Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Κέρδη και ζημίες, αν φύγει το ΔΝΤ


Η κυβέρνηση θεωρεί «καλοδεχούμενo» το σενάριο της αποχώρησης του ΔΝΤ και τη συζήτηση ενός νέου προγράμματος υπό τον ESM, το οποίο «έβαλε στο τραπέζι» ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά στην πραγματικότητα το νόμισμα της εξόδου του Ταμείου από την Ελλάδα έχει δύο πλευρές.

Προφανώς το κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμά ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν θα υπάρχει και η πίεση για τα σκληρά μέτρα (περικοπή συντάξεων και αφορολόγητου) που απαιτεί σήμερα το Ταμείο για να καλυφθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, αλλά ούτε και ορισμένες ακραίες απαιτήσεις οι οποίες ξεπερνούν τις ευρωπαϊκές πρακτικές, κυρίως σε ζητήματα όπως τα εργασιακά.

Η θέση αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ και το ζήτημα του ρόλου που θα έχει στο ελληνικό πρόγραμμα, έχουν αποδειχθεί τα δύο σημαντικότερα εμπόδια στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, η αποχώρηση του Ταμείου να βγάλει από την εξίσωση ορισμένες δύσκολες -και επώδυνες για την ελληνική πλευρά- παραμέτρους.

Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι πιθανό μια τέτοια εξέλιξη να έχει και αρνητικές συνέπειες.

Το πρώτο πρόβλημα είναι ο χρόνος, διότι εάν οι διαπραγματεύσεις καθυστερήσουν τότε υπάρχει ο κίνδυνος να σβήσουν οι όποιες σπίθες ανάκαμψης πριν ακόμα εμφανιστούν.
Η ανάγκη όλα να γίνουν γρήγορα, άλλωστε, επισημαίνεται και σε σχετικό άτυπο ενημερωτικό σημείωμα κυβερνητικών κύκλων για το ζήτημα.
Δεν είναι μόνον αυτό, όμως.

Το ΔΝΤ είναι σήμερα η μόνη φωνή των δανειστών που ζητεί δραστική μείωση του χρέους και χωρίς αυτό δεν θα υπάρχει και η πολιτική πίεση για νέα ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνση. Ο ESM είναι πολύ πιο συντηρητικός στη διαχείριση του ζητήματος και ανάλογη θα είναι και η διαχείριση που θα κάνει εφόσον αναλάβει το ζήτημα.
Άλλωστε, είναι δεδομένο ότι ο ESM «γερμανοκρατείται» και χωρίς το ΔΝΤ στην εξίσωση δεν θα υπάρχει και η φωνή των ΗΠΑ η οποία μέσω του ΔΝΤ έπαιζε κάποιο ρόλο, ευνοϊκό για την Ελλάδα σε κάποιο βαθμό, τα τελευταία χρόνια.

Επίσης, μέχρι σήμερα ο κ. Σόιμπλε υποστήριζε σταθερά σκληρές θέσεις σε σχέση με τα οικονομικά μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις και τίποτα δεν προοιωνίζεται ότι θα αλλάξει στάση εφόσον ξεκινήσουν συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Αντιθέτως, το πιθανότερο είναι ότι θα σκληρύνει τη στάση του, πολύ περισσότερο που θα πρέπει να περάσει τις όποιες αποφάσεις από το γερμανικό κοινοβούλιο, το οποίο θα είναι από επιφυλακτικό έως εχθρικό σε οτιδήποτε μπορεί να εκληφθεί ως παραχώρηση προς την Ελλάδα εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Τέλος είναι σχεδόν βέβαιο ότι εάν αρχίσει να συζητείται ένα νέο πρόγραμμα, η γερμανική πλευρά θα απαιτήσει στην ουσία ένα νέο, τέταρτο μνημόνιο το οποίο θα εκτείνεται πέρα από το 2018 και θα περιλαμβάνει αρκετά σκληρά μέτρα.



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *