρεμπόριο σε καύσιμα και καπνικά προϊόντα.

Προφανώς η καλοσύνη της ελληνικής ψυχής μας δεν επιτρέπει να φέρνουμε σε δύσκολη θέση ανθρώπους που με τον ιδρώτα της – παράνομης – εργασίας τους, κατακλέβουν το κράτος, επιδιδόμενοι σε λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού. Ένα λαθρεμπόριο που αφορά σε εκατομμύρια ή δεκάδες εκατομμύρια ευρώ φόρων, και δεν είναι το τυροπιτάδικο της γειτονιάς - χωρίς να σημαίνει ότι το τυροπιτάδικο δεν πρέπει να ελέγχεται.

Στο ίδιο ρεπορτάζ πέρυσι γράφαμε για  εκ νέου σύσταση της διυπουργικής επιτροπής για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες θα μετείχαν οι κ. Αλεξιάδης, Κουίκ, Βασιλειάδης, Καλογήρου, υπό την προεδρία του κ. Παπαγγελόπουλου».

Είδατε κάποια θεαματικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της διαφθοράς.  Είδατε επίσης η λίστα Φαλτσινί να στείλει κάποιους στη φυλακή;  Γιατί εμείς το μόνο που είδαμε ήταν κάποια  κατευθυνόμενα δημοσιεύματα, προκειμένου να σπιλωθούν αντίπαλοι της κυβέρνησης. Και έτερον ουδέν.


Αυτά, καλά να περάσετε – οι λαθρέμποροι πετρελαίου και καπνικών, με τα υπέρογκα παράνομα κέρδη που αποκομίζουν, ούτως ή άλλως, περνάνε καλά κάθε μέρα. 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *