Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Μειώσεις έως και 32% για 2,7 εκατ. κύριες συντάξεις -Πόσα χρήματα χάνουν οι συνταξιούχοι


Ωρολογιακή βόμβα στις συντάξεις 2,7 εκατ. συνταξιούχων βάζει η κυβέρνηση με τον επανυπολογισμό των ποσών που παίρνουν σήμερα και το διαχωρισμό τους σε δύο τμήματα.

Ένα που θα λέει ποια θα είναι η νέα κύρια σύνταξη και ένα που θα καταγράφει τη διαφορά της από την παλιά σύνταξη που θα είναι και η λεγόμενη «προσωπική διαφορά».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», αυτές οι διαφορές δεν είναι τίποτε άλλο από τις μειώσεις που βγάζει ο νόμος Κατρούγκαλου για τους παλιούς συνταξιούχους και φτάνουν έως και 32% ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και αποδοχές για δικαιούχους ΙΚΑ, Δημοσίου και ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ).

Νομοθετικά όμως μέχρι τώρα δεν έχει προβλεφθεί κατάργηση των προσωπικών διαφορών. Κανείς όμως στην κυβέρνηση δεν μπορεί να διαβεβαιώσει για το αντίθετο, γιατί όλοι γνώριζαν και γνωρίζουν πως ο λόγος για τον οποίο μπήκε ρήτρα του επανυπολογισμού των παλιών συντάξεων στον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου είναι επειδή αποτελούν τη σίγουρη επιλογή για άμεσες περικοπές δαπανών.

Με το πρόσχημα δε ότι όλοι οι συνταξιούχοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τους ίδιους κανόνες στον υπολογισμό των συντάξεων και να παίρνουν αυτά που πραγματικά αναλογούν στα έτη που πλήρωσαν εισφορές και στις αποδοχές τους, ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων οδηγεί, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, με μαθηματική ακρίβεια σε νέες μειώσεις.

Το τρικ
Η «προσωπική διαφορά» είναι το τρικ που δείχνει ποιες μειώσεις μπορεί να γίνουν στις παλιές συντάξεις όταν απαιτηθεί.

Ήδη το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι οι προσωπικές διαφορές «δεν μπορούν να σταθούν» αλλά ο υφυπουργός Εργασίας Τ. Πετρόπουλος ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ζητηθεί επίσημα από το σύνολο των δανειστών.

Με απλά λόγια ο επανυπολογισμός των συντάξεων που έχει ήδη ξεκινήσει δείχνει διαφορές ως 20% και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Τ. Πετρόπουλος στον Realfm 97,8 θα έχει για όλους τους συνταξιούχους ένα νέο ποσό μικρότερο από τη σύνταξη που λαμβάνουν και ένα δεύτερο ποσό (την προσωπική διαφορά) που δεν θα είναι σύνταξη αλλά θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται και ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να μειωθεί είτε να καταργηθεί τελείως.

Το μεγάλο κόλπο μάλιστα είναι ότι και να καταργηθεί η προσωπική διαφορά κανείς δεν θα μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια γιατί δεν χαρακτηρίζεται ως σύνταξη!

Από τη στιγμή μάλιστα που οι συντάξεις μπήκαν στον «κόφτη» δαπανών με την επιστολή «μεταμέλειας» που είχε στείλει ο κ. Τσακαλώτος στους δανειστές όταν του είπαν ότι δεν έπρεπε να μοιράσει 617 εκατ. ευρώ με τη μορφή επιδόματος 300 έως 450 ευρώ σε συνταξιούχους πριν το τέλος του 2016, πριν τους ρωτήσει, οι «προσωπικές διαφορές» είναι κυριολεκτικά στον αέρα.

Ο κίνδυνος μάλιστα να νομοθετηθεί μέσα στο 2017 και η σταδιακή εξαφάνισή τους είναι ορατός αν δεν εξασφαλιστούν τα πλεονάσματα του έτους (1,75% του ΑΕΠ) και κυρίως στην περίπτωση που οι δανειστές απαιτήσουν την προληπτική νομοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου για να βγαίνουν τα πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά.

Αυτή είναι η ωρολογιακή βόμβα των μειώσεων που απειλεί τις κύριες συντάξεις και άρχισε να κάνει «τικ τακ» από την ώρα που ψηφίστηκε ο νόμος 4387/2016.

Πόσα χάνουν οι συνταξιούχοι

Συνταξιούχους ΙΚΑ με 40 χρόνια και συντάξιμο μισθό 1.356 ευρώ παίρνει σήμερα μετά τις μειώσεις 1.037 ευρώ και με τον επανυπολογισμό η σύνταξη βγαίνει στα 968 ευρώ.

Συνταξιούχος ΙΚΑ με 30 έτη και μισθό 2.373,50 ευρώ παίρνει σήμερα μετά τις μειώσεις του Μνημονίου 1.344 ευρώ ενώ με τον επανυπολογισμό προκύπτει σύνταξη 1.010 ευρώ, δηλαδή μείωση 487 ευρώ ή 32,5%.

Συνταξιούχους που αποχώρησε σε ηλικία 52 ετών με 20 χρόνια και μισθό 1.011 ευρώ παίρνει 527 ευρώ σήμερα και με τον επανυπολογισμό θα έχει προσωπική διαφορά 98 ευρώ, γιατί η κανονική νέα σύνταξη βγαίνει στα 429 ευρώ.


Συνταξιούχος ΤΕΒΕ με 35 χρόνια παίρνει σήμερα 1.275 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό το ποσό σύνταξης προσδιορίζεται στα 805 ευρώ. Η προσωπική διαφορά φθάνει στα 470 ευρώ (μείωση 42,4%).



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *