Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Τσακίζοντας την πλουτοκρατία...



Από την πρώτη ημέρα της νέας χρονιάς αποτυπώνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιφέρει σημαντικά και καθοριστικά χτυπήματα στην πλουτοκρατία και γενικότερα το μεγάλο κεφάλαιο. Από τα χτυπήματα εκείνα που κάνουν ορατές τις διαφορές της από τα κόμματα που εφάρμοζαν σκληρές πολιτικές στα λαϊκά στρώματα και πολιτικές ευνοϊκής μεταχείρισης στους λίγους και οικονομικά ισχυρούς. Το 2017 φαίνεται ότι ξεκινά με όραμα και στρατηγική ανάδειξης της αριστερής πρότασης.

Από την πρώτη Ιανουαρίου εφαρμόζονται μια σειρά από μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Πρόκειται για έμμεσους φόρους οι οποίοι κατά βάση πλήττουν την μικρή εκείνη μειοψηφία που χρόνια τώρα συγκεντρώνει πλούτο εκμεταλλευόμενη την υπεραξία των εργαζόμενων. Οι φόροι στην βενζίνη, στο πετρέλαιο κίνησης και το υγραέριο κίνησης, αυτούς ακριβώς πλήτουν. Ποιος μετακινείται σήμερα χρησιμοποιώντας αυτά τα καύσιμα; Αυτοί.

Ποιος πίνει καφέ στις ημέρες μας, ποιος καπνίζει τσιγάρα (ηλεκτρονικά και κανονικά), ποιος χρησιμοποιεί κινητά ή σταθερά τηλέφωνα, ποιος έχει την ανάγκη πρόσβασης στο διαδίκτυο; Οι ίδιοι άνθρωποι, αυτοί που τόσα χρόνια με τις προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν μια ιδιαίτερα ευνοϊκή μεταχείριση με χαμηλές τιμές και οι οποίοι τώρα νοιώθουν την σκληρότητα με την οποία τους αντιμετωπίζει η κυβέρνηση με αριστερό πρόσημο.

Δεν σταματάνε εδώ όμως οι στρατηγικές αναδιανομής του εισοδήματος με τις οποίες ο πλούτος θα μεταφερθεί από τους λίγους στους πολλούς. Από την πρώτη του νέου χρόνου οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποστούν μεγάλες αυξήσεις στις εισφορές που θα τους κρατάνε κάθε μήνα και αυτό όφειλαν να το περιμένουν. Και οι περιπτεράδες και οι μοδίστρες ακόμα και εκείνες οι καθαρίστριες που αμείβονται με μπλοκάκια. Τόσα χρόνια πλούτιζαν, ήρθε η ώρα εκείνη για να επιστρέψουν τα χρήματα πίσω. Στα δημόσια ταμεία και κατ' επέκταση στο λαό.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης ωστόσο, δεν σταματάνε εδώ. Επεκτείνονται στους αγρότες και τις εισφορές που θα πρέπει να καταβάλουν, περνάει και από εκείνους τους οκνηρούς συνταξιούχους που με σκανδαλώδη τρόπο είχαν ευνοηθεί στο παρελθόν παίρνοντας εκτός από την σύνταξη των 300 και 400 ευρώ και επίδομα με τον ψευδεπίγραφο τίτλο: κοινωνικής αλληλεγγύης. Από 40 έως 50% θα είναι μειωμένο αυτό το επίδομα μέχρι -τον επόμενο χρόνο- να καταργηθεί οριστικά και να ολοκληρωθεί η αναδιανομή του πλούτου που προαναφέραμε.

Εκεί όμως που θα αποδειχτεί η απόλυτα ταξική -υπερ των πολλών- επιλογή της κυβέρνησης θα είναι η στιγμή εκείνη μέσα στις επόμενες εβδομάδες όπου θα καλέσει όσους από τους υποψήφιους καναλάρχες είχαν καταθέσει σημαντικά ποσά (αρκετών εκατομμυρίων) και θα τους τα επιστρέψει. Θα πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά επιτυχημένης προσπάθειας της κυβέρνησης αφενός να εισπράξει χρήματα από αυτούς που δεν πλήρωναν χρησιμοποιώντας δημόσιες συχνότητες, αφετέρου να διευρύνει την πολυφωνία και την δυνατότητα των πολιτών να έχουν δημοκρατική ενημέρωση.


Είναι προφανές πως η κοινωνία, για την ακρίβεια το μεγάλο εκείνο κομμάτι της που χει υποστεί και το μεγαλύτερο κόστος στα χρόνια των μνημονίων, θα επικροτήσει τις προσπάθειες αυτές. Θα χειροκροτήσει, θα επιβραβεύσει, θα στηρίξει την κυβέρνηση που δεν ακολουθεί τον δρόμο των άλλων, αλλά σκύβει επάνω στα προβλήματα των πολλών.  

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *