Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016

Αυστηρό μήνυμα από ESM και Κομισιόν για τις εξαγγελίες Τσίπρα


Σαφές μήνυμα ότι η Αθήνα υποχρεούται να συμφωνεί προκαταβολικά με τους θεσμούς πριν μοιράσει το πλεόνασμα του… πλεονάσματος, έστειλε η Κομισιόν. Θα προηγηθεί διαβούλευση με τους θεσμούς πριν τις επόμενες κινήσεις.

Η Κομισιόν λαμβάνει υπόψη το διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού και τη δέσμευσή του να παραμείνει πιστός στους στόχους του προγράμματος, ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρντ.

Σημείωσε ότι η Κομισιόν έχει πλήρη επίγνωση των προκλήσεων που έχουν δημιουργηθεί στα ελληνικά νησιά από το προσφυγικό και δουλεύει ενεργά με τις ελληνικές αρχές για να περιορίσει το βάρος.

Η Κομισιόν είναι πρόθυμη να εξετάσει τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για το πώς μπορεί να γίνει αυτό με τον καλύτερο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις του MoU, συμπλήρωσε.

Παράλληλα όμως έστειλε και σαφές μήνυμα. «Πρέπει να θυμίσω ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις για προκαταβολικές συζητήσεις γύρω από το πρόγραμμα και δεσμεύσεις για το πώς θα γίνεται ο χειρισμός περιπτώσεων υπεραπόδοσης στους συμφωνημένους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος.
Η Κομισιόν θα συζητήσει τα επόμενα βήματα με τους άλλους θεσμούς».

Απαντώντας σε ερώτηση, δήλωσε ότι η Κομισιόν δεν ήξερε τις λεπτομέρειες και θα πρέπει να εξεταστούν πριν γίνουν περισσότερες δηλώσεις ή γίνουν περαιτέρω κινήσεις.

Ρέγκλινγκ: Εγείρονται ερωτηματικά
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM κράτησε σαφείς αποστάσεις. Σύμφωνα με το Reuters, μιλώντας από το Ελσίγκι δήλωσε πως «περιμένω (η Ελλάδα) να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές  πολύ πριν το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, υπό την προϋπόθεση ότι εφαρμόζει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

«Υπό αυτό το πρίσμα, οι ανακοινώσεις που έγιναν χθες το βράδυ από τον Ελληνα πρωθυπουργό χωρίς διαβούλευση με τους Θεσμούς εγείρουν μια σειρά από ερωτήματα».

Τζανακόπουλος: Δεν παγώνουν οι εξαγγελίες Τσίπρα
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμιζε νωρίτερα ότι η 13η σύνταξη που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός δεν επηρεάζει τους στόχους του προγράμματος και δεν πρόκειται να «παγώσει».

Μιλώντας στο Star, o κ. Τζανακόπουλος εμφανίστηκε βέβαιος πως το μέτρο δεν πρόκειται να ανατραπεί, παρά τις αντιδράσεις και το γεγονός πως ελήφθη χωρίς να το γνωρίζουν οι δανειστές, ενώ δεν δίστασε να εκτιμήσει πως αναλόγως με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τότε αυτό θα μπορούσε να παγιωθεί και να δίνεται ετησίως.

Αφορά κυρίως στους χαμηλοσυνταξιούχους, εκείνους που παίρνουν 100 και 200 ευρώ σύνταξη, όπως είναι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, είπε, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το εάν νέες ενδεχόμενες περικοπές στο άμεσο μέλλον θα αφορούν τους συνταξιούχους των 1.000 ευρώ, ήταν κατηγορηματικός: «Δεν θα του περάσει του ΔΝΤ» και άρα αποκλείονται νέα μέτρα.


Σε όλους τους τόνους έχουμε δηλώσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθούμε μέτρα 4,2 δισ ευρώ, αυτό που ζητάει το ΔΝΤ, δηλαδή μέτρα μετά την λήξη του προγράμματος, συμπλήρωσε και τόνισε πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνουμε πίσω σε αυτό». 
0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου