Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017

Πρόγραμμα χωρίς ΔΝΤ... δε γίνεται


Σε αδιέξοδο βρίσκεται για ακόμη μία φορά η ελληνική κυβέρνηση, καθώς σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να αντιμετωπίσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες.

Το σημερινό Eurogroup δεν πιστεύεται ότι θα επιτύχει κάποια θετική απόφαση για την Αθήνα, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, την ώρα που οι νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις αποτελούν μονόδρομο, δημιουργώντας κι άλλες αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι ο Φεβρουάριος είναι ο τελευταίος μήνας, κατά τον οποίο μπορεί να βρεθεί λύση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς από τον Μάρτιο και μετά ξεκινά μια «μακρά εκλογική περίοδος» για σειρά κρατών-μελών.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το αίτημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων μετά το 2018 είναι το μεγάλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, για να βρεθεί μια λύση.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η πλήρης συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα είναι «εκ των ων ουκ άνευ», διαφορετικά ανέφερε ότι η μη συμμετοχή στο πρόγραμμα θα έφερνε σημαντικά τεχνικά προβλήματα και θα επέβαλε μεγάλες καθυστερήσεις.

Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι στο αυριανό Eurogroup θα καταγραφεί η πορεία της δεύτερης αξιολόγησης και θα επιβεβαιωθεί η συνέχιση της διαπραγμάτευσης, μεταξύ Αθήνας και θεσμών, στο προσεχές μέλλον.

Εκτίμησε ότι υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες οι τέσσερις θεσμοί να βρουν «κοινό τόπο» και να συμφωνήσουν να επιστρέψουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι ελληνικές αρχές θα είναι σε θέση να συμφωνήσουν στις βασικές παραμέτρους που θα προκύψουν και επομένως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα είναι δυνατό να επιτευχθεί ως το Eurogroup του Φεβρουαρίου.

Εξάλλου, ο ίδιος ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές έστειλαν επιστολή στους θεσμούς καταγράφοντας τις σκέψεις τους. «Η επιστολή αποτελεί καλό σημειό εκκίνησης για μια συμφωνία» ανέφερε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι θα χρειαστούν περαιτέρω συζητήσεις.


Όπως είπε ο ίδιος, από τη μία υπάρχουν τα θέματα της αξιολόγησης (μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, προϊόντων, ενέργειας κτλ.) και από την άλλη τα θέματα που εγείρει το ΔΝΤ και συγκεκριμένα τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας μετά το 2018. Στις συζητήσεις, πάντως, θα ληφθεί πιθανότατα υπόψη η δημοσιονομική υπεραπόδοση του 2016, ενδεχομένως και του 2017.   


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου