Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Βαριές κυρώσεις για παράνομα ΙΧ με βουλγαρικές πινακίδες


Αυστηρές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις προβλέπονται από την ισχύουσα τελωνειακή νομοθεσία για τους Έλληνες πολίτες που κυκλοφορούν παράνομα με ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα που φέρουν πινακίδες Βουλγαρίας.

Η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, με έγγραφό της που κατατέθηκε στη Βουλή ξεκαθαρίζει πως οι τελωνειακές αρχές της χώρας έχουν θέσει ως βασική τους προτεραιότητα τον εντοπισμό Ελλήνων πολιτών που έχουν αποκτήσει ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο στη Βουλγαρία, συνήθως μεγάλου κυβισμού, και το χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους στην Ελλάδα, χωρίς να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας, φόρο πολυτελούς διαβίωσης κι άλλες επιβαρύνσεις που είναι ιδιαίτερα υψηλές για τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα.

Όσοι προβαίνουν σε τέτοιες παράνομες ενέργειες θα αντιμετωπίζουν αυστηρές κυρώσεις, όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή η υφυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ευάγγελου Μπασιάκου σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες διαπιστώνεται κυκλοφορία οχήματος με ξένες πινακίδες στη χώρα χωρίς να πληρούνται οι ως άνω προϋποθέσεις, ο Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας προβλέπει ιδιαζόντως αυστηρές κυρώσεις, οι οποίες, για κοινοτικά επιβατικά οχήματα, κυμαίνονται από 2.500 έως 10.000 ευρώ. Αντίστοιχα, για οχήματα με πινακίδες τρίτων χωρών, εφαρμόζονται οι διατάξεις του Τελωνειακού Κώδικα περί λαθρεμπορίας, ήτοι επιβολή πολλαπλού τέλους που ισούται με το τριπλάσιο των αναλογούντων δασμών και λοιπών φόρων, κατάσχεση του οχήματος και υποβολή μηνυτήριας αναφοράς στον Εισαγγελέα.

Στην απάντησή της η Κατερίνα Παπανάτσιου υπενθυμίζει ότι οι προϋποθέσεις οι προϋποθέσεις για την προσωρινή εισαγωγή και κυκλοφορία οχημάτων με ξένες πινακίδες στη χώρα μας, με απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τελών ταξινόμησης και άλλων φορολογικών επιβαρύνσεων προβλεπομένων από την ελληνική τελωνειακή νομοθεσία, είναι οι εξής: Η συνήθης κατοικία του κατόχου του αυτοκινήτου να βρίσκεται εκτός Ελλάδος, η διαμονή του στην Ελλάδα να είναι προσωρινή και η χρήση του οχήματος να είναι ιδιωτική.


Το διάστημα κατά το οποίο επιτρέπεται η κυκλοφορία οχήματος με ξένες πινακίδες στο έδαφος της χώρας μας, υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις, ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε 6 μήνες. 



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *