Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

«Κλιμακωτό» κόφτη μονοετούς διάρκειας συζητά η κυβέρνηση


Σταδιακή ενεργοποίηση του κόφτη ανάλογα με τη διαφαινόμενη απόκλιση από τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος μελετά η κυβέρνηση. Ολοκληρώνεται η «πρόταση Τσακαλώτου». Θα ισχύσει για ένα χρόνο υποστηρίζει ο Αλ. Τσίπρας.

Τα πρώτα σημεία της «ολοκληρωμένης πρότασης» που θα παρουσιάσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους θεσμούς από Δευτέρα γνωστοποιούνται ή διοχετεύονται από την κυβέρνηση, με κυρίαρχο στοιχείο την χρονική διάρκεια του «κόφτη» και την κλιμακωτή ενεργοποίησή του ανάλογα με την διαφαινόμενη απόκλιση από τους στόχους.

Ως προς την χρονική διάρκεια που θα έχει η παράταση του «κόφτη» μετά το 2018, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας γνωστοποίησε χθες το βράδυ ότι θα πρόκειται μόνο για ένα έτος (2019), αντί δύο ή τριών ετών που ήθελαν οι αρχικές συζητήσεις.

Στη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Μαξίμου με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να νομοθετηθούν επιπλέον μέτρα για μετά το 2018, «παρά μονάχα την επέκταση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής για έναν και μόνο χρόνο».

Επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση δεν... θα γλυτώσει την νομοθέτηση, έστω της παράτασης του «κόφτη», προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και «να ικανοποιηθούν οι υπεραπαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ», όπως έχει αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε, βεβαίως, ότι «με τα δεδομένα της δυναμικής της οικονομίας είναι βέβαιο ότι ο μηχανισμός δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί».

Αντιθέτως, όπως είπε (αξιοποιώντας τον θετικό αντίκτυπο που είχε το χριστουγεννιάτικο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους) ότι «το πιθανότερο είναι πως, όπως συνέβη φέτος με τη χορήγηση της 13ης σύνταξης, θα επιτευχθεί υπερ-πλεόνασμα που θα κατευθυνθεί στους κοινωνικά ασθενέστερους».

«Κόφτης» ανάλογα με την απόκλιση
Οσο για το περιεχόμενο της «πρότασης Τσακαλώτου», το οικονομικό επιτελείο ολοκληρώνει την επεξεργασία της ώστε, όπως μετέδωσε χθες το Euro2day.gr, να αρχίσει από μεθαύριο η «ζύμωση» εν όψει του Eurogroup  της Πέμπτης.

Κατά τις πληροφορίες, το βασικό στοιχείο της πρότασης (όπως συζητείται αυτές τις ώρες) είναι η κλιμακωτή ενεργοποίηση του «κόφτη» ανάλογα με το ποσοστό απόκλισης από τον στόχο, δηλαδή από το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, όπως θα καταγράφεται στους ελέγχους – πιθανότατα τους τριμηνιαίους.

Όπερ, πιο ήπια ενεργοποίηση εάν η απόκλιση φθάνει στο 0,5% και σταδιακή αυστηροποίηση ανά μισή μονάδα, με αντίστοιχη αλλαγή της αναλογίας έσοδα/δαπάνες.

Μένει να φανεί σε ποιο στάδιο θα «αγγίζονται» οι συντάξεις (δαπάνες) και κατά πόσο θα αυξάνονται τα έσοδα, δηλαδή οι φόροι αλλά και η μείωση του αφορολόγητου «μέχρι τα 6.000 ευρώ», κατά τις ίδιες πληροφορίες.

Η πρόταση αναμένεται να εγκριθεί από το κυβερνητικό επιτελείο μέχρι αύριο το βράδυ ώστε την Δευτέρα να πάρει το δρόμο προς τις Βρυξέλλες. Θεωρείται βέβαιο πάντως ότι η επεξεργασία της δεν γίνεται ερήμην ευρωπαϊκών κύκλων, κυρίως της Κομισιόν.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *