Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Το φαινόμενο Φλαμπουράρης…



Ο υπουργός Φλαμπουράρης, δείχνει ένας χαλαρός και άνετος τύπος. Τόσο, ώστε να μην έχει κανένα πρόβλημα να πει οτιδήποτε. Τον θυμάμαι από τις αρχές του 2015 να προβλέπει πως πολύ σύντομα, σε δυο τρεις μέρες, θα κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές. Η συμφωνία έκλεισε μετά από μήνες και αφού μεσολάβησε ένα δημοψήφισμα και ένα μνημόνιο. Ο υπουργός δεν ένοιωσε κάποια ανάγκη ν' απολογηθεί. Συνέχισε με την ίδια άνεση. Με αυτή που τώρα λέει ότι θα προσπαθήσουν να δώσουν νέο βοήθημα στους συνταξιούχους του χρόνου!

Όσοι σχολιάζουμε με σκωπτικό τρόπο το στυλ Φλαμπουράρη, αυτού του χαλαρού τύπου που εμφανίζεται μ' ένα πλαστικό ποτήρι φρέντο στα τηλεοπτικά παράθυρα και λέει ο,τι νομίζει, κάνουμε ένα λάθος. Θεωρούμε πως κανένας δεν θα τον πάρει σοβαρά υπόψη ακόμα και αν πρόκειται για έναν υπουργό που βρίσκεται πολύ κοντά στον πρωθυπουργό. Κι όμως, ο Φλαμπουράρης έχει ένα ακροατήριο που πείθεται από τα λόγια του, το στυλ και την εμφάνισή του. Υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας στο οποίο είναι αποδεκτός.

Το γεγονός ότι οι νέες δηλώσεις Φλαμπουράρη (για να δοθεί το βοήθημα και του χρόνου), έρχονται σε απόλυτη αντίθεση με την επιστολή Τσακαλώτου προς τους δανειστές (δεν θα κάνουμε τίποτα πάλι αν δεν σας ρωτήσουμε πριν), για πολλούς δεν αποτελεί αντίφαση. Μπορεί να έχει στοιχεία μιας κουτοπονηριάς, αλλά αυτή γίνεται αποδεκτή από κάποιους. Κινείται στην λογική του ευτελούς μικροκομματισμού καφενειακού επιπέδου, αλλά ποιος αμφιβάλει πως πιάνει τόπο σε αρκετούς.

Ο Φλαμπουράρης κινείται πλάι στον Τσίπρα και αν κάποιος παρατηρήσει τις κατά καιρούς κινήσεις των δυο, θα διαπιστώσει πως έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά σκέψης. Δεν γνωρίζω ποιος επηρεάζει ποιόν, γνωρίζω πως μέσα στις πολιτικές κινήσεις του πρωθυπουργού υπάρχουν πολλές δόσεις από τον τρόπο λογικής του Φλαμπουράρη. Το βοήθημα στους συνταξιούχους και ο τρόπος διαχείρισης του θέματος, αποτελεί ένα καλό παράδειγμα.

Πρωθυπουργός και υπουργός Επικρατείας γνωρίζουν πως με δικές τους συμφωνίες κόβεται το ΕΚΑΣ σε χιλιάδες μικροσυνταξιούχους. Το έκτακτο βοήθημα καλύπτει, υποκαθιστά το ΕΚΑΣ τριών μηνών, μετά απλά δεν υπάρχει. Η επικοινωνιακή λογική τους λέει πως μπορούν ν αφήσουν να πλανάται η εντύπωση πως θα υπάρξει βοήθημα και του χρόνου. Και αυτό, παρότι ο Τσακαλώτος ήταν όσο σαφής είναι δυνατόν. Νέο βοήθημα ή οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία χωρίς την έγκριση των δανειστών δεν θα υπάρξει. Τσίπρας και Φλαμπουράρης γνωρίζουν-και σ αυτό είναι καλοί-πως υπάρχουν πάντα κάποιοι που θα υιοθετήσουν την εκδοχή που πουλάνε στο εσωτερικό. Και ας λένε τα ακριβώς αντίθετα στο εξωτερικό.

Λίγες ημέρες πριν, μια εταιρεία δημοσκοπήσεων (ΜRB), μέτρησε την απήχηση στην κοινωνία για το εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους. Έκανε μια μέτρηση πριν ανακοινωθεί η απόφαση να δοθεί και μια μέτρηση μετά. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε κατά 1.5 μονάδα! Παρότι οι ερωτηθέντες γνώριζαν πως το βοήθημα δεν υποκαθιστά τις περικοπές σε ΕΚΑΣ ή συντάξεις (τις οποίες έκανε η σημερινή κυβέρνηση), πείστηκαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται για τους οικονομικά αδύνατους. Μιάμιση μονάδα στην εποχή μας, δεν είναι μικρό ποσοστό. Είμαι σίγουρος ότι ο Φλαμπουράρης έχει κρατήσει στο γραφείο του αυτή την δημοσκόπηση που δείχνει να τον δικαιώνει. Εν μέρει έστω…


    

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *