Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Εξελίξεις: Ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει δημόσια το μάτι στη Φώφη για απλή αναλογική


Σήμερα Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να συζητήσει με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη το ενδεχόμενο της απλής αναλογικής για τις προσεχείς εκλογές. Οχι, απαντά το ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Επικρατείας είπε «οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Αν όμως το ΠΑΣΟΚ καταθέσει πρόταση για απλή αναλογική, εμείς θα μπορούσαμε ενδεχομένως να τη συζητήσουμε».

Νωρίτερα ο κ. Τζανακόπουλος είχε πει ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές και ότι οι κάλπες θα στηθούν το 2019.

«Η κυβέρνηση εργάζεται με ορίζοντα το 2019 και το μοναδικό σενάριο που δουλεύουμε είναι το συντομότερο κλείσιμο της αξιολόγησης για να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση. Κάθε υπουργός ή στέλεχος μπορεί να έχει την άποψή του, αλλά εμείς εργαζόμαστε με ορίζοντα το 2019».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της απλής αναλογικής από τις επόμενες κάλπες, είπε: «Κατατέθηκε την περασμένη άνοιξη νομοσχέδιο για την απλή αναλογική. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, όταν της δόθηκε η ευκαιρία να τοποθετηθεί στο Κοινοβούλιο, επέλεξε, αντί να αναλάβει πολιτικό ρόλο στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος, να παίξει τον ρόλο του υποστηρικτή της ΝΔ.
Οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Αν όμως το ΠΑΣΟΚ καταθέσει πρόταση για απλή αναλογική, εμείς θα μπορούσαμε ενδεχομένως να τη συζητήσουμε».

H αντίδραση του ΠΑΣΟΚ: Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στα παιχνίδια

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ για τις σημερινές δηλώσεις του κ. Τζανακόπουλου

Για μια ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει πως τον μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να γαντζωθεί στην καρέκλα της εξουσίας και να συνεχίσει την καταστροφική για την χώρα πολιτική του.
Στην προσπάθειά τους αυτή ως γνωστόν δεν διστάζουν να καταφύγουν σε κουτοπονηριές και επικοινωνιακά τρικ.
Δυστυχώς όμως γι’ αυτούς το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να συναινέσει σ’ αυτά τα παιγνίδια.
Είναι απορίας άξιον που δεν το έχουν χωνέψει ακόμη.
Αλλά ποτέ δεν είναι αργά…..





Στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα

Ολα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια να κόψει τον δρόμο της ΝΔ προς την εξουσία και σκέπτεται να κάνει μια δεύτερη απόπειρα ώστε οι επόμενες εκλογές να γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Απλή αναλογική στις επόμενες εκλογές σημαίνει ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να έχει την πλειοψηφία, επομένως -σκέπτεται ο κ. Τσίπρας- η ΝΔ δεν θα μπορέσει εύκολα να σχηματίσει κυβέρνηση.

Πολλοί, μάλιστα στον ΣΥΡΙΖΑ θωπεύουν την ιδέα να σχηματίσουν οι ίδιοι κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά, ενθαρρυμένοι από την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου στην Χαριλάου Τρικούπη.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να περιμένει τον προσεχή Οκτώβριο για να επαναφέρει τη σχετική διάταξη για απλή αναλογική στη βουλή. Κι αυτό γιατί χρειάζεται να παρέλθει τουλάχιστον μία κοινοβουλευτική σύνοδος για να αλλάξει νόμος που έχει ψηφιστεί. Η επόμενη κοινοβουλευτική σύνοδος αρχίζει την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου του 2017. Επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζει το κλίμα από τώρα, ώστε τον Οκτώβριο να βρεθούν κάποιοι πρόθυμοι για να στηρίξουν την παραμονή του στην εξουσία.

Η κυβέρνηση το σκέπτεται σοβαρά

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης επιβεβαίωσε από την περασμένη Δευτέρα ότι μελετώνται σενάρια εκ νέου αλλαγής του εκλογικού νομού, για να ισχύσει η απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές και όχι από τις μεθεπόμενες, όπως έχει ψηφιστεί.

«Αν έχουμε μια μετατόπιση των πολιτικών δυνάμεων θα ήταν κάτι θετικό... Μένει να το δούμε. Αλλά για την ώρα δεν έχω ακούσει κάτι δημόσια» είπε ο κ. Σκουρλέτης μιλώντας στον Real FM. Σημειώνεται ότι για να υπάρξει αλλαγή από τις αμέσως επόμενες εκλογές θα πρέπει να συγκεντρωθεί πλειοψηφία 200 βουλευτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωθυπουργικό επιτελείο σχεδιάζει να επαναφέρει εκ νέου προς ψήφιση τον εκλογικό νόμο, κάνοντας τουλάχιστον τρεις αλλαγές που να δικαιολογούν την εκ νέου συζήτηση και ψήφιση:

Να σπάσει τις μεγάλες περιφέρειες, όπως π.χ. τη Β’ Αθήνας.
Να καταργήσει τον σταυρό προτίμησης στις ευρωεκλογές.
Αν δεν καταργήσει, να κατεβάσει το όριο εισόδου στη Βουλή, ενδεχομένως στο 2%.
Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουν στο Μαξίμου ότι μπορούν να δελεάσουν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, τα οποία στην ψηφοφορία του Ιουλίου του 2016 είχαν αρνηθεί να δώσουν θετική ψήφο, ώστε να πουν τώρα το «ναι». Εάν οι δύο αρχηγοί συμφωνήσουν και οι βουλευτές τους ακολουθήσουν, τότε πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική.

Το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι ενιαίο. Ακόμη κι αν η Φώφη Γεννηματά άλλαζε στάση και έλεγε «ναι» στον ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική, υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και όσους συντάσσονται μαζί του.

Ποιοι είχαν καταψηφίσει την απλή αναλογική το 2016

Τον Ιούλιο του 2016 υπέρ της απλής αναλογικής ψήφισαν 179 βουλευτές. Οι 153 της κυβερνητικής πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ), οι 15 του ΚΚΕ, οι 9 του Βασίλη Λεβέντη, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ και ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος. Καταψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι

Ομως, τρεις από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, οι προερχόμενοι από την Αριστερά Σπύρος Δανέλλης, Σπύρος Λυκούδης και Γρηγόρης Ψαριανός, διαφοροποιήθηκαν από τη γραμμή απέχοντας από την ψηφοφορία. Την αποχή επέλεξε και η Χρυσή Αυγή, παρότι πληροφορίες την ήθελαν να υπερψηφίζει τον νόμο.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα στο παρασκήνιο, ο Νίκος Μιχαλολιάκος επέλεξε τελικά την αποχή επειδή οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής δεν επαρκούσαν για να σχηματιστεί η πλειοψηφία των 2/3 (200 βουλευτές) που απαιτείται για να υπάρξει άμεση εφαρμογή του εκλογικού νόμου.

Ολα τα φώτα στρέφονται πλέον στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Αν αλλάξει στάση, τότε είναι μάλλον εύκολο να υπάρξει η απαιτούμενη πλειοψηφία των 200 βουλευτών.







   

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *