Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016

CNBC: Η ελληνική κρίση απειλεί με κατάρρευση την Ευρώπη


Η Ελλάδα πλησιάζει σε μια νέα πολιτική και οικονομική αναταραχή, καθώς οι πιστωτές της χώρας και η αριστερή κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, βρίσκονται σε διαμάχη για το μείγμα των πολιτικών μέτρων, τα οποία θα εξασφαλίσουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική φερεγγυότητα της χώρας, αναφέρει άρθρο του CNBC.

Σημειώνεται το γεγονός ότι την Τετάρτη η ευρωζώνη «έβαλε πάγο» στα 45 δισ. ευρώ για τη βραχυπρόθεσμη ανακούφιση μιας χρεωμένης χώρας, η οποία ταλανίζεται από τη βαθιά ύφεση και την υψηλή ανεργία. Όπως εξηγείται, πρόκειται για απάντηση στις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης για εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους τον Δεκέμβριο.

Το πάγωμα της ροής κεφαλαίων στην Ελλάδα απειλεί να προκαλέσει τώρα εκ νέου ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης χρέους, βάζοντας σε δοκιμασία περαιτέρω της συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζεται. Η ελάφρυνση χρέους είχε θέσει ως στόχο τη βοήθεια αδύναμων ελληνικών τραπεζών, ούτως ώστε να βρουν ρευστότητα. Με τον τρόπο αυτό απαγορεύεται στην Ελλάδα η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΕ.

Το άρθρο που φιλοξενεί το CNBC, καταπιάνεται με την αντίδραση του χρηματιστηρίου στην Αθήνα, το οποίο έπεσε 3%, ενώ η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 4%, καταγράφοντας υψηλό τριών σχεδόν εβδομάδων.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται, η «σκληρή» απάντηση από τη μεριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα για τις παροχές σε χαμηλού εισοδήματος συνταξιούχους, καθώς και σε κατοίκους στα ακριτικά νησιά.

Επί του παρόντος, 1,2 εκατομμύρια Έλληνες συνταξιούχοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Ταυτόχρονα, τα νησιά στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο έχουν συνθλιβεί από την αύξηση των προσφυγικών ροών. Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε τις παροχές αυτές, σημειώνοντας ότι η απόφαση ελήφθη, επειδή η Ελλάδα ξεπέρασε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα για 0,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, δεν επικοινώνησε με τους πιστωτές ή τους οργανισμούς που παρακολουθούν το ελληνικό σχέδιο διάσωσης πριν την απόφασή του.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στην πρόσφατη ανάρτηση των Maurice Obstfelf και Paul Thomsen, καθώς και στην απόφαση του ESM για «πάγωμα» των μέτρων για το χρέος, μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση αύριο με την Angela Merkel και αναμένεται να αναζητήσει μια συμβιβαστική λύση μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ.


Τέλος, σημειώνεται πως η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με την «ελεύθερη πτώση» της δημοτικότητάς της και είναι πιθανό να πάει σε πρόωρες εκλογές μέσα στο 2017. 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου