Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

The Borjans: Syriza vs Papandreou Genimatas Pagalou



Πριν ξεκινήσουμε να πω πως όταν πρωτοάκουσα τον όνομα «Μπόργιανς» πίστεψα πως επρόκειτο για κάποια από αυτές τις τηλεοπτικές σειρές που κατεβάζουν διάφοροι από το ίντερνετ. Μάλιστα τη φανταζόμουν ως μια σειρά που θα διαδραματιζόταν στο Μεσαίωνα με βία και πολύ σεξ και τους τηλεφάν της να συζητούν με αγωνία για τον Σιγισμούνδο που αποκεφάλισε την όμορφη Γοτεφρείδη όταν εκείνη τον απάτησε με τον μοχθηρό νάνο Μπλουκ. Τέλος πάντων, ας πάμε στο ψητό.

Το ΣΚ που μας πέρασε έγινε ένας κακός χαμός με την φρέσκια εφημερίδα του εξαιρετικού (μέχρι το 2010) δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη και του πάλαι ποτέ υπερθεματιστή Γιάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα Documento. Με μια ματιά στο πρωτοσέλιδό της ο παράτυπος αναγνώστης (δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι) διαπίστωνε  πως τα ονόματα της Φώφης Γεννηματά, του Γιώργου Παπανδρέου και του Θεόδωρου Πάγκαλου φιγουράρουν φαρδιά πλατιά στην εν λόγω λίστα. Μάλιστα, για να μην υπάρχει καμία σκιά αμφιβολίας, ο οκτάστηλος τίτλος «Τα πολιτικά ονόματα στη λίστα Μπόργιανς» συνοδευόταν από φωτογραφίες των τριών εν δυνάμει φοροφυγάδων

Επειδή λοιπόν εμείς κάνουμε ρεπορτάζ αποφάσισα να θυσιάσω δύο ευρώ για να διαβάσω τι ακριβώς γράφει η έγκριτη εφημερίδα. Εκεί (οποία έκπληξις…) διαπίστωσα πως τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά από την πρώτη εντύπωση που σχηματίζεις κοιτάζοντας το πρωτοσέλιδο. Ήδη κάτω από τον βαρύγδουπο και προβοκατόρικο τίτλο διαβάζεις (με πολύ μικρότερα γράμματα φυσικά…) «PAPANDREOU, GENIMATAS (σ.σ με ένα νι, όπως ΓιάΝης), PAGALOU. Οι εισαγγελείς διερευνούν αν πρόκειται για τις γνωστές πολιτικές οικογένειες “. Στο ίδιο το άρθρο δε, μαθαίνουμε πως το όνομα Papandreou ενδεχομένως να ανήκει στην πρώην σύζυγο του Γιώργου, Ευανθία Ζησιμίδη Παπανδρέου μια και η οδός που αναφέρεται στη λίστα συμπίπτει με εκείνη της κατοικίας της δεύτερης. Ακόμα βέβαια και αν ισχύει αυτό, ο πρώην πρωθυπουργός δεν επιβαρύνεται με κάποια ανάμιξη. Εκτός αν μπούμε στη λογική της οικογενειακής ευθύνης η οποία μάλιστα θα επεκτείνεται και στις πρώην συζύγους.

Εν συνεχεία τα πράγματα γίνονται πιο διασκεδαστικά. Σε ό,τι αφορά το όνομα «Pagalou” η εφημερίδα ξεκαθαρίζει πως πρόκειται για γυναίκα αφού το επώνυμο είναι στη γενική (σ.σ. και πως ξέρουν πως δεν πρόκειται για Κύπριο, π.χ. τον Πάμπο Παγκάλου που ζει και εργάζεται στην Αραδίππου;) αλλά μάλλον σχετίζεται με τον Θεόδωρο καθώς η διεύθυνση στη λίστα εντοπίζεται στην Πλατεία Βικτωρίας και, σύμφωνα πάντα με την D, ο Πάγκαλος έχει δηλώσει στο πόθεν έσχες του ένα οικόπεδο (sic) στην περιοχή εκείνη. Είναι άλλωστε γνωστό πως η Βικτώρια είναι μια ερημιά με κάνα-δυο χαμόσπιτα και 3-4 «οικόπεδα». Άρα ο λογαριασμός ανήκει στον Πάγκαλο, τελεία και παύλα.

Τέλος, φτάνοντας στο όνομα Genimata  η κατάσταση ζορίζει επικίνδυνα. Η εφημερίδα αναγκάζεται να παραδεχτεί πως μια και η διεύθυνση στη λίστα αντιστοιχεί σε τράπεζα δεν υπάρχει καμιά  απολύτως ένδειξη πως δεν πρόκειται για συνωνυμία, καταλήγοντας ωστόσο πως η Φώφη είναι ύποπτη καθώς «υπήρξε τραπεζική υπάλληλος»! Φαντάζομαι πως αν έσκαγε μύτη στη λίστα κάνας Χειμωνάς  με έδρα τον Πειραιά η D θα έγραφε: «Είναι γνωστό άλλωστε πως ο Τομεάρχης Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ είναι ένθερμος οπαδός του Ολυμπιακού».

Εδώ θα μου πεις, φίλε αναγνώστη: «Καλά ρε Χειμωνά. Το άρθρο απλώς αναφέρει πως υπάρχουν στη λίστα τα συγκεκριμένα ονόματα. Τι ζόρι τραβάς; Που είναι η δυσφήμιση;»

Ναι αλλά για να διαπιστώσεις πως έχουμε να κάνουμε μόνο με ονόματα και πως από πουθενά δεν προκύπτει σύνδεση με τους συγκεκριμένους πολιτικούς πρέπει να αγοράσεις την εφημερίδα. Ή, στην καλύτερη, να διαβάσεις τα ψιλά γράμματα κάτω από τον πηχυαίο τίτλο και –κυρίως- την αυθαίρετη φωτογραφία των τριών πολιτικών. Στη συνείδηση του μέσου νεοέλληνα ο οποίος απλώς ρίχνει μια ματιά στα πρωτοσέλιδα στο ίντερνετ ή όπως αυτά κρέμονται στα περίπτερα Φώφη, ΓΑΠ και Πάγκαλος έχουν καταχωρηθεί ως φοροφυγάδες. Ως ανάλγητοι πολιτικοί που πρόδωσαν τη Μπατρίδα και έβγαλαν τα λεφτά τους έξω. Πανάρχαια μέθοδος λασπολογίας που συνηθίζουν οι μάστορες του είδους.


Η Documento απαριθμεί ως σήμερα τρία φύλλα.  Ήδη έχει επιτεθεί προσωπικά σε πέντε (στο πρώτο της φύλλο στον Άδωνη Γεωργιάδη, στο δεύτερο στον Γιάννη Στουρνάρα) πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ. Γι αυτό κυκλοφόρησε; Θα ξαναζήσουμε άραγε τις εποχές της «φωτογραφίας» του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τους Nαζί και τα τρυφερά ενσταντανέ της Μιμής με τον Ζάχο Χατζηφωτίου; Brace yourselves!  

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *