Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Reuters: Ο Τσίπρας θα χάσει στις εκλογές και ο λαϊκισμός θα ηττηθεί εκεί που γεννήθηκε


«Τουλάχιστον στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο λαϊκισμός έχει τα όριά του»

Ως γενέτειρα του λαϊκισμού μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση παρουσιάζει την Ελλάδα το Reuters, ενώ φέρνει σαν παράδειγμα και τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «σάρωσε στις εκλογές τον Ιανουαρίου του 2015, υποσχόμενος να καταργήσει την ελίτ, να υψώσει ανάστημα έναντι των δανειστών και να αποκαταστήσει την ευημερία μέσω φιλικών προς τους εργαζόμενους πολιτικών».

Ωστόσο, το πρακτορείο εκτιμά πως πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μέρος του γενικότερου προβλήματος, καθώς απέτυχε παταγωδώς να εφαρμόσει όσα υποσχέθηκε, ενώ την ίδια στιγμή η κατάσταση στην αγορά εργασίας και την οικονομία της χώρας παραμένει ίδια…

«Το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ηττήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, προηγείται με πάνω από 15 ποσοστιαίες μονάδες στις δημοσκοπήσεις.

Ένα κόμμα που είχε συνδεθεί κάποτε με την ευνοιοκρατία, επαναπροσδιορίζει τον εαυτό του υπό τον ηγέτη του Κυριάκο Μητσοτάκη ως μια μετριοπαθής εναλλακτική που τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων.
Αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάνει εκλογές το 2017, κατά πάσα πιθανότητα θα χάσει», αναφέρει ο αρθρογράφος John Foley, σχολιάζοντας πως «το μετριοπαθές κέντρο έχει σκληρή δουλειά».
«Τουλάχιστον στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο λαϊκισμός έχει τα όριά του»...
Στη συνέχεια το άρθρο επεκτείνεται και στις άλλες χώρες που ταλανίζονται από τον λαϊκισμό, ο οποίος παρά την εδραίωση του παραμένει ασταθής.
Ενδεικτικά, στην Αργεντινή και τη Βραζιλία, οι λαϊκιστές ηγέτες έχουν πλέον μετατοπιστεί προς το κέντρο.
«Το ερώτημα είναι αν αυτή η αλλαγή θα συμβεί και στην Ευρώπη, και το πόσο γρήγορα.
Σε Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία, τα ριζοσπαστικά κόμματα έχουν πάρει την ανιούσα.
Ωστόσο, στις 4 Δεκεμβρίου η Αυστρία απέρριψε τον ακροδεξιό υποψήφιο Πρόεδρο»…

Το άρθρο του Reuters:  

 




0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *