Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Κυπριακό: Κατατέθηκαν οι χάρτες

     Photo by Christos Avraamides / Handout/Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Image)
  
  
Πραγματοποιήθηκε η ανταλλαγή χαρτών ανάμεσα στις δύο πλευρές, στην Ελβετία. Τώρα οι χάρτες θα εξετασθούν σε κάθε τους λεπτομέρεια από τους υπεύθυνους Κτηματολογίου, προκειμένου να αποφανθούν αν η πρόταση της άλλης πλευράς είναι εντός του πλαισίου της πρόσφατης συμφωνίας.

«Παρουσία του κ. Eide των χαρτογράφων και του ΟΗΕ αντηλλάγησαν οι χάρτες που κυμαίνονται στο πλαίσιο του Μον Πελερέν» ενημέρωσε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χριστοδουλίδης σημειώνοντας οτι είναι κατ' ουσία η πρώτη φορά ανταλλαγής χαρτών. Όπως επεσήμανε «υπάρχουν πρόνοιες που δεν μας ικανοποιούν ως τελικό αποτέλεσμα οι διαφωνίες έχουν υποβληθεί γραπτώς από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη». Ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε πως αύριο αποκλειστικό θέμα που συζητείται είναι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως η αυριανή διάσκεψη θα είναι πολυμερής με την παρουσία της Ε.Ε και του κ. Juncker.

O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε ιστορική στιγμή την κατάθεση των χαρτών, με τη λήξη των σημερινών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη. Συγκεκριμένα, ανάρτησή του στο twitter γράφει: «Σταθμός στην ιστορία του Κυπριακού η κατάθεση χαρτών. Συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού».



Νωρίτερα, είχαν υπάρξει νέες διαρροές στον κυπριακό τύπο με το χάρτη που θα καταθέσει η ελληνοτουρκική πλευρά στις συζητήσεις στη Γενεύη για το κρίσιμο θέμα του εδαφικού.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τρίτη, διέρρευσε το έγγραφο με 24 σημεία στα οποία διαφωνούν οι δυο πλευρές στα κεφάλαια της διακυβέρνησης και του περιουσιακού. Το έγγραφο ετοιμάσθηκε από τους διαπραγματευτές και είχε δοθεί στους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων με την επισήμανση να μην διαρρεύσει, όμως η διαρροή δεν απετράπη.

Σήμερα διέρρευσε ο χάρτης που προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος μίλησε για «ανεύθυνες συμπεριφορές» που δημιουργούν προβλήματα στην επίτευξη εθνικών στόχων.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε από τη Γενεύη πως «κάποιοι συμπεριφέρονται ανεύθυνα και προβαίνουν σε ενέργειες που δημιουργούν προβλήματα», ενώ παράλληλα έκανε έκκληση στα ΜΜΕ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά.

Σύμφωνα με τον Πολίτη της Κύπρου, 92,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους είναι υπό διαπραγμάτευση για το κατά πόσο θα περιληφθούν υπό ελληνοκυπριακή ή τουρκοκυπριακή διοίκηση, μέσα από το 1% το οποίο τίθεται υπό συζήτηση για να υπάρξει συμφωνία σε χάρτη, δηλαδή 28,2%-29,2%, αν λάβει κανείς υπόψη το σύνολο της έκτασης της Κύπρου σε τετραγωνικά χιλιόμετρα.





Με βάση τα κριτήρια που έχει θέσει η Ε/κ πλευρά για το εδαφικό και τα οποία περιλαμβάνουν δικαίωμα επιστροφής σε 100 χιλιάδες πρόσφυγες, επέκταση των ακτογραμμών υπό Ε/κ διοίκηση, επιστροφή εδαφών που είχαν ψηλή συγκέντρωση πληθυσμού πριν το 1974 και εδάφη που έχουν ιστορική, αρχαιολογική ή θρησκευτική σημασία, αλλά και με βάση τους χάρτες που ετοιμάστηκαν στα σχέδια Ανάν 2 και 5, ένας πιθανός χάρτης τον οποίο μπορεί η Ε/κ πλευρά να καταθέσει ως αρχή για διαπραγμάτευση είναι ο ακόλουθος, τον οποίο έχουμε αυτοσχέδια ετοιμάσει.

Ωστόσο σημειώνεται πως ο χάρτης αυτός, θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση και άρα, δεν μπορεί να θεωρείται ως ο χάρτης της συμφωνίας.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *