Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Aνατροπή στη Μ. Βρετανία: Φρένο στο Brexit βάζει το Ανώτατο Δικαστήριο

  Αρμόδιο είναι πλέον το Κοινοβούλιο και όχι η κυβέρνηση


Φρένο στο Brexit βάζει με απόφαση του το ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας που με πλειοψηφία 8 υπέρ και 3 κατά απεφάνθη ότι δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να περάσει από την έγκριση του Κοινοβουλίου.  

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η Τερέζα Μέι μπορεί να επικαλεσθεί τις εκτελεστικές της εξουσίες για να επικαλεσθεί το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας και να σημάνει την έναρξη της διετούς διαδικασίας διαζυγίου.  

Αυτό σημαίνει ότι αλλάζει όλη η διαδικασία για το Brexit και γίνεται ακόμη πιο δύσκολη η βρετανικής έξοδος, καθώς η κυβέρνηση Μέι είχε υποστηρίξει ότι οι υπουργοί είχαν την εξουσία να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία εξόδου, κάτι που δεν δέχτηκε το Δικαστήριο.  

Μετά την απόφαση, ο Jeremy Wright, ο Γενικός Εισαγγελέας, έδωσε την πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης ευχαριστώντας τους δικαστές και δηλώνοντας απογοητευμένος.   Συμπλήρωσε όμως ότι «έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια χώρα όπου ο καθένας πρέπει να υπακούει στο νόμο.

Έτσι, φυσικά, η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί».   Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι «το 2016 το δημοψήφισμα έχει μεγάλη πολιτική σημασία. Ωστόσο, η νομική σημασία του καθορίζεται από το τι επιτρέπει το καταστατικό του Κοινοβουλίου να περιλαμβάνει και σημειώνει ότι η αλλαγή που απαιτείται για την εφαρμογή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος πρέπει να γίνει με το μόνο τρόπο που επιτρέπεται από το σύνταγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, και συγκεκριμένα από τη νομοθεσία.
 
Το Λονδίνο λέει ότι θα εφαρμόσει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου   Ο γενικός εισαγγελέας της Βρετανίας Τζέρεμι Ράιτ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, σύμφωνα με την οποία η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση του κοινοβουλίου πριν ξεκινήσει την επίσημη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Φυσικά η κυβέρνηση είναι απογοητευμένη με την έκβαση», δήλωσε ο Ράιτ έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο. «Η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να την εφαρμόσει», δήλωσε. Εκπρόσωπος Μέι: «Η σημερινή δικαστική απόφαση δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα για το Brexit»  

Η Βρετανία θα εκκινήσει τη νόμιμη διαδικασία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη Μαρτίου παρά τη δικαστική απόφαση που προβλέπει ότι η κυβέρνηση χρειάζεται την έγκριση του κοινοβουλίου, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.  


«Ο βρετανικός λαός ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ και η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την ετυμηγορία τους – ενεργοποιώντας το Άρθρο 50, σύμφωνα με το σχεδιασμό, έως τα τέλη Μαρτίου. Η σημερινή απόφαση δεν το αλλάζει αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος.   «Σεβόμαστε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και σύντομα θα παρουσιάσουμε τα επόμενα βήματά μας στο κοινοβούλιο», πρόσθεσε    






Πηγή

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *