Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Η κυβέρνηση παγιδευμένη στο δίλημμα: Συμφωνία ή εκλογές

Τα τέσσερα λάθη στη στρατηγική της κυβέρνησης που επαναφέρουν το δίλημμα στο Μαξίμου «μέτρα ή εκλογές». Το κοινό μέτωπο των θεσμών & το νέο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ.


Με τον χρόνο να τελειώνει για την κυβέρνηση μετά και την χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup όπου οι θεσμοί...εν χορώ ζήτησαν την ψήφιση νέων μέτρων που θα περιλαμβάνουν μείωση συντάξεων και αφορολόγητου καθώς και μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, για τα έτη 2018 και 2019, η κυβέρνηση βρίσκεται ακόμη πιο κοντά να απαντήσει στο δίλημμα «μέτρα ή εκλογές».

Η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου για μία ακόμη φορά αποδείχτηκε ότι έχει κενά ή – όπως αναφέρουν πηγές της αντιπολίτευσης – είναι ανύπαρκτη αφού «δεν μπορεί να διαβάσει τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στις Βρυξέλλες και στις ΗΠΑ. Έτσι η κυβέρνηση έμεινε πάλι χωρίς συμμάχους αφού επένδυσε στην κόντρα Ε.Ε. Και ΔΝΤ ενώ παράλληλα απώλεσε και έναν εν δυνάμει ισχυρό σύμμαχο για το θέμα του χρέους όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύσσωμοι οι θεσμοί στο Eurogroup ζήτησαν την θεσμοθέτηση μέτρων για το 2018 και το 2019 ως εγγύηση για τα δάνεια που έχει λάβει η χώρα μεταξύ των οποίων είναι η μείωση των συντάξεων με την περικοπής της προσωπικής διαφοράς, η μείωση του αφορολόγητου στα 7.200 ευρώ καθώς  και η θεσμοθέτηση υψηλών πλεονασμάτων ύψους 3,5% για μετά το 2018.

Το Μέγαρο Μαξίμου επέμεινε στην τακτική του 2015 και του 2016 σύμφωνα με τη οποία προσπάθησε να επενδύσει στην κόντρα μεταξύ Ε.Ε. Και ΔΝΤ και με την απειλή των εκλογών προσπάθησε να ...εκβιάσει μία συμφωνία για την β αξιολόγηση η οποία δεν επετεύχθη με την παρέμβαση του Σόιμπλε. Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών η στρατηγική της ελληνικής πλευράς είχε τέσσερις αστοχίες  οι οποίες οδήγησαν την διαπραγμάτευση σε νέες καθυστερήσεις και στο τωρινό αδιέξοδο


1.Το Μέγαρο Μαξίμου επένδυσε για μία ακόμη φορά στην διαμάχη μεταξύ των θεσμών (Ε.Ε. και ΔΝΤ) για το χρέος και την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων. Τελικώς αποδείχτηκε ότι με την παρέμβαση Σόιμπλε και την συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Νταβός Βερολίνο και Ουάσιγκτον συμφώνησαν στην παραμονή του ΔΝΤ στην Ελλάδα και στην ανάληψη μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση για μετά το 2018.

 2.Τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης με δηλώσεις τους έδειχναν στο ΔΝΤ το δρόμο της εξόδου από το ελληνικό πρόγραμμα γκρεμίζοντας τις γέφυρες με το Ταμείο τι οποίο παραμένει σταθερό στην θέση του για γενναία απομείωση του ελληνικού χρέους. 

3. Επανέφερε για μία ακόμη φορά το αίτημα για πολιτική λύση μετά το αδιέξοδο που επήλθε από την ανακοίνωση των μέτρων για την ενίσχυση των συνταξιούχων που ανακοινώθηκαν χωρίς προηγούμενη συμφωνία με τους δανειστές. Τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Ουάσιγκτον παραμένουν σταθερές στις απόψεις τους για την εξεύρεση λύσης που θα έχει τεχνικά χαρακτηριστικά και θα ..βγαίνουν οι αριθμοί πριν τα θέματα συζητηθούν σε πολιτικό επίπεδο.

 4. Στο παρασκήνιο η Ελλάδα άφησε να εννοηθεί ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία τότε αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει εκλογές στην χώρα και να προσθέσει μία ακόμη εστία πολιτικής αναταραχής στην Ευρώπη. Όμως, όπως φαίνεται, οι θεσμοί δεν τρομοκρατήθηκαν από την ...απειλή  των εκλογών στην Ελλάδα καθώς εκτιμήθηκε ότι είναι σημαντικότερες οι εκλογές σε Ολλανδία, Γερμανία και Γαλλία. Παράλληλα εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα η ελληνική κυβέρνηση θα βρισκόταν αντιμέτωπη με ένα σκηνικό αντίστοιχο του 2015 με άδεια ταμεία και με υποχρεώσεις καταβολών δόσεων ύψους τουλαχιστον 7,5 δισ. Ευρώ μέχρι τον Ιούλιο.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών και το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από το χθεσινό Eurogroup αναφέροντας ότι δεν έγινε προσπάθεια επιβολής μέτρων από τους εταίρους αλλά «βολιδοσκόπηση» για το ενδεχόμενο να αναλάβει νέα μέτρα η ελληνική κυβέρνηση.

Παράλληλα στο εσωτερικό το κυβερνών κόμμα θα επιδιώξει να απευθυνθεί στους πολίτες με αφορμή τα δύο χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνοντας στην στάση της κυβέρνησης η οποία αντιστέκεται στις προθέσεις των δανειστών επιμένει και προχωρά με την συμπαράσταση των πολιτών. Για τον λόγο αυτό σχεδιάζεται ανοιχτή συγκέντρωση με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα ενώ δεν έχει εγκαταλειφθεί το ενδεχόμενο διακαναλικής συνέντευξης του Πρωθυπουργού. «ΜΑΧΟΜΑΣΤΕ – ΕΠΙΜENOYME- ΜΠΟΡΟΥΜΕ, προχωράμε μαζί » είναι το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ για τα δεύτερα γενέθλια της κυβέρνησης.

Παράλληλα πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη εξορμούν στην επαρχία όπου θα μιλήσουν σε ανοιχτές συγκεντρώσεις όπως για παράδειγμα ο υπουργός Ανάπτυξης Γ. Σταθάκης θα κάνει μονοήμερη περιοδεία στην Αχαΐα με ομιλία στον Εμπορικό Σύλλογο Πάτρας, την Παρασκευή 27/1, στις 7.30 μ.μ. και ο Αλ. Φλαμπουράρης, θα δώσει συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο “Παλίρροια”στην Χαλκίδα την ίδια μέρα.


Η τακτική της κυβέρνησης θυμίζει έντονα μέρες του 2015 καθώς μετά και το χθεσινό Eurogroup καλείται να δεχτεί έναν επώδυνο συμβιβασμό η να στήσει κάλπες με διακύβευμα τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές για μετά το 2018 ή αλλιώς την εφαρμογή του 4ου Μνημόνιου    

Πηγή      

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *