Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Ακόμα και ο Γκάμπριελ θεωρεί πιθανή τη διάλυση της ΕΕ


Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είναι ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος της Γερμανίας και πιθανός υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία στις Προεδρικές εκλογές της Γερμανίας το Φθινόπωρο του 2017.

Το γεγονός αυτό καθιστά ιδιαίτερης βαρύτητας εξέλιξη ότι ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με συνέντευξη του στον Spiegel, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της διάλυσης όχι απλώς της ευρωζώνης αλλά και της ίδιας της ΕΕ.

Αν αξιωματούχοι τέτοιου επιπέδου, δεύτερος στη Γερμανική πολιτική ιεραρχία, φτάνουν να μιλάνε για διάλυση της ΕΕ, τότε μπορούμε να αντιληφθούμε το μέγεθος της κρίσης και της παρακμής της ΕΕ τόσο οικονομικά όσο και κυρίως στα μάτια των λαών της Ευρώπης.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τόνισε και πολύ σωστά ότι ”η γερμανική επιμονή στη λιτότητα ( και όχι μόνο θα προσέθετε ο υπογράφων) έχει διαιρέσει περισσότερο από ποτέ την Ευρώπη”.

Η φοβερή αναγνώριση από τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας της τραγωδίας που προκαλεί η λιτότητα και ότι η ΕΕ είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ(!) διαιρεμένη, δεν επιτρέπει πολλές αμφιβολίες για τα διαλυτικά φαινόμενα που βρίσκονται επί θύραις στην ΕΕ και υπογραμμίζει τις εξαιρετικές ευθύνες της Γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας και του ίδιου του Γκάμπριελ για αυτές τις τραγικές εξελίξεις, τις οποίες ο αντικαγκελάριος προσπαθεί να παρακάμψει, μιας και η σοσιαλδημοκρατία συγκυβερνά επί χρόνια με τη Μέρκελ τη Γερμανία και επομένως μοιράζεται το βάρος αυτών των επιλογών.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην ίδια συνέντευξη του τόνισε ότι «Έχω ρωτήσει την Καγκελάριο, τι θα ήταν πιο επιζήμιο για τη Γερμανία: Να επιτρέψει στη Γαλλία να έχει έλλειμμα 0,5% παραπάνω ή η Μαρίν Λε Πεν να γίνει πρόεδρος»

Η ερώτηση αυτή του Γκάμπριελ, μάλλον, καταδεικνύει πόσο ρηχά κατανοεί το πρόβλημα της λιτότητας ο αντικαγκελάριος, αφού το περιορίζει για τη Γαλλία στο 0,5% του ΑΕΠ, ενώ το ζήτημα αφορά συνολικότερα μια ολόκληρη δομή στην ΕΕ και την ανάγκη ενός νέου οικονομικού και κοινωνικού προτύπου.

Η Γερμανία, αναγνώρισε ο Γκάμπριελ ”ωφελήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από την ευρωπαϊκή κοινότητα τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά”.

Γι’ αυτό, κατέληξε ότι αν συμβεί η διάλυση της ΕΕ ”θα μας καταραστούν τα παιδιά και τα εγγόνια μας”, μιλώντας κυνικά ως στυγνός Γερμανός ιμπεριαλιστής, ο οποίος σκέφτεται μόνο το στενό και ιδιοτελές Γερμανικό όφελος.

Οι τοποθετήσεις αυτές του Γκάμπριελ νομίζουμε ότι έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, γιατί από πολλές απόψεις επιβεβαιώνουν το σύντομο τέλος της ευρωζώνης και της ΕΕ.

Η λιτότητα, την οποία αποδοκίμασε ο Γκάμπριελ, δεν αλλάζει στην ΕΕ, εκτός και αν συμβεί μια πλήρης ανατροπή στη Γερμανία.

Πολύ περισσότερο, δεν αλλάζει η δομή και η νεοφιλελεύθερη μονεταριστική συγκρότηση της ΕΕ στα Γερμανικά μέτρα, η οποία είναι συνδεδεμένη με όλη την Γερμανική κυρίαρχη τάξη, ανεξάρτητα αν κυβερνούν χριστιανοδημοκράτες ή σοσιαλδημοκράτες και ακόμα χειρότερα και οι δυο μαζί.

Γι’ αυτό, το τέλος της ευρωζώνης και της ΕΕ, λόγω των εκρηκτικών αντιφάσεων, αντιθέσεων και εσωτερικών ανταγωνισμών, θα είναι γρήγορο και είναι πολύ πιθανόν, όπως έχουμε γράψει (βλ. εδώ), το κύμα της διάλυσης να ξεκινήσει από το 2017 με την διάλυση της ευρωζώνης.

Ο Γκάμπριελ, παρ’ ότι θύτης και συναυτουργός του τέλους της ΕΕ είναι ταυτόχρονα και ένας ακριβής αγγελιοφόρος αυτής της επερχόμενης διάλυσης, η οποία θα αποδειχθεί επωφελής για τους λαούς, εφ’ όσον συνδυαστεί με προοδευτικές πολιτικές και νέες θεωρήσεις ισότιμης συνεργασίας, συνανάπτυξης και ασφάλειας ελεύθερων, ανεξάρτητων και κυρίαρχων ευρωπαϊκών κρατών.






0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *